miljolare.on logo miljolare.no logo  
  om nettverket | kontakt | A til Å | english
Du er her: Forsiden > Prosjekter > Karlsvika > Karlsvika naturskole

Karlsvika naturskole

Tønsberg, Vestfold

Allsidige opplevelser i maritimt miljø
Karlsvika naturskole er som "institusjon" veletablert etter 17 års virksomhet. Først som Karlsvika ekskursjonssenter, videre som Karlsvika friluftsskole og nå til sist navnsmessig tilpasset en ny "skolebevegelse" på frammarsj i Norden: Karlsvika naturskole.

Naturskolen har sitt hovedvirke i et maritimt miljø, men den har også tilknytning til skog- og jordbrukslandskapet. Feltpedagogikk, uteskole, friluftsliv, miljølære og natur- og spenningsopplevelse er hovedkomponenter i skolens opplegg. Natuskolen finansieres over skolebudsjettet i kommunen og ledes av en lærer på full tid.

Naturskolens beliggenhet og bakgrunn
Skolen har tilhold på gården Karlsvika søndre, som eies av Tønsberg kommune. Karlsvika ligger ned mot Oslofjorden, og området består av et spennende strandareale med sandstrender, svaberg, rullesteinstrand, strandeng, kultur-landskap og blandingsskog. Gården ble i sin tid ervervet av kommunen og har status som offentlig friområde.

Naturskolens brukere
Skolens brukere er vel 3000 grunnskoleelever og ca 800 barnehagebarn fra Tønsberg kommune. Naturskolen tar imot klassene/gruppene på dagsbesøk. Tilbudet går hvert år til alle første, tredje, femte og sjuende klassene og til et klassetrinn på ungdomsskolen og til barnehagene.

Naturskolen er operatørskole for elever fra ungdomsskolene som ønsker å delta i det nasjonale miljølæreprosjektet: HOVIS (Havovervåking i skolen).

Skolens sesong er fra medio august til 1. november og fra påske til St. Hans. Godt over hundre virkedager i året. De fleste femte og sjuende klassingene sykler til og fra Karlsvika, mens første og tredje klassingene og barnehagene bruker buss eller annen transport.

Aktiviteter og opplegg
Barna får på Karlsvika fine, men også barske og spennende naturopplevelser på og ved sjøen. De får videre utviklet praktiske ferdigheter og kunnskap i bruk av robåter, motorbåt, kano, alle typer fiskeredskap, enkle måleinstrumenter i forbindelse med meterologi ("Karlsvika meteorologiske stasjon") og miljø ("Karlsvika marinbiologiske stasjon"), videre i bruk av moderne ekkolodd, VHF - radio og sikkerhetsutstyr til bruk på sjøen, sjøvettopplæring, overleving og livberging. "Barnas skog" med alle norske treslag og etablerte naturstier inngår også som en del av helheten. Men skolens potensiale er langt videre enn dette.