miljolare.on logo miljolare.no logo  
  om nettverket | kontakt | A til Å | english
Du er her: Forsiden > Vis resultater > Kortreist/Langreist mat

Kortreist/Langreist mat


Aktivitet:Kortreist matHovedside Vis resultater
Dato:03.11.2010
Deltaker:Thea GovasmarkDeltakerside
Område:Thea Govasmark (Levanger, Trøndelag)Områdeside

Gulrøtter
Comments:
Gulrot kommer opprinnelig fra Midt-Østen og Sentral-Asia, hvor den har blitt dyrket i minst 2000 år. Araberne tok med gulrot til Spania for ca 1000 år siden, og herfra har den spredd seg over resten av Europa. Gulrot er en av de mest brukte grønnsakene i Norge. Gulrøtter er da som oftest kortreist. Det importeres også noe, men det er helt unødvendig, gulrøtter vokser fint i norsk jord med det klimaet som er noen steder i landet. Under Jærens vide himmel har flittige jærbønder i generasjoner ryddet og dyrket opp den steinete og karrige jorden. Beliggenheten ute mot havet med gode lysforhold, milde vintre og ikke for høye sommertemperaturer gir gode grønnsaker slik som f.eks gulrøtter. På Mære landbruksskole dyrker de en hel del grønnsaker, det er der jeg kjøper mine gulrøtter. Når det går tomt for norske gulrøtter, bestilles gulrøttene fra Danmark. Noen plasser i Norge er forbruket større enn produksjonen. (Kan fås fra nærmiljøet) KILOPRIS: CA 17 NOK
Alternativ: Her trenger vi nødvendigvis ikke noe alternativ.
Date:
03.11.2010
Copyright:
Thea Govasmark

Full størrelse

Banan
Comments:
Banan har vært tilgjengelig i Norge i over 100 år og den har fått en kjær og sentral posisjon i det norske folks kosthold. Bananene du kjøper i Norge er Cavendish-bananer. Det er umulig å dyrke banan i Norge uten oppvarmet drivhus. Banan må ha mengder sol og varme for å vokse, derfor er og blir bananen langreist mat. (Resten av verden) KILOPRIS: CA 12 NOK
Alternativ: Finnes ikke.
Date:
03.11.2010
Copyright:
Thea Govasmark

Full størrelse

Melk
Comments:
Norge importerer veldig lite melk. Den melka vi drikker til skolematen og til hverdags produseres av Tine, og er melk fra norske kyr. (Fra Norge) KILOPRIS: 1 liter: 13,40 NOK
Alternativ: Vi kan, sagt enkelt, forbedre miljøet ved å skaffe melka fra en av de nærmeste gårdene. Men folk krever behandlet melk med mindre fett. Så da må den uansett gjennom et meieri. Så derfor forblir nok melka så langreist/kortreist som den er i dag.
Date:
03.11.2010
Copyright:
Thea Govasmark

Full størrelse

Eple
Comments:
Mye av eplene du kjøper i butikker i dag kommer fra Hardanger. Men dette er da bare i eplesesongen som varer fra August-Desember. Epler kan lagres i månedsvis på velegnede lagre. Tidlighøstede epler har noe kortere holdbarhet enn de senere sorter som høstes mot slutten av september. Norge importerer epler fra Japan, Tyskland, Spania, Frankrike og også andre land med varmere klima. Altså fra Norge, Europa og resten av verden. KILOPRIS: CA 25 NOK
Alternativ: Dyrke selv, eller kjøpe fra nærmeste eplehager eller utsalgssteder slik som på grønnsakstorg på sommeren.. Man kan også dyrke vinterepler fram mot jul noen steder i landet. Utover det finnes det ikke andre lokale alternativer. Butikker kan f.eks importere kun fra nærmere land som Frankrike og Spania, Italia, og ikke Japan.
Date:
03.11.2010
Copyright:
Thea Govasmark

Full størrelse

Juice
Comments:
Vi har tatt utgangspunkt for Røra appelsinjuice. Appelsiner vokser ikke i Norge, dermed blir denne juicen langreist. Røra appelsinjuice er konservert juice. Når man konserverer juice, fjernes juicens naturlige vann ved pressing og juicekonsentratet fryses og fraktes til fabrikken. Der tilsettes det samme vannet tilbake igjen. Appelsiner importeres hovedsakelig fra Spania (ca.75%), men også fra Brasil, Kina og USA, Israel, Marokko og andre land. (Hovedsakelig fra Europa) KILOPRIS: 1 liter: CA 15 NOK
Alternativ: Finnes ikke i Norge. Men kan holdes oss til import kun fra nærmere land hvor det er mulig å hente appelsiner fra.
Date:
03.11.2010
Copyright:
Thea Govasmark

Full størrelse

Kokt skinke
Comments:
Kokt skinke kommer fra store lårskinker fra norske griser. Kokt skinke inneholder renskåret svinekjøtt (85%), vann, salt(2,1%), glukose, stabilisator E450, E451, antioksidant E316, konserveringsmiddel E250, E262, E325. Kokt skinke fra gilde er et produkt som nordmenn spiser enormt mye av. KILOPRIS: 259 NOK. Alternativ finnes ikke hvis informasjonen vi har fått er riktig.
Date:
03.11.2010
Copyright:
Thea Govasmark

Full størrelse

Hvitost
Comments:
Norvegia har en mild og rund smak som alle liker, og den kan brukes til det meste. Nordmenn spiser veldig mye av denne sorten. Norvegia hvitost inneholder pasteurisert melk, salt, løpe, surhetsregulerende middel (kalsiumklorid E 509) og konserveringsmiddel (natriumnitrat E 251). Produsent: Tine. KILOPRIS fra 75 - 100 NOK Alternativ: Dette er norskprodusert, så det finnes egentlig ikke noe alternativ.
Date:
03.11.2010
Copyright:
Thea Govasmark

Full størrelse

Brød
Comments:
Norske agenter/brødbakere f.eks Norgesmøllene AS bruker både norsk og utenlandske melsorter i bakverkene sine, dette er fordi det blir best bakeresultat når man blander forskjellige melsorter fra forskjellig jordbruk og forskjellige plasser i verden. Frø som ofte er brukt i brød er stort sett importert fra Kina, men også andre land. Importen av melsorter er økende, pga dette har myndighetene gitt strengere toll på melet. Norge er et brødspisende land og Norge produserer ikke nok kornsorter som det er behov for, derfor importeres dette. PRIS : ca 20 NOK pr brød. Alternativ: Dyrk mer mel i Norge. Uansett vil gjær, salt, olje og andre ting vi tilsetter brødet forbli langreist mat..
Date:
03.11.2010
Copyright:
Thea Govasmark

Full størrelse

Jordbærsyltetøy
Comments:
Jordbærsyltetøy er godt likt blant det norske folk. Vi spiser det på brødskiva, vafler, på frokkostblandingen og på desserter. Jordbærsyltetøy inneholder jordbær sukker, fortykningsmiddel (E440a), surhetsregulerende middel (E330) og konserveringsmiddel (E202). Fremstilt av 40g bær per 100g ferdigvare. KILOPRIS fra 14 NOK til 60 NOK. Prisen er veldig forskjellig fra merke til merke, hovedsaklig pga hvor mye bær produktet inneholder. Alternativ: Rør jordbæra selv og frys det ned. Da trenger man ikke å tilsette noe konserveringsmidler, syltetøyet blir godt. Bruk norske bær. Produser mer..
Date:
03.11.2010
Copyright:
Thea Govasmark

Full størrelse

Agurk
Comments:
Agurken kommer opprinnelig fra India, der den fortsatt vokser vilt ved foten av Himalaya. Vi kjenner til at den ble dyrket i Kina for over 3000 år siden og kom hit til landet på 1600-tallet. Det finnes mange typer agurk, men mest vanlig i handelen er den såkalte salatagurk eller slangeagurk. Den er avlang, mørk grønn, rund i formen og smaken er mild og god. Fruktkjøttet er hvitt, saftig og mykt. Agurk er uten tvil en av de grønnsaker som spises mest her i landet, og den dyrkes i Norge hele året (i drivhus vel og merke). Det som blir dyrket i Norge dekker ikke forbruket, så vi importere en del agurk fra Spania og Tyrkia også.
Pris: ca. 18-20 nok.
Alternativ: Kjøp agurken på nærmeste "gårdsutsalg", eller når bønder selger sine produkter på f.eks torget.
Date:
03.11.2010
Copyright:
Thea Govasmark

Full størrelse