Hopp til hovedinnhold

Spør en havforsker

Her kan du stille spørsmål til en marinbiolog. Dersom du vil ha hjelp til å artsbestemme en organisme, er det viktig å laste opp bilde og skrive når og hvor funnet ble gjort. Spørrespalten betjenes av Gro van der Meeren ved Havforskningsinstituttet.

Besvarte spørsmål

Lyser krystallmaneten i rask bevegelse?

Hei! Jeg jobber på båt og sto bak på hekken i svart nattemørke en kveld. Da da jeg lente meg over og så ned la jeg merke til mange grønnaktige lys i hekksjøen/propellstrømmen. Lysene var alt for store og spredt til å være morild så jeg ble veldig i stuss på hva dette kunne være. Teorien min er at det var masse maneter som ble slynget rundt i strømmene som oppstår bak båten. Har aldri hørt om lysende maneter før men da jeg søkte fant jeg en artikkel som nevnte at krystallmaneten inneholdt et protein som kunne bli selvlysende og blir brukt til kreftforskning. Ellers veldig lite info å finne. Er dette en krystallmanet? Og vil rask bevegelse/strømning få den til å lyse? -Observert under innseilingen til Brandasund fra Selbjørnsfjorden i Vestland. Prøvde å filme denne sensasjonen men var dessverre umulig å fange opp på mobilkameraet.

A.H. (13.05.2023)

Hei Aleksander,

Utrolig stilig observasjon du har gjort. Jeg skulle likt å se noe liknende. Hva det var, kan jeg ikke si. Du foreslår krystallmaneter, som ganske riktig kan lyse og har til og med to ulike proteiner som avgir lys når maneten blir forstyrret. Men dette skjer bare i den ytterste kanten, som en ring rundt manetklokka. Dessuten, lyset opptrer i veldig korte blaff akkurat når den støter borti noe eller blir dyttet på. Dessuten opptrer krystallmaneter sjeldent i store tettheter. Hadde du sett dette inne i en fjord, ville jeg tenkt på kronemaneten. Den tåler ikke sollys og holder til i dypet om dagen, men kan komme opp mot overflaten om natten. Så langt ute mot havet som i ytre Selbjørnsfjordenville jeg ikke forventet større mengder av disse, selv om arten er i framvekst her i landet. Men de har en blå glød når de stresses som kan bre seg over hele klokka, godt synlig med for svakt for å festes på bilde med vanlige kamera. Det er mange andre organsimer i sjøen som bruker bioluminisens av ulike, ofte ukjente årsaker. Derfor kan jeg ikke hjelpe deg til sikkert svar. Beklager. Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (13.05.2023)

Alle spørsmål og svar Still et nytt spørsmål