miljolare.on logo miljolare.no logo  
  om nettverket | kontakt | A til Å | english
Du er her: Forsiden > Prosjekter > Piggsvin og grevling i Trondheim > Spør en forsker om piggsvin

Spør en forsker om piggsvin

Grevling- og piggsvinforsker Beate Strøm Johansen svarte på mange spørsmål om piggsvin og grevling i årene 1999-2001. Det er ikke lenger mulig å stille nye spørsmål, men her kan du lese noen av svarene fra Beate.

Viser 1 til 25 av totalt 244 spørsmål


pigger

Hei Beate,
Hvor mange pigger har et piggsvin?
Hilsen fra Dag

D.D. (05.05.1999)

(Ettersom Beate ennå ikke er koblet til nettet, svarer jeg sjøl på dette spørsmålet.):

Et voksent piggsvinet har opptil 6000 pigger, de fleste på ryggen. Ungene har ikke fullt så mange. (Piggene er egentlig omdannete hår og kan være opptil et par millimeter tykke og 3-4 cm lange.)
Hilsen fra Dag
Hei, nå er jeg på nettet! Du svarte helt riktig, Dag! Jeg har lest at ordentlig store piggsvin kan ha opptil 8000 pigger. Piggsvinene i Norge er mye større enn piggsvinene i England, derfor må vi alltid legge på litt når undersøkelsene er gjort i England. Jeg har ikke talt opp pigger selv ennå, men det kunne jo vært en god ide å gjøre for en skoleklasse (på et dødt piggsvin) ?
Hilsen Beate.

Dag Dolmen og Beate


Hvor bor de?

Hvor bor vanligvis et piggsvin?

A.V.N. (07.05.1999)

Hei Ane
Takk for ditt spørsmål om piggsvin. Du skal få svar på spørsmålet ditt, men Beate er litt opptatt akkurat nå, så det vil kunne ta enda noen dager før du får svar. Håper det er OK.
Hilsen
Peter van Marion

Hei Ane, nå er jeg endelig på nettet!
Piggsvinene i Trondheim bor vanligvis under verandaer, terasser, dokkestuer, boder og trapper, men de er veldig fantasifulle og kan finne seg sitt lille krypinn nesten overalt. Best av alt liker de å bo på steder der det er så trangt å komme til at ingen katter eller hunder fortyrrer dem. Om sommeren har piggsvin mange bol og gjemmesteder, opptil 20 forskjellige plasser!

Hilsen Beate

Peter van Marion og Beate


Spørsmål:

hvorfor tåler ikke pigsvin melk

H.Å.M. (10.05.1999)

Hei Hans Åge
Takk for ditt spørsmål om piggsvin. Du skal få svar, men Beate er litt opptatt nå, så det kan ta enda noen dager ... Håper du klarer å vente så
lenge.
Hilsen
Peter van Marion

Hei Hans Åge, nå er jeg endelig på nettet!
De fleste dyr tåler ikke melk etter at de er ferdig med å drikke morsmelk når de er små. Det er fordi at de har for lite eller mangler det enzymet (laktase) som spalter melkesukkeret, slik at melken ikke blir fordøyd. En annen grunn kan være at de ikke tåler proteinene som er i melka. Melk fra ulike dyrearter har ulik sammensetning av fett, proteiner og karbohydrater. Kumelka har en helt annen sammensetning enn piggsvinmelka, det er derfor ikke så rart at piggsvinene kan få diare og vondt i magen hvis de drikker kumelk. Jeg har ofte funnet piggsvin med grønn, slibrig avføring etter at "velmenende" mennesker har gitt dem melk. Hos friske piggsvin skal avføringa være en sort, hard pølse av insektrester.

Hilsen Beate

Peter og Beate


Spørsmål:

hvordan ser de ut invendig

H.Å.M. (10.05.1999)

Piggsvin ser ut som et vanlig pattedyr innvendig, med hjerte, lunger, magesekk, tarmer, lever, galleblære, nyrer, milt, bukspyttkjertel, og kjønnsorganer osv. Det som er spesielt er den tykke muskelkappen som ligger under pigghuden, utenfor skjelettet og innvollene. Hvis du finner et dødt piggsvin, ville jeg åpnet det opp og undersøkt det inni. Det er artig, men det lukter jo alltid litt spesielt av inni kroppen til et dyr ,så du kan jo sette en klesklype på nesa hvis du ikke liker lukta.

Hilsen Beate

Beate


piggsvin funn

Hei Beate Strøm Johansen!Hvor er det mest piggsvin i landet?

K.A.S. (11.05.1999)

Hei Kent og alle dere andre på Blussuvoll

Flott at dere har stilt så mange spørsmål. Dere skal få svar, men Beate er litt opptatt noen dager, så det kan enda ta noen dager før der hører fra oss. Vil du være så snill og si fra om dette til de andre i klassen?

Hilsen
Peter van Marion
--------------------------------

Hei dere, nå er jeg på nettet! Det ser ut til at det er mest piggsvin i Stavanger-området, men det kan være like mye lokalt enkelte andre steder, f. eks. på Jeløya i Østfold. Men dette varierer fra år til år, ettersom hvordan klimaet varierer og andre ting, som f. eks at det bygges en vei eller annet på et viktig område for piggsvin.

Hilsen Beate

Peter van Marion og Beate


Spørsmål:

hvorfor valgte du å forske på akurat piggsvin?

N.N (11.05.1999)

Jeg valgte å forske på piggsvin fordi det ikke var forsket noe særlig på piggsvin fra før i Norge. Jeg har hatt radiosendere på piggsvin i Trondheim somrene 1994 og 1995, og lært masse om piggsvinets levevis. Dessverre så får jeg ingen penger for denne forskningen, derfor jobber jeg nå som lærer på Sørlandet.

Hilsen Beate

Beate


tissen

Har piggsvin noen tiss?

K.A. (11.05.1999)

Selvfølgelig har piggsvin tiss, akkurat som du og jeg og alle andre. Hannpiggsvinet har utovertiss og hunnpiggsvinet har innovertiss. Hvis du finner et overkjørt piggsvin som ikke er altfor ødelagt, så ta en ordentlig kikk på det både utvendig og innvendig! (Husk å vaske deg på hendene etterpå).

Hilsen Beate

Beate


pigger

Hvorfor er piggsvin så trege?

P.K. (11.05.1999)

Når du ser på hvordan et piggsvin er bygget, så skjønner du at det er mye tregere enn et rådyr eller hare som har mye lengre bein. Men faktisk kan et piggsvin løpe ganske fort når det vil. Piggsvin kan jo forsvare seg med piggene sine, men rådyr og hare har jo ingen pigger, derfor har de lange bein til å rømme avgårde på når fienden kommer.

Hilsen Beate

Beate


pigg

Hvordan parrer piggsvin seg? PS. gjerne bilde

M.O.K. (11.05.1999)

Piggsvin parrer seg på samme måten som alle andre dyr, men de har en spesiell parringsleik på forhånd som du kanskje har sett? Da løper hannpiggsvinet i ring rundt hunnpiggsvinet og forsøker å komme til bak henne, men hunnen snur seg med snuten mot hannen hele tiden mens hun snøfter høylydt. Dette kan pågå i flere timer, enten til hannen gir opp, eller til hunnen går med på å parre seg.

Hilsen Beate

Beate


AU!!!!!!!!!

går det an å klappe et piggsvin uten å stikke seg?

P.K. (11.05.1999)

Nei, det tror jeg er vanskelig hvis du ikke klapper det på magen. Der er det ingen pigger.

Et avslappet og uredd piggsvin har piggene liggende flatt bakover, men med en gang man tar på et piggsvin så stritter det med piggene.

Hilsen Beate

Beate


hvorfor

hvorfor tåler ikke piggsvinet melk?
er piggsvinet rovdyr?
blir piggsvinet født som/i egg?
kan piggsvinet svømme?
hvor mange piggsvin er det ca. i norge?

8. (11.05.1999)

Hei klasse 8a ved Blussuvoll!

Piggsvin og melk - se tidligere svar!
Er piggsvin et rovdyr? Nei, det er en insekteter. Det er også spissmusene. Insekteterne har mange, spisse tenner til å knuse harde insektdeler. Men piggsvin spiser også kjøtt hvis det kan få tak i det, og bær og frukt.
Piggsvinet blir IKKE født i egg slik som fuglene og krypdyrene (slanger, eks. burom). Piggsvinungene blir født blinde og rosa som de fleste andre pattedyrbarn.
Ja, piggsvin kan svømme godt, men hvis det er for høye eller bratte kanter, så kommer de ikke opp av vannet og da drukner de.
Jeg vet ikke hvor mange piggsvin det er i Norge, og det kreves et stort prosjekt for å finne ut det. Dessuten varierer antall piggsvin veldig mye fra år til år og fra sted til sted, særlig i områder med variabelt klima (som at det er noen ganger kalde vintre og noen ganger milde vintre). I Norge lever piggsvinet på den nordlige grensen av sitt utbredelsesområde, og det er derfor helt naturlig med slike variasjoner.

Hilsen Beate

Beate


piggene?

er piggene giftige?
skifter piggsvinet pigger?
har piggsvinet vinterpels innenfor piggene?

K.O.P. (11.05.1999)

Hei Kari og Pia,
Piggene er bare omdannete hår, og er ikke giftige. Men piggene kan bli veldig skitne og fulle av bakterier og andre småkryp som lever i jorda og lufta.

Ja, piggene skifter pigger en og en, og ikke på en gang slik som hunder røyter 2 ganger i året. En pigg sitter på i litt over ett år.

Nei, piggsvinet har ikke pels imellom piggene. Hvis dere finner et levende eller dødt piggsvin, så ta en grundig kikk, så vil dere se rett ned på huden under piggene på ryggen.

Hilsen Beate

Beate


piggene?

er piggene giftige?
skifter piggsvinet pigger?
har piggsvinet vinterpels innenfor piggene?
koffor svare du ikke?

K.O.P. (11.05.1999)

Beate (piggsvinforskeren) vil antakelig ikke kunne svare dere i dag. Muligens i morgen, men kanskje først i neste uke vil hun daglig være ved sin PC.
Som et foreløpig svar kan jeg si dette:
Piggene til piggsvinet er ikke giftige, men de stikker fryktelig!!!! (Jeg har en gang snoket oppe i fryseboksen til Beate. Der ligger det noen overkjørte (døde) piggsvin. Så kan dere tenke dere resten!
Piggsvinet skifter pigger, men ikke hele pigg-pelsen samtidig, bare én og én pigg. Den har alltid masse pigger igjen til å forsvare seg med. Noen vinterpels innafor piggene har ikke piggsvinet. Om vinteren ligger jo piggsvinet i dvale, og da tuller den seg gjerne først inn i tørre blad osv. som virker som en ekstra vinterpels.
(Håper alle fra skoler og barnehager leser dette. Bare fortsett å sende inn spørsmål, som Beate vil besvare så fort hun kan.)
Hilsen fra Dag

Dag Dolmen


spørsmål

Hvor mange piggsvin er "registrert" i trondheim

S. (11.05.1999)

Hei Stine, i fjor sommer fant jeg bare 4 piggsvin i Trondheim, men det var sikkert flere selv om det nok ikke var noen god piggsvin-sesong i fjor. Men dette varierer fra år til år. I 1994 tror jeg at jeg fant rundt 30 voksne piggsvin, men det var helt sikkert mange flere der.

Hilsen Beate

Beate


spørsmål

hvor mange pinsvin finnes i Trondheim?
hvordan parrer de

K. (11.05.1999)

Antall piggsvin i Trondheim -se forrige svar!
Hvordan piggsvin parrer seg? På vanlig måte, hannen oppå hunnen bakfra. Hunnen trykker magen ned i bakken på en snodig måte. Hannen kan bli stukket av piggene hennes, og kan være nokså blodig etterpå!

Hilsen Beate

Beate


Spørsmål:

hvor mange piggsvin er "registrert" i norge???
( i 98/99?)

N.N (11.05.1999)

Det pågår ingen landsomfattende registrering av piggsvin nå, derfor kan jeg ikke svare på dette. Faktisk må det store, omfattende kartlegginger til for å komme til et slags overslag over hvor mange piggsvin det er i Norge til et gitt tidspunkt. Jeg tviler på at det noen gang vil bli bevilget penger til et slikt formål, så dette vil vi nok aldri få svar på! Det er alltid forbundet store metodiske problemer med en slik undersøkelse. Men hvis alle barnehager og skoler i hele Norge samarbeider om å finne ut hvor mange piggsvin det er i Norge, f.eks. våren/forsommeren år 2000, så skal jeg hjelpe til med å finne den best mulige måten dette kan gjøres på....

Hilsen Beate

beate


Spørsmål:

spiser grevlinger piggsvin????????

N.N (11.05.1999)

Ja, enkelte grevlinger lærer seg hvordan de skal drepe et piggsvin, men ikke alle grevlinger gjør dette.

Grevlingene åpner det sammenrulla piggsvinet fra buksiden med de lange klørne sine, og de biter dem også ihjel. Grevlingen er en tøff kar og bryr seg ikke om at han blør i fra kjeften. Noen hunder dreper også piggsvin.

Hilsen Beate

Beate


spørsmål

Er det farlig å klappe et piggsvin? Jeg har hørt at hvis du stikker deg på piggene deres , kan det være veldig farlig , er dette sant???

S. (11.05.1999)

Nei, det er ikke farlig å klappe et piggsvin! Men det stikker jo litt, de piggene er jo ikke akkurat myke. Det kan jo være litt jord og bakterier og sånt som sitter i pelsen og på piggene, så hvis du får det inn i et sår i huden så kan det jo hende du kan få en liten betennelse, men ikke verre enn noe annet skrubbsår vil jeg tro. Jeg har aldri hørt om noen som har blitt farlig syke av å stikke seg på et piggsvin.Jeg tror dette må være en gammel myte om piggsvin. Det kan ha sitt opphav i den rare spyttslikkinga som piggsvin driver med, der det begynner å lage skum i munnen som det slikker utover på piggene på ryggen og sidene. Det kan hende at bakterier trives godt i dette spyttet. Forskere har ennå ingen god forklaring på denne atferden.

Hilsen Beate

Beate


piggsvin

kan piggsvin svømme?

A. (11.05.1999)

Jada, piggsvin svømmer godt. Men hvis de ikke kommer seg opp av vannet, så kan de drukne. Det må ikke være for høye, bratte eller glatte kanter. Hvis man har fuglebad eller basseng i hagen, er det lurt å legge nedi noe som piggsvin kan klatre opp på, f. eks. en plankebit eller litt netting.
Hilsen Beate.

Beate


Spørsmål:

hvordan parrer piggsvinene seg???????????
hvorfor kan de ikkke drikke melk???
hvilke områder liker piggsvinene seg????
hvor gammel kan piggsvinene bli???
hvor mye må de sove om dagen????

N.N (11.05.1999)

Du finner svar på de 2 første spørsmålene i tidligere svar.

Piggsvinene liker seg i områder med mye grønt, som i buskas, på enger, i blandingsskog eller løvskog, grøftekanter, i uryddige hager. Piggsvin går der hvor det er mest mat å finne. Oftest er det mest insekter, mark og snegler der hvor det er litt fuktig og variert natur. Det er fuktigere imellom langt gras enn på en kort grasplen.

Piggsvinene blir oftest ikke mer enn 5 år i vill tilstand ute i naturen, men de kan bli over 10 år i fangenskap. Jeg mener jeg har lest om et piggsvin som ble 14 år!

Jeg vet ikke hvor mye piggsvin må sove om dagen, det varierer nok med hvor sultne de er, eller med hormonbalansen om våren (=parringstida). En piggsvinhunn med unger sover svært lite, hun er ute på matleting både om dagen og natten, og er bare innom og dier ungene noen ganger innimellom.
Hilsen Beate.

Beate


pingsvin

Kan pingsvinet rulle og i tilfelle hvor langt?

T.E. (11.05.1999)

Hei! Piggsvinet kan rulle seg sammen, men det ruller ikke bortover på flat mark. Derimot kan det la seg rulle nedover en bratt skrent i stedet for å klatre ned. Ellers når piggsvinet er sammenrullet, ligger det stille.

Hilsen Beate

Beate


hvem spiser piggsvinet

Hvilket dyr spiser piggsvinet?
Hvem spiser piggsvinet?

M..&.K. (11.05.1999)

Grevlinger, rever, hunder, ugler, og store rovfugler kan spise piggsvin.
Hilsen Beate.

Beate


hei lille pingsvin

Hvor gammelt kan et pingsvin bli?

E.O.M. (11.05.1999)

Et piggsvin blir sjeldent mer enn 4-5 år i naturen, men kan bli opptil 14 år i fangenskap!
Hilsen Beate.

Beate


pigger

Hvordan ser et piggsvin ut?

K. (11.05.1999)

Hvis du tar en kikk på noen av tegningene og fotografiene av piggsvin på disse hjemmesidene, så ser du hvordan et piggsvin ser ut. Du kan også lese teksten på siden "Bli kjent med piggsvinet". Hvis du spør mer konkret, så er det lettere for meg å svare!
Hilsen Beate

Beate


Hvor gammel

Hvor gammel kan et piggsvin bli??

N.N (11.05.1999)

Se tidligere svar!

Beate

1 - 25 av 244 siste»»