miljolare.on logo miljolare.no logo  
  om nettverket | kontakt | A til Å | english
Du er her: Forsiden > Prosjekter > Piggsvin og grevling i Trondheim > Spør en forsker om piggsvin

Spør en forsker om piggsvin

Grevling- og piggsvinforsker Beate Strøm Johansen svarte på mange spørsmål om piggsvin og grevling i årene 1999-2001. Det er ikke lenger mulig å stille nye spørsmål, men her kan du lese noen av svarene fra Beate.

viktig...

Hei, jeg lurer på : om jeg vil bli biolog, hvordan retning innen utdanning skal jeg velge.jeg er nå 16, og skal gå vidregåeende til neste år. derfor føler jeg at det er viktig at jeg får svar på dette før jeg bestemmer meg helt.
jeg lurer også på: hva er årslønnen til en biolog?
hvor mange år er utdannelsen?
Må jeg ha et praksis år først?
...og hva er opptakskravene?
Håper på svar. Solveig.

S.E. (26.09.2001)

Hei Solveig,
Hvis du vil bli biolog så bør du velge 2Bi og 3Bi på videregående. Du må ha studiekompetanse fra videregående, ellers er det ikke andre krav så vidt jeg vet. Dette vet studieveilederen på vgs. Du kan studere de første par årene på en høgskole, eller du kan begynne rett på et universitet. Der må du ta noen kurs i kjemi, matte, statistikk, og muligens fysikk og IT (er usikker på hvilke krav det er nå. Kravene forandrer seg stadig). Det er mange retninger innen biologi, så du bør ta kurs i ulike retninger slik at du finner ut hva du liker best. Det tar ca 5,5 år å bli Cand. scient, dvs. avlagt hovedfagseksamen, som er slutten på biologistudiet. Dessverre er det vanskelig å få jobb innen deler av biologien (særlig feltrettet biologi som zoologi og botanikk). Man kan bli lærer (dvs. lektor) eller naturforvalter i staten. Begge typer jobber følger statens lønnsstige og lønna er grei. Noen biologer starter sitt eget lille firma (enkeltmannsforetak eller noe større aksjeselskap) og prøver å finne oppdrag. Noen gjør biologiske registreringer for skogbruk eller vegvesen. Noen skriver bøker, og noen blir naturfotografer og skriver i jaktblader og naturblader. Biologer som er utdannet innen laboratorieting, eks, genetikk, cellebiologi, genteknologi, får gjerne lettere jobb i ulike firmaer, og marinbiologer/akva-oppdrettsbiologer kan få jobb i fiskeoppdrett etc. Alle typer biologer kan komme inn i forskning hvis de er heldige. Det er dessverre altfor få stipendier for nyutdannete biologer som har lyst til å forske.
Jeg synes det er veldig hyggelig at du vil bli biolog. Jeg hadde selv en veldig lærerik og spennende studietid og angrer ikke på det valget, selv om det er veldig vanskelig å finne jobber. Lykke til! Hilsen Beate

beate

Alle spørsmål og svar