miljolare.on logo miljolare.no logo  
  om nettverket | kontakt | A til Å | english
Du er her: Forsiden > Prosjekter > Piggsvin og grevling i Trondheim > Spør en forsker om piggsvin

Spør en forsker om piggsvin

Grevling- og piggsvinforsker Beate Strøm Johansen svarte på mange spørsmål om piggsvin og grevling i årene 1999-2001. Det er ikke lenger mulig å stille nye spørsmål, men her kan du lese noen av svarene fra Beate.

Er grevlingen farlig ???

Hei Beate Johansen
Jeg bor i Trondheim i en velforrening hvor det bor mange barnefamilier. Det har i år blitt observert grevling flere steder i nærområdet. Barn er blitt advart mot å plage grevlingen dersom de ser den.
Trondheim Kommune hendviser til Jeger og Fisker Forreningen som igjen påtar seg å fjerne grevlingene for en liten sum, er dette nødvendig?
Spørsmålet er om den er falig for barn som leker?

Hilsen Hilmar

N.N (20.11.2000)

Hei Hillmar,
Så artig at det bor grevling i nabolaget deres! Det gir økt livskvalitet å få oppleve levende, ville dyr. Jeg er sikker på at det kan gi barna en økende interesse for natur og dyreliv, og det er jo viktig - for de er jo framtidas naturvernere!
Selvfølgelig skal man ikke nærme seg unødvendig fremmede dyr, verken grevlinger, elger eller hunder. Grevlinger er ikke farlig for mennesker, men det er dessverre mange gamle myter som fortsatt holdes ved like i befolkningen. Myteomfanget er nok dessverre større enn kunnskapsomfanget.
Dyr som gjør sammfunnsmessig skade på folk eller eiendom kan fjernes av kommunen v/ skadefellingsloven. Men det er nok i meget sjeldne tilfeller at grevling klarer å forvolde såpass skade. Det at den viser seg i et område kan vel neppe kalles for skade? Heller ikke at den graver litt i plener etter meitemark og oldenborrer (som er "skadeinsekter" for oss mennesker). Dessverre er mange kommuner, viltnemnder, jeger&fisk-foreninger osv. som har delegert myndighet for å ta seg av skadevilt, ofte for slepphendte i å følge norsk lov. Grevlinger blir fjernet og skutt uten å ha forvoldt skade. Man bør huske på at grevlingen har relativt lav reproduksjon, og er en art som i mellom-Europa er på randen av utryddelse. I Nederland har de ikke lenger en levedyktig grevlingbestand. Der avler de opp grevlingunger som de så setter ut. Antallet påkjørte per år er større enn antallet som vokser opp i naturen der. Norge og Sverige har kanskje den mest levedyktige grevlingbestanden i Europa, og har derfor et ekstra stort ansvar for å ta vare på denne. Til dette kreves det en omfattende holdningsendring blant befolkningen!
Hilsen Beate

Beate

Alle spørsmål og svar