Hopp til hovedinnhold

Fuglemat

Ulike fuglearter har ulike typer favorittmat, så ved å variere mattilbudet kan man forvente en variert artssammensetning på fuglebrettet.

Under er listet eksempler på fuglemat og på hvilke fugler som gjerne oppsøker foringsplassen for å få i seg denne typen mat. De fleste av disse artene holder seg ikke strengt til bare en type mat, så selv om man mater med en av de foreslåtte fortypene under, kan man gjerne se flere arter en dem som er listet ved denne fortypen. I tillegg til å legge mat på brettet kan man også supplere mattilbudet ved å henge opp meiseboller eller lignende opp på eller i nærheten av fuglebrettet.

Det er viktig å kontrollere kvaliteten på maten du gir til fuglene. Om frøblandinger eller brød er muggent må det ikke gis til fuglene. I bunn og grunn gjelder de samme “matreglene” som for oss mennesker – tilby fuglene et variert kosthold.

Brødmat/kakerester

Foretrekkes av: gråspurv, pilfink, gulspurv, stær, kråkefugler og svarttrost

Muggent børd må det ikke gis til fuglene og må kastes. Grunnen til det er at denne maten kan utvikle muggsopp, som er dødbringende for fuglene.

Hvitt brød, som loff, bør heller ikke gis i for store mengder da det kan gi fuglene diare.

Frukt eller bær

Frukt Fotograf: Frode Falkenberg

Foretrekkes av: troster, sidensvans og rødstrupe

Epler og pærer som begynner å bli løse og godt modne, er ypperlig mat til troster, rødstrupe og meiser.

La gjerne noen epler henge igjen på epletreet om høsten. Det er flere arter som vet å sette pris på dette til vinteren.

Du kan også plukk hele klaser av rognebær om høsten og legg i fryseren. Legg dem på fuglebrettet når vinteren kommer, så kan det hende sidensvansen eller dompapen kommer på besøk.

Havre

Foretrekkes av: gulspurv, gråspurv, pilfink, skjære, kråke, nøtteskrike.

Svarttrost og rødstrupe er veldig glade i lettkokte havregryn som legges på bakken. I skikkelig kalde perioder kan det være en god ide å også tilby disse fuglene vann. Det hjelper på fordøyelsen deres, og vann er ikke så greit å finne i mange kuldegrader.

Helkornhvete/hvetegrøpp

Foretrekkes av: finkefugler, gråspurv og sisiker

Hirsefrø

Foretrekkes av: sisiker og svartmeis

Jordnøtter

Foretrekkes av: sisiker, finker og stjertmeis

Jordnøtter uten salt er noe av det beste du kan gi tilfuglene. Jordnøtter med salt er det samme som vanligvis omtaler som peanøtter, men dette derimot må ikke gis tilfuglene!

Hele nøtter (med eller uten brun hinne) gis i nettautomat, mens knuste nøtter kan blandes med solsikke i en frøautomat.

Kokosnøtt

Fett kan også gis som halve kokosnøtter.

Kokte, kalde poteter

Foretrekkes av: nøtteskrike

Meiseboller

Foretrekkes av: Spesielt populært blant meisene, men rødstrupe, munk, svarttrost, grønnsisik og flaggspett er også glade i disse fettholdige bollene.

Nek

Foretrekkes av: gulspurv, gråspurv og pilfink.

Solsikkefrø

Solsikkefrø

Foretrekkes av: meiser, finker

Solsikkefrø finnes i en lang rekke sorter, og med stor forskjell i kvalitet. Mens noen dyrkes som menneskemat, dyrkes andre for å presse olje av frøene, eller som dyrefor.

Tomme skall og rusk som ikke er frø inne i solsikkeposen, er et tydelig signal om at frøene er av lav kvalitet. Det samme gjelder dersom frøposen inneholder møll, biller eller andre småkryp. Sorte oljefrø er mindre egnet som fuglefor enn store og fyldige frø med sorte og hvite striper. Smak også gjerne på frøkjernene selv for å vurdere frølvaliteten før du kjøper solsikkefrø.

Fordi solsikkefrø har så ulik kvalitet, varierer også prisen på frø mye. Billig fuglefor kan være av så dårlig kvalitet av fuglene ikke vil ha maten. Dette bør du huske på når du legger ut fuglemat. Dårlig mat kan forklare hvorfor fuglene ikke besøker foringsplassen din.

Spekk

Foretrekkes av: meiser, spetter, nøtteskrike, trekryper

Usaltet fett er den mest ettertraktede og beste energikilden for fugl i vinterkulda. Dyrefett i form av spekk fra gris eller nyretalg fra sau er førsteklasses fuglemat.

Fett kan vare lenge, og egner seg spesielt godt ved foring f. eks. på hytta eller steder uten daglig tilsyn.

Saltet fett eller spekk må ikke gis til fuglene.

Villfuglblanding

Blandinger av forskjellige frø selges ofte som såkalt «villfuglblanding». Disse blandingene er det store kvalitetsforskjeller på. Hvis du ønsker å fore med slike frøblandinger, bør du se nøye på posens innhold.

Velg en blanding med mye solsikke og lite korn, det gir mest næring til fuglene. Se til at
solsikkene er store og fylldige, og at blandingen er fri for rusk og tomme frøskall.

Unngå frøblandinger som har mye rusk og frøskall. Det samme gjelder hvis det er få eller smål solsikkerfrø.

Annen mat

Gni litt usaltet fett (Delfia eller Flott) på en trestamme, så kan du være heldig å få trekryperen som en fast gjest i hagen. Spettmeis og andre meiser vil også spise av fett presentert på denne måten.