miljolare.on logo miljolare.no logo  
  om nettverket | kontakt | A til Å | english
Du er her: Forsiden > Aktiviteter > Etter læreplan > Aktiviteter

Aktiviteter

Aktiviteter som passer for:

Læreplan i mat og helse

  • Etter 10. årssteget
    • Mat og forbruk
    • Mat og kultur
    • Mat og livsstil

Til topp



Sjekk skolematen

Hva spiser og drikker elevene til lunsj? Velg en tilfeldig dag der elevene registrerer lunsjen sin og la elevene forske på egen og andres skolemat!

Kompetansemål:

Mat og livsstil

  • planleggje og lage trygg og ernæringsmessig god mat, og forklare kva for næringsstoff matvarene inneheld
  • bruke digitale verktøy til å vurdere energi- og næringsinnhald i mat og drikke, og gjere seg nytte av resultata når ein lagar mat

Til aktiviteten



Etiske varer - et naturlig alternativ?

I globaliseringens tidsalder er det lett å tenke at utviklingen går sin gang uten at vi - som enkeltmennesker - har mulighet til å påvirke. Men økonomi og teknologi lever ikke sine egne liv - det er menneskene som styrer utviklingen gjennom holdninger og valg.

Kompetansemål:

Mat og forbruk

  • drøfte korleis ulike marknadsføringsmetodar kan påverke vala av matvarer som forbrukarane gjer
  • vurdere og velje varer ut frå etiske og berekraftige kriterium

Til aktiviteten



Lag en motreklame

Verdenshandelen setter oss i forbindelse med hele verden – på godt og vondt. Arbeidsforholdene i produksjonslandene er ofte uakseptabel, med lave lønninger og helseskadelig arbeidsmiljø. Reklamen forteller om joggeskoene vi ikke kan løpe uten. Men ikke at de er sydd av barn som jobber 14 timer om dagen til en uakseptabel lønn.

Kompetansemål:

Mat og forbruk

  • drøfte korleis ulike marknadsføringsmetodar kan påverke vala av matvarer som forbrukarane gjer
  • utvikle, produsere, gje produktinformasjon og reklamere for eit produkt
  • vurdere og velje varer ut frå etiske og berekraftige kriterium

Til aktiviteten



Miljømerking av varer

Det finnes mange typer miljømerker, med ulik grad av seriøsitet. Disse merkene spenner fra det offisielt godkjente Svanemerket til produsentenes egne merker. Miljømerker gis ut fra ulike kriterier. For at en vare skal få Debiomerket, må den være produsert økologisk uten bruk av kjemiske sprøytemidler og kunstgjødsel. Svanemerket gis til produkter som ut fra en samlet vurdering "fra vugge til grav" gir lite forurensning. Sjekk utvalget av miljømerkede varer i butikken. Undersøk noen produkter og forsøk å gi en egen miljøvurdering av produktene.

Kompetansemål:

Mat og forbruk

  • drøfte korleis ulike marknadsføringsmetodar kan påverke vala av matvarer som forbrukarane gjer
  • vurdere og velje varer ut frå etiske og berekraftige kriterium

Til aktiviteten



Din bit av jorden

FNs konferanse om miljø og utvikling i Rio i 1992 slo fast at "Hovedgrunnen til at det globale miljøet stadig forringes er det ikke bærekraftige produksjons- og forbruksmønsteret, særlig i rike land."

Kompetansemål:

Mat og forbruk

  • vurdere og velje varer ut frå etiske og berekraftige kriterium

Til aktiviteten



Sjekk et produkt fra råvare til avfall

Bærekraftsbegrepet inneholder tre indikatorer: En økologisk, en sosial og en økonomisk. Å følge produktet fra råvare til avfall innebærer å undersøke hvor råvaren kommer fra, miljøbelastninger ved produksjonen og transport, mulighet for gjenbruk og om arbeidsforholdene har vært gode for produsentene.

Kompetansemål:

Mat og forbruk

  • vurdere og velje varer ut frå etiske og berekraftige kriterium

Til aktiviteten