Hopp til hovedinnhold

Spør en havforsker

Her kan du stille spørsmål til en marinbiolog. Dersom du vil ha hjelp til å artsbestemme en organisme, er det viktig å laste opp bilde og skrive når og hvor funnet ble gjort. Spørrespalten betjenes av Gro van der Meeren ved Havforskningsinstituttet.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / artsbestemming / økologi og atferd / hav og miljø / ymse

Viser 1 til 50 av totalt 537 spørsmål


Permanent lenke

Hva er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva er dette?

S.K.R. (16.07.2024)

Hei,

Dette er en agurkkammanet. Kammaneter er en egen gruppe, som svømmer med rekker av små flimmerhår som korte kammer i linjer langs kroppen. De synes godt på bildet. De fleste kammameter spiser mindre organsimer, larver og små krepsdyr men agurkkammaneter er spesialsert på å spise andre kammaneter. Du kan lese mer om kammaneter og vanlige maneter her: https://www.hi.no/hi/nyheter/2024/juli/sommarens-store-manet-manual Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (16.07.2024)


Permanent lenke

Hva er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Fant disse «eggene» på noe ålegress som har blitt skylt i land.
Er mye ålegress i området og sand/mudder bunn.

N.N (16.07.2024)

Hei,
Dette er helt vanlige sekkdyr, av arten grønnsekkdyr (eller tarmsjøpung blant venner). Det er filterspisende dyr som har kroppen formet som en sekk med en filtermage inne i sekken, og en tarm der maten fordøyes. Vannet suges inn i åpningen helt ytterst på "sekken" og pumpes ut fra et hull litt til side for munnen. Slike dyr kan rense store mengder vann for partikler når de sitter festet til bunnen og pumper vann gjennom seg. Når båtene får skroget dekket av disse, er de lite populære hos båteieren. Larvene svømmer fritt og fester seg på hard bunn der strømforhold og mattilgang er god.

Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (16.07.2024)


Permanent lenke

Rar skapning

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei Gro,
Vi var på fisketur i Porsangerfjorden i Finnmark på lørdag og fikk dette merkelige dyret på kroken. Dyret har en rund kropp med en slags (munn-?)åpning midt på. Størrelsen er på ca. 15 cm i diameter. Det ser ut som det hadde sugd seg fast til havbunnen, for det var steiner som satt fast på nedsida av skapningen. Vet du hva det kan ha vært?

S. (16.07.2024)

Hei Susanne.

Dette var en riktig ukomfortabel sjøanemone, som er røsket løs fra bunnen den hadde sugd seg fast i. Alle tentaklene er trukket inn og den har snurpet igjen munnen for å holde på vann og beskytte tentaklene. Jeg håper dere slapp den ut. Uten å se siden og tentaklene, kan jeg ikke si sikkert hvilken sjøanemooneart det er, men det holder vel med type dyr.

Mvh Gro

Gro van der Meeren (16.07.2024)


Permanent lenke

Hva er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Fant en stein med noe rart på i fjæra, hva er det?

T. (16.07.2024)

Hei Tonje, Dete var en uvanlig stor og vakker koloni av schlossersekkdyr. Dette hver lys prikk i stjernene er et individ, som sammen med flere utgjør hver stjerne. De trekker vann gjennom enden inn mot stjernesenteret. Dette er tunikater, som faktisk har en nervestreng som larver. I motsetnng til havnespy-tunikatene, er schlossersekkdyrene vanlig langs kysten, men som regel gjemt enten på undersiden av steiner, på tareblader eller tarestilker. De er helt ufarlige og et vakkert innslag i kystartsmangfoldet.

Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (16.07.2024)


Permanent lenke

Fant denne krabaten på sandbunnen, og fanget den med hoven.

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Jeg og barnet mitt var på Skatval i Trøndelag, og leitet etter krabber, da denne krabaten ble oppdaget på havbunnen på ca 150 cm dypt vann. Den lå helt rolig, på toppen av sanden, uten noen gjemmesteder i nærheten, og flyktet heller ikke selv om vi bommet med hoven på den. Hva slags fisk er dette? Den hadde røde øyne, og nesten gjennomsiktig / orange-gul kam med pigger den reiste opp og ned som den selv ville. Vil gjette den var en plass mellom 15- 20 cm lang.Vi slapp den så fort ut igjen at få bilder ble tatt, desverre.

S.S. (13.07.2024)

Hei Stine,

Bildet av denne er godt nok til å se at det er en ulke, mest trolig en dvergulke. Ikke rart den er lett å fange, for den stoler på kamuflasje, som fungerer veldig godt på steinete bunn med tang og tare. Der ligger den stille og venter på byttet, som den kaster seg over om det kommer nært nok uten å se eller lukte den. Om noen skulle angripe den, har den lange, kvasse pigger på gjellelokk og ryggfinnene, så den er ikke lett å sluke for større fisker. Det er lengden på piggene på gjellelokket og totalstørrelsen som avgjør art. Størrelsen e rtypisk devrgulke men kan ikke se godt nok piggene på gjellelokkene til å være 100% sikker. Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (14.07.2024)


Permanent lenke

Uidentifisert bein/kranium

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi har fundert og hele uken over hvilket dyr dette stammer fra. Dette er funnet i fjæra på øyen Tomma på Helgelandskysten. Det er et tynt skjellet som vi tolker er toppen på et kranie. På toppen er det noe som kan ligne på en finne, på undersiden, noe som kan ligne på tannhuler?

J.M. (13.07.2024)

Hei,

Dette er en gjenganger, og ganske riktig skjelett, men ikke av et marint dyr, men fugl. Jeg kan ikke si hvilken art det, siden jeg ikke er fugleekspert. Men jeg vet at dette er brystbeinet og kammen som her står opp, er festet i brystet til de sterke musklemne den har flydd med.

Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (13.07.2024)


Permanent lenke

Vesen??

Hei vi fant en grå blekksprut-lignene vesen uten armer som graver seg ned i sanda i spania i havet. Har dere peiling på hva dette kan være?

N.N (10.07.2024)

Hei,

Dette var ikke lett å svare på. Jge kan nesten ikke foretsille meg noe som likner blekksrut om det ikke har armer og sugekopper. Samtidig er det så mangt som liker å grave seg ned i sandbunn. Skjell, krepsdyr, snegler og kråkeboller har jo skall, men så er det fisk, sjøanemoner, marine børstemark og sjøpølser i tillegg. For å nevne de som kan bli realtivt store. Kan det være sjøpølse, tro? Jeg kan ikke si noe sikkert basert på denne beskrivelsen. Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (10.07.2024)


Permanent lenke

Hva slags egg er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, vi er ute å bader i ferskvann. Og vi fant dette sittende fast på en stein under vann. De henger godt sammen i en ovalform, og den var veldig slimete med små lysegrønne egg. Hva kan dette være?

E. (09.07.2024)

Hei, Nå er det en limnolog du trenger, en med ekspertise på livet i ferskvann. Det er åpenbatr en eggstreng, men jeg som marinbiolog er særlig kjent med livet i saltvann og kan dessverre ikke si hva slags dyr som har lagt den.

Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (10.07.2024)


Permanent lenke

Hvilken krabbeart er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,

Vi fant en krabbe vi aldri har sett før på stranda i Tvedestrand igår. Er dette bare en strandkrabbe med uvanlig farge, eller annen art?

B.T.B. (09.07.2024)

Hei Bente,

Denne lille krabba har uvanlig farge og glatt skallkant mellom øynene. Lett å tenke på de asiatiske strandkrabbene som brer seg. Men kroppsformen og de fem sidetakkene avslører at det nok likevel er en liten men vanlig strandkrabbe denne gangen. De kan opptre i en rekke farger, til og med med mønster. Men med de nye artene på framgang, er det fint med observante store og små i fjæra som kan varsle om alt som er uvanlig. Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (10.07.2024)


Permanent lenke

Gjørmete bunn som lukter vondt ved lavvann

Hei!
Vi har en hytte på Sørlandet inne i et sund, og der er det en slags Strand. Bunnen på denne er veldig gjørmete og den lukter ganske vondt når bikkja har løpt i, eller det er lavvann. Hva kan dette skyldes?

B. (08.07.2024)

Hei,

Inne i gunne bukter med stillestående vann sedimenterer gjerne partikler, de faller ut av vannet ned til bunnen. Uten bølger eller strøm til å røre det opp og vaske det videre vil dette finpartikulære materialet bli pakket, en blanding av mineraler og rester av døde organismer. Da oppstår det myke, gjørmete bunner. Over tid kan det bli fabske tykt lag. Siden det er rester av døde organismer, vil nedbrytingsbakterier, virus og marine sopper gjøre jobben med viere nedbryting. I dette tettpakkete mudderet blir oksygenet fort bli oppbrukt og det vil være bakterier som lever av svovel som gjør jobben. Disse danner svoveldioksyd som avfallsprodukt. Det er en for oss gifitg gass og selv i små konsentrasjoner merker vi stanken. I mudder med litt oksygen kan det være andre bekterier som danner annen lukt. Hunder kan bli tiltrukket av råtten lukt, men for mennesker har vi medfødt avsky for det.
Likevel, slike stille muddrbukter er naturlige habitat for svært spesialiserte organismer. Det vil koste en vedvarende innsats for å "rense opp", siden de dannes av naturlige prosesser. Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (08.07.2024)


Permanent lenke

Hva er dette?

Var på stranden på Rossö ved Koster havet. Fant iallefall 4 sånne i flere forskjellige størrelser.
Hva er dette? Bein? Skjell?

A. (07.07.2024)

Hei, det er på en måte skjelett. Det er skall fra sepiablekkspruter. De har denne porøse skallplaten inne i kroppsveggen som et skjelett.Når de dør og går i oppløsning, flyter skallet opp og kan drive langt med strømene. Siden Norge er nord for den naturlige utbredelsen av disse blekksprutartene, er det skall fra lenger sør i Nordsjøen som kommer hit og vaskes opp på strendene. Det er en fin kalkkilde for dyr og fugler. Ofte har de hakk i seg etter fuglenebb når de har ligget på land en stund.

De kan finnes i ganske store mengder pånoen strender i NOrge, og er også funnet ganske langt nordover.Langs Sør-Norge. særlig Skagerakkysten og også den svenske vestkysten er det vanlig å finne dem. Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (07.07.2024)


Permanent lenke

Gjennomsiktige, rosa egg(?) i havet

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva er dette? Fant det i havet i Tromsø. Ser ut som små champagneglass på en sten. Nydelige, små saker.

L. (04.07.2024)

Hei Linda, Godt sett. Purpursnegler pleier å lime eggkokongene sine på undersiden av stein i tidevannsonen så de lett blir oversett. Dette er en liten samling eggkokonger fra purpursneger, og det er sikkert mer rundt omkring. De er ofte tallrike og hve kan legge mange kokonger.

Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (04.07.2024)


Permanent lenke

Slimete gugge

Finner hvert år nye greier i fjæra ved hytten. I år var det denne merkelige guggen. Var festet til båten helt i vannkanten. Hva er det mon tro?

N.N (30.06.2024)

Hei,

Denne var ny for meg også. Det kan se ut som en slimete eggsamling, men filmen e rikke skarp nok til å vise om det var små egg inne i klumpen. Snegler kan egge egg i de utroligste samlinger og formasjoner. Men denne klumpen er altså fremmed for meg også. Jeg kan ikke si hva det er. Ofte e rdet nyttig å få vite hvor funn er gjort, men i dette tilfelle ville det neppe ha hjulpet. Beklager. Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (02.07.2024)


Permanent lenke

Forurenset krabbe?

Bilde vedlagt spørsmålet

Krabben vi fiska i dag, er blåsvart i innmaten. Vi måtte kaste svært mange. Syns krabben har endra seg siste år, mindre innmat og masse innmat som ser svart-aktig ut. Til slutt; bør man slutte å spise innmat jf kadmium? Eg er svært glad i krabbe også innmaten, men vil jo ikkje bli sjuk.

K. (30.06.2024)

Hei, Her var det flere spørsmål, og alle er vanskelige å svare på. Du skriver ikke hvor dette er. Når det gjelder tungmetallinnhold i krabber er det høyere jo lenger nord i landet det er snakk om og også nærmere industristeder og byer. Det er anbefalt å spise mindre innmat, og ikke i det hele tatt fra Troms og nordover eller i nærheten av forurensingskilder som industri og tette befolkningssteder.

Mye magre og skitne krabber er ikke ukjent med faktisk årask er ikke påvist. Ofte kan det se ut som det er en stor tetthet og kanskje derfor kamp om maten?

En av grunnene til at krabber kan ha en svart innmat, er når hunnkrabber velger å avslutte rognoppbyggingen og løse opp igjen plommemassen. Blodet er grønnsvar når det er konsentrert, og det kan skje på den måten. Men dette skjer vanligvis om høsten, ikke tidlig på sommeren. Jeg kjenner hellerikke til sykdommer som fører til dette. Derfor kan jeg ikke si om det er farlig for krabben eller gjør den ubrukelig til mat. Men det er uappetitelig, helt klart. Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (01.07.2024)


Permanent lenke

Morild

Hei! Jeg har veldig lyst til å se morild. Jeg bor i Kristiansand og lurer på om det finnes steder her hvor sjansen er høyere for å se morild. Bør jeg lete i bestemte typer sjø, nær tang, eller mer ute i det fri? Finnes det spesifikke steder hvor morild trives?

R. (01.07.2024)

Hei Ragna,

Det er en sjansetur å lete etter morildlysende strender, for der algene er tett som en suppe en dag, kan de være vekk neste, vasket videre av strøm og sjø.

Men er det noen bukter som har sjoko-vann på dagen, er det selvsagt større sjans for at de er der også om kvelden, om det ikke har vært kraftig fralandsvind som skifter ut vann i buter på få timer.

Jeg ville ha lett etter bukter som er åpne ut mot sjøen utenfor, og som har pålandsvind. Det er strøm og blkger som oppkonsentrerer dem. Ute i havet blandes de ut. Det er langs land de tette konsentrasjonene opptrer, og gjerne inne i bukter. Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (01.07.2024)


Permanent lenke

Mye brunt graps i sjøen på Tysnes!!

Bilde vedlagt spørsmålet

Flyter mye brunt i overflaten rundt hele Tysnes
Hva kan det vere??? Rogn?? I så fall hvilken!

R. (01.07.2024)

Hei, Dette er et naturfenomen som også avisene og sosiale medier har kastet seg over. Dette har vakt oppsikt langs Skagerrakstrendene et par uker til allerede og har spredt seg oppover vestlandskysten også. Det er algen Noctiluca scintillans i enorme tettheter. Den er kjent for sin bioluminens, den lyser i mørket når den forstyrres. Har du anledning til å oppsøke stranda igjen når det er på de mørkeste om natta? Dette er nok en tidlig og voldsom oppblomstring av morild. Når det er så stor tetthet, kan tettheten bli for stor, så noen kveles og dør. I en levende algesverm vil de lyse opp i blått/blåhvitt når de forstyrres om natten. Er det ekstrem tetthet, vil de døde lyses opp av de levende. Effekten er at det lyser i flere farger enn bare blått. Her kan du lese mer: https://www.hi.no/hi/nyheter/2024/juni/sjoko-vann-algen-funnet-bade-i-ost-og-vest . Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (01.07.2024)


Permanent lenke

Hva kan dette være. Lav?

Bilde vedlagt spørsmålet

Fant denne i fjæra på Steinsvåg. Bømlo. Klarer ikke finne ut hva det er. Har ikke sett den før i området her.

M.B. (27.06.2024)

Hei,

Dette er lav. Nærmere bestemt arten klipperagg. Den er svært salttolerant og vokser gjerne på klippevegger rett ut mot havet, i områder med saltdrev. Den er vanlig langs kysten opp til Nord-Norge.

Mvh Gro I.van der Meeren

Gro van der Meeren (28.06.2024)


Permanent lenke

Rød/oransje farget sjø

Flere steder langs land, virker som ei suppe forsvinner etter en til tre dager. Vestsiden av Sotra, Langøy, Syltøy. Er det alger?

Ø.L. (27.06.2024)

Hei, Dette er et naturfenomen som også avisene og sosiale medier har kastet seg over. Dette har vakt oppsikt langs Skagerrakstrendene et par uker til allerede og har spredt seg oppover vestlandskysten også. Det er algen Noctiluca scintillans i enorme tettheter. Den er kjent for sin bioluminens, den lyser i mørket når den forstyrres. Har du anledning til å oppsøke stranda igjen når det er på de mørkeste om natta? Dette er nok en tidlig og voldsom oppblomstring av morild. Når det er så stor tetthet, kan tettheten bli for stor, så noen kveles og dør. I en levende algesverm vil de lyse opp i blått/blåhvitt når de forstyrres om natten. Er det ekstrem tetthet, vil de døde lyses opp av de levende. Effekten er at det lyser i flere farger enn bare blått. Her kan du lese mer: https://www.hi.no/hi/nyheter/2024/juni/sjoko-vann-algen-funnet-bade-i-ost-og-vest . Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (28.06.2024)


Permanent lenke

fjerning av glatte alge

Hvordan fjernes glatte, sta alge fra sement trapper på badeplassen

N.N (25.06.2024)

Hei,

Det er bare et sikkert råd, som ikke fører til mulige bivirkninger og skade på naturen, bortsett fra de sleipe algene. Det er skuring og høytrykkspyling med vann, gjerne ferskvann. Det må dessverre gjentas regemessig.
Kjemikalier og sterke såper bør ikke brukes, da det sprer seg i sjøvannet og kan gjøre stor skade på alt bunnliv også utenfor trappa som skal renses.

Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (26.06.2024)


Permanent lenke

Er der morild I gandsfjorden I natt? 25.6.24

N.N (25.06.2024)

Hei, Denne spalten er nok ikke døgnåpen, så spørsmålet kom for sent til å svare. Uansett, ingen vet akkurat hvor og når algen samler seg og det er gode forhpld for å se morilden. Men med slike mendger som er langs kysten av Sør-Norge nå, så bør sjansene for å se morild være gode for tiden.

Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (26.06.2024)


Permanent lenke

Brunrødt dyr i fjæra

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!

På Garten i Ørland kommune fant jeg et ukjent dyr i fjæra lørdag 22.juni. På avstand så det ut som en rødbrun geleklump, men når man så nøyere etter beveget dyret på seg. På enden av den delen som rørte på seg så det ut som en smultring som hadde hevet sammen, med et lite, sammentrukket og nedsenket punkt på midten. Den hadde to rader med runde fordypninger langs ryggen, som så ut som prikker på avstand, og undersiden var lys. Når man tok borti dyret trakk det seg sammen og ble til en hard klump. Størrelsen vil jeg anslå til 15 cm lang og 6-7cm bred.
Hvilket dyr kan dette være?

C.S. (24.06.2024)

Hei Cecilie, Dette er en svært feilplassert brunpølse, (Cucumaria frondosa). Det er en av de større sjøpølsene som finnes også i Norge.de skal normalt sett holde seg under vann, gjerne grunt men aldri over vannlinjen. De liker strømsterke steder, der de kan strekke ut kransen av mangegrenete, nesten frynsete tentakler opp i strømmen og filtrere ut små matpartikler, plankton ellerannet organisk som flyter med strømmen. De er i samme gruppe somm kråkeboller og sjørstjerner, men har mindre kalk i kroppen. De kan derfor trekke seg sammen og strekke seg ut. m de blir veldig skremt, kan de vrenge ut av seg hele tarmen, for så å gjenoppbygge den etterpå. Denne ser levende ut og jeg håper dere kastet det ut i sjøen igjen. De er ganske vanlie til veldig vanlge der det er strøm. Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (25.06.2024)


Permanent lenke

Hva er det oransje felte i sjøkanten

N.N (24.06.2024)

Hei, Kanskje dere har fått svar allerede, siden det er et naturfenomen som også avisene og sosiale medier har kastet seg over. Dette har vakt oppsikt langs Skagerrakstrendene en ukes til allerede og har de siste dagene spredt seg oppover vestlandskysten også. Det er algen Noctiluca scintillans i enorme tettheter. Den er kjent for sin bioluminens, den lyser i mørket når den forstyrres. Har du anledning til å oppsøke stranda igjen når det er på de mørkeste om natta? Dette er nok en tidlig og voldsom oppblomstring av morild. Når det er så stor tetthet, kan tettheten bli for stor, så noen kveles og dør. I en levende algesverm vil de lyse opp i blått/blåhvitt når de forstyrres om natten. Er det ekstrem tetthet, vil de døde lyses opp av de levende. Effekten er at det lyser i flere farger enn bare blått. Her kan du lese mer: https://www.hi.no/hi/nyheter/2024/juni/-sjoko-vann-pa-sorlandet--tidlig-ute-i-ar . Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (25.06.2024)


Permanent lenke

Røde alger

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, sjøen har plutselig blitt rød av noe som ser ut som alger,lange striper utpå sjøen,og masse rødt i sjøen inne på land,er det og anbefale og bade når det er slik?
Mvh Rune

R.K. (25.06.2024)

Hei, Kanskje dere har fått svar allerede, siden det er et naturfenomen som også avisene og sosiale medier har kastet seg over. Dette har vakt oppsikt langs Skagerrakstrendene en ukes til allerede og har de siste dagene spredt seg oppover vestlandskysten også. Det er algen Noctiluca scintillans i enorme tettheter. Den er kjent for sin bioluminens, den lyser i mørket når den forstyrres. Har du anledning til å oppsøke stranda igjen når det er på de mørkeste om natta? Dette er nok en tidlig og voldsom oppblomstring av morild. Når det er så stor tetthet, kan tettheten bli for stor, så noen kveles og dør. I en levende algesverm vil de lyse opp i blått/blåhvitt når de forstyrres om natten. Er det ekstrem tetthet, vil de døde lyses opp av de levende. Effekten er at det lyser i flere farger enn bare blått. Her kan du lese mer: https://www.hi.no/hi/nyheter/2024/juni/-sjoko-vann-pa-sorlandet--tidlig-ute-i-ar . Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (25.06.2024)


Permanent lenke

Oransje i fjæra

Hva er dette? Vi befinner oss på Austevoll utenfor Bergen. 24 juni.

V.E. (24.06.2024)

Hei, Kanskje dere har fått svar allerede, siden det er et naturfenomen som også avisene og sosiale medier har kastet seg over. Dette har vakt oppsikt langs Skagerrakstrendene en ukes til allerede og har de siste dagene spredt seg oppover vestlandskysten også. Det er algen Noctiluca scintillans i enorme tettheter. Den er kjent for sin bioluminens, den lyser i mørket når den forstyrres. Har du anledning til å oppsøke stranda igjen når det er på de mørkeste om natta? Dette er nok en tidlig og voldsom oppblomstring av morild. Når det er så stor tetthet, kan tettheten bli for stor, så noen kveles og dør. I en levende algesverm vil de lyse opp i blått/blåhvitt når de forstyrres om natten. Er det ekstrem tetthet, vil de døde lyses opp av de levende. Effekten er at det lyser i flere farger enn bare blått. Her kan du lese mer: https://www.hi.no/hi/nyheter/2024/juni/-sjoko-vann-pa-sorlandet--tidlig-ute-i-ar . Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (25.06.2024)


Permanent lenke

Oransje i fjæra

Hei!
Vi er på Austevoll utenfor Bergen. Her i fjæren er det oransje og når vi ser nærmere på det kan dette se ut som egg. Kan du fortelle oss hva dette er? Det er i flere viker her

V.E. (24.06.2024)

Hei, Kanskje dere har fått svar allerede, siden det er et naturfenomen som også avisene og sosiale medier har kastet seg over. Dette har vakt oppsikt langs Skagerrakstrendene en ukes til allerede og har de siste dagene spredt seg oppover vestlandskysten også. Det er algen Noctiluca scintillans i enorme tettheter. Den er kjent for sin bioluminens, den lyser i mørket når den forstyrres. Har du anledning til å oppsøke stranda igjen når det er på de mørkeste om natta? Dette er nok en tidlig og voldsom oppblomstring av morild. Når det er så stor tetthet, kan tettheten bli for stor, så noen kveles og dør. I en levende algesverm vil de lyse opp i blått/blåhvitt når de forstyrres om natten. Er det ekstrem tetthet, vil de døde lyses opp av de levende. Effekten er at det lyser i flere farger enn bare blått. Her kan du lese mer: https://www.hi.no/hi/nyheter/2024/juni/-sjoko-vann-pa-sorlandet--tidlig-ute-i-ar . Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (25.06.2024)


Permanent lenke

Yngel

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva slags yngel er dette?

O.B.W. (23.06.2024)

Hei,

Det er ikke lett å si sikker art uten at finner og lengde er oppgitt, sammen med sted og dyp. Men, det kan simtes at den har tre ryggfinner og det er en torskefisk. Liknende småfisk fanges også i Havvforskningsinstituttes rusefiske når det er feltarbeid i Nord-Norske fjorder. Det mistenkes at det er yngel av øyepål, men siden øyepål ikke har vært målart, er det ikke gjort skikkelig artsbestemmelse. Så sikkert svar kan jeg ikke gi.

Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (24.06.2024)


Permanent lenke

Morild

Hvor lenge lever morild alger og flytter de seg raskt?
Har ofte opplevd at det ee mye morildalger en dag og borte dagen etter.

N.N (23.06.2024)

Jeg vet ikke hvor lenge hver algecelle kan leve, nepe veldig lenge. Kanskje bare noen dager. Dette er encellete organismer. Når forholdene er gode, som det åpenbart er for tiden, kan de dele seg raskt og bli utrolig mange på veldig kort tid. Dette er flagellater som har en viss evne til å svømme med en flagell (litenpisk). Likevel er det strømm og vind som mest effektivt driver vannet de lever i og derfor har mest betydning for hvor algene oppkonsentreres. Derfor kan de være tett som en suppe i en bukt en dag og vekk den neste, og fører til at de spre seg like raskt nordover langs kysten som kyststrømmen, så lenge de gode miljøforholdene er til stede.

Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (24.06.2024)


Permanent lenke

Hva er dette lyse brune som driver i sjøen.

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva er dette lyse brune som driver i sjøen utenfor Vikevåg Stavanger Rogalsnd.
Er også flak av dette lenger ut fra land.
Er det brune alger eller noe gørr en båt har sluppet ut.

A.H. (21.06.2024)

Hei Atle, Dette har vakt oppsikt langs Skagerrakstrendene en ukes til allerede og har de siste dagene spredt seg oppover Rogalandskysten også. Det er algen Noctiluca scintilans i enorme tettheter. Den er kjent for sin bioluminens, den lyser i mørket når den forstyrres. Har du anledning til å oppsøke stranda igjen når det er på de mørkeste om natta? Dette er nok en tidlig og voldsom oppblomstring av morild. Når det er så stor tetthet, kan tettheten bli for stor, så noen kveles og dør. I en levende algesverm vil de lyse opp i blått/blåhvitt når de forstyrres om natten. Er det ekstrem tetthet, vil de døde lyses opp av de levende. Effekten er at det lyser i flere farger enn bare blått. Her kan du lese mer: https://www.hi.no/hi/nyheter/2024/juni/-sjoko-vann-pa-sorlandet--tidlig-ute-i-ar . Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (21.06.2024)


Permanent lenke

Belegg på vannet

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva er det som ligger på vannet rundt Koster nå

N.N (19.06.2024)

Hei,

Dette er å se fra langt sør i den svenske skjærgården og til Lindesnes omtrent. Det er en uvanlig tidlig og voldsom oppblomstring av flagelatalgen Noctiluca scintillans, bedre kjent som morild og helt ufarlig for alt oog alle. Les mer om det her: https://www.hi.no/hi/nyheter/2024/juni/-sjoko-vann-pa-sorlandet--tidlig-ute-i-ar

Der finner du også tipset om å oppsøke stranda når det er på det mørkeste, og røre rundt i dette. Morlid gir et fablaktig lys, selv om den lyse sommernatta er mindre egnet enn høstkvelder, når morild vanligvis opptrer.

Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (19.06.2024)


Permanent lenke

Orange belegg på sjøen

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei.

Hva kan dette være sjøen er orange fleire plasser, dette er i Farsund ikkje langt fra spindsfjorden fikk ikkje skrevet hvor dette var i første melding.

A.E.A. (17.06.2024)

Hei, lokaliteten er ikke langt unna andre steder der det samme fenomenet er sett denne helga, så jeg setter inn samme svar. Har du anledning til å oppsøke stranda igjen når det er på de mørkeste om natta? Dette er nok en tidlig og voldsom oppblomstring av morild. Når det er så stor tetthet, kan tettheten bli for stor, så noen kveles og dør. I en levende algesverm vil de lyse opp i blått/blåhvitt når de forstyrres om natten. Er det ekstrem tetthet, vil de døde lyses op av de levende. Effekten er at det lyser i flere farger enn bare blått. Om denne suppa ikke har biolumisens (evne til å lyse opp når forstyrret) så kan jeg ikke svare, da trengs det algeeksperter med sterke mikroskop til for å si hva det er. Men det er tlsvarende mengder morild nå på lokaliteter på den svenske skjærgården, så jeg tror helst dette er det samme. Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (17.06.2024)


Permanent lenke

Orange belegg på sjøen

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei.

Hva kan dette være, sjøen er orange fleire plasser her i dag.

A.E.A. (17.06.2024)

Hei Asle, Nå vet jeg ikke hvor "her" er, men mistenker det kan være i Oslofjord/Skagerrakregionen? Det er flere som har spurt om dette de siste dagene. Har du anledning til å oppsøke stranda igjen når det er på de mørkeste om natta? Dette er nok en tidlig og voldsom oppblomstring av morild. Når det er så stor tetthet, kan tettheten bli for stor, så noen kveles og dør. I en levende algesverm vil de lyse opp i blått/blåhvitt når de forstyrres om natten. Er det ekstrem tetthet, vil de døde lyses op av de levende. Effekten er at det lyser i flere farger enn bare blått. Om denne suppa ikke har biolumisens (evne til å lyse opp når forstyrret) så kan jeg ikke svare, da trengs det algeeksperter med sterke mikroskop til for å si hva det er. Men det er tlsvarende mengder morild nå på lokaliteter på den svenske skjærgården, så jeg tror helst dette er det samme. Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (17.06.2024)


Permanent lenke

Orange belegg på sjøen

N.N (16.06.2024)

Hei, Uten bilder, stedsangivelse og nærere beskrivelse av det gule belegget kan jeg ikke svare. Det har vært flytende belegg i bukter og sund tidligere i vår, av trepollen, ikke minst furu og gran. Dette er set lang kysten i hele sørlige Norge, i hvert fall. I den siste uka er det i Skagerrakområdet og nedover svenske vestkysten sett bukter der selve vannet er helt gulfarget som en suppe helt inne på grunna. Da er det mest sannsynlig alger, mest trolig morild, som lokalt har enorme formering.

Uten bilde kan jeg ikke si hva det er du har sett.

Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (16.06.2024)


Permanent lenke

Misfarge

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva er dette?
Aldri sett noe lignende i et ellers frisk bult i Søgne.

J. (16.06.2024)

Hei Jens, Har du anledning til å oppsøke stranda igjen når det er på de mørkeste om natta? Dette er nok en tidlig og voldsom oppblomstring av morild. Når det er så stor tetthet, kan tettheten bli for stor, så noen kveles og dør. I en levende algesverm vil de lyse opp i blått/blåhvitt når de forstyrres om natten. Er det ekstrem tetthet, vil de døde lyses op av de levende. Effekten er at det lyser i flere farger enn bare blått. Om denne suppa ikke har biolumisens (evne til å lyse opp når forstyrret) så kan jeg ikke svare, da trengs det algeeksperter med sterke mikroskop til for å si hva det er. Men det er tlsvarende mengder morild nå på lokaliteter på den svenske skjærgården, så jeg tror helst dette er det samme. Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (16.06.2024)


Permanent lenke

Hvilken fisk?

Bilde vedlagt spørsmålet

Småfisker som hopper opptil 1m opp i luften i sjøen.
I Hjørundfjorden i Ørsta i dag 16.06.2024

R.I. (16.06.2024)

Hei Reidun, her er det veldig klart. Jeg får flere spørsmål om det samme, ikke alle med bilder og film. Det er laksefisk, som sjøørret og laks, som hopper godt klar av overflaten. Det er typisk sølvblank laksefarge på fiskene jeg ser på filmen. Det er da også tiden for at laksen for alvor vandrer inn fjordene og opp i elvene. Stimer med småsei og brisling kan "koke" inne i bukter og havner, men de hopper ikke klar av overflaten, selv om de jaktes på av rovfisk.

Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (16.06.2024)


Permanent lenke

Hvilken fisk?

Småfisker som hopper opptil 1m opp i luften i sjøen.
I Hjørundfjorden i Ørsta i dag 16.06.2024

R.I. (16.06.2024)

Hei Reidun, fint du fikk filmet. Jeg får flere spørsmål om det samme, ikke alle med bilder og film. Her er det enklere å svare. Det er laksefisk, som sjøørret og laks, som hopper godt klar av overflaten. Det er typisk sølvblank laksefarge på fiskene jeg ser på filmen. Det er da også tiden for at laksen for alvor vandrer inn fjordene og opp i elvene. Stimer med småsei og brisling kan "koke" inne i bukter og havner, men de hopper ikke klar av overflaten, selv om de jaktes på av rovfisk.

Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (16.06.2024)


Permanent lenke

Fisk som hopper

Hei,

Her i sundet i Gulen, Vestland, observerer jeg ofte småfisk som hopper opp i luften. Høyden varierer fra noen cm til kanskje 50 cm. Fisken er liten, 10-20 cm lang. Jeg har observert en del sjøørret i området. Det er ofte en stim omkring fisken som hopper, men ikke alltid.

Noen sier at det KUN er sjøørret som hopper slik. Stemmer det, eller kan dette være småsei eller lyr?

S.H. (15.06.2024)

Hei Stein, Det er laksefisk, som sjøørret og laks, som hopper godt klar av overflaten. Stime med småsei og brisling kan "koke" inne i bukter og havner, men de hopper ikke klar av overflaten, selv om de jaktes på av rovfisk.

Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (16.06.2024)


Permanent lenke

Hvit algeaktig masse

Bilde vedlagt spørsmålet

Fant denne på en stein i Steigen Nordland

R.P. (10.06.2024)

Hei, er dette lage hardt eller mykt? Det kan likn død rugl. Levende kan kalkalgen rugl se ut som et rosa, hardt lag som kan dekke steiner. De blir skinnende hvite om de dør.

Hvis det ikke er kalkaktig, så vet jeg ikke hva det kan være.

Mvh Gro

Gro van der Meeren (14.06.2024)


Permanent lenke

Stillehavsøsters

Hei! Under hyttebrygga mi i Kilsund har det vært mye stillhavsøsters de siste åra, men da jeg bada der de første dagene i juni i år, var de helt borte. Dette er jo i og for seg bra, men lurer på hvorfor dette har skjedd.

R.B. (14.06.2024)

Hei,

Finner dere tomme skall eller er de helst borte? Det var en periode med sterk kulde i vinter. Har de frosset, kan det ligge skallrester igjen. Eller var det is i Kilsund? Is kan nok skrape vekk østers, som den er kjent for å kunne gjøre med blåskjell.

Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (14.06.2024)


Permanent lenke

Hva er dette???

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg var ute med vennene mine for et skoleprosjekt og jeg prøvde å søke på hva dette kan være men jeg får ingen resultater, den sprayet vann og hadde sånn slimete hår ting som kom fra toppen

N.N (07.06.2024)

Hei Sol, Bildet er ikke helt godt, men det er mest sannsynlig en av to store dyregrupper, sekkdyr eller sjøanemone. Begge sitter på hardbunn, som det ser ut som denne gjør, om det er en stein som blir løftet opp.
Sjøanemone kan flyte seg, men sitter vanligvis sugd veldig godt fast på steinen. De har en munnåpning på toppen, omkranset av tentakler som de fanger maten med. Mange arter kan trekke dem inn i munnen så de ikke synes når de hviler eller blir skremt. Sekkdyreen (tinkater) sitter helt fast på steinen og kan ikke flytte seg. De har to hull, ett helt i toppen og et ved siden av eler litt lenger ned på kroppen. Disse vil sprute ut vann når de blirt klemt på ute av vann, siden de er gasnke myke, nesten gele eller læraktige. Sjøanemoner mer myke, men muskuløse. De har ikke så stor vannvolum i forhold til kroppstørrelsemn, men de kan nok sprute litt de også om de klemmes hardt Jeg håper det dere kan sjekke det dere fant mot beskrivelsen, så dere kan finne ut av det selv, hva det er. Mvh Gro I. van der M;eeren

Gro van der Meeren (07.06.2024)


Permanent lenke

Artsbestemme skjell

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva we dette? Er det et skjell eller en inntørket anemone? Det er hardt, skjellaktig og ser ut som det har stått fast et sted. Bunnen er flat og hard. Det ble funnet på Frøya, ikke langt fra Titran.

M. (04.06.2024)

Hei Magni,

Dette er hverken skjell eller anemone, men en skallet til krepsdyret rur, mest sannsynlig arten steinrur, en stor art som har forkalket festeplate mot bunnen. Dette er en vanlig art langs hele norskekysten, og finnes fra sør i Nordsjøen til langt nord i Barentshavet, fra lavvannslinja til mer enn hundre meters dyp. Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (07.06.2024)


Permanent lenke

Hva gjør selen?

Hei! Her om dagen kom vi over disse selene når vi var på båttur. Vi ble usikre på om de leker, parrer eller sloss? Er dette vanlig å se?
Dette var på koster i Sverige.

A.A. (07.06.2024)

Hei Annika,

Dette tror jeg er en ganske spesiell opplevelse som dere var heldige med å få filmet. Nå er det for tidlig til å være paringstid fort steinkobbene, som dette er. Men hanner forsvarer territoriene sine nå i juni, så de er klare for å lokke hunner til seg i juli. Da kan det være en territoriekamp. Men det ser jo ikke så agressivt ut,siden det var lite å se til biting. Det kan være lek også. Dette er lekne dyr. Les mer om disse spennende selene her: https://www.hi.no/hi/temasider/arter/steinkobbe

Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (07.06.2024)


Permanent lenke

Er dette Niser

På båttur fra Grebbestad til Skagen dukke det opp en gjeng 5-6stk av disse, er det niser?

N.N (04.06.2024)

Hei, Dette er ikke niser, men en annen delfinart. Fargene var ikke som jeg forventer fra de vanlige artene i våre farvann, kvitskjeving og gulflankedelfiner. Disse virker større. Jeg er ikke sikker, men tenker arrdelfiner. De er over 3, 5 m, opp til 4 m lange og sjeldne nær kysten. En ble sett i Moss, helt inne i havna, ganske nylig. Den var alene, men det er enda mer sjeldent. Dette kan i så fall være flokken den tilhører. Nå er voksne delfiner fulle av skraper og arr. Så dere dette? Jeg kan ikke se det fra filmsnutten.

Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (04.06.2024)


Permanent lenke

Grønne flytende baller av tang

I går kom et langstrakt belte av slike baller drivende i sjøen ved hytta vår i Halden mye av dette la seg til ro i bukta ved brygga var. Se bilde. Hva er dette

A.S. (01.06.2024)

Hei Asgeir, Bildene du sendte meg av en ball med alger, viser at dette er enten grønndusk (Cladophora) eller grønnhår (Ulothrix), begge vanlige trådformete grønnalger som vokser på bunnen i grunnebukter og trenger sollys og gode næringsforhold (nitrogen og forfor). Det har ikke manglet på noe av dette i vår.

Det er ikke ukjent at slike tette matter kan rives opp av strømendringer og bølger, gjerne drevet av vekslende vind. Det er vanlig i Østersjøen, men har visstnok skjedd også i Oslofjorden. Slike matter pleier å blekne raskt og ender som hvite matter, som tørker i skorper på land eller som synker ned igjen til bunnen der de råtner.

Mvh Gro

Gro van der Meeren (01.06.2024)


Permanent lenke

Lurv, kan vi "luke" den vekk?

Hei vi har en liten tarm av sjøen utenfor Stavern, med kun en "inngang, som badested for de minste. De siste årene har det blitt mer og mer tang og mer lurv ( ganske sikker på at det er Lurv, denne slimete mosen som gror på tangen). Kan vi gjøre noe får å få den vekk, så krabber og tang kommer tilbake?

T.B. (25.05.2024)

Hei Trine,

Det er nok ikke så lett å fjerne denne lyrven. Den sprer seg uansett veldig lett ,men må ha mye næring for å trives. Får den rett forhold, så tar den over det meste, og er da et tegn på det vi kaller eutrofiering, overgjødsling av nitrogen i sjøen. Om dere river det vekk, vil mye flyte og feste seg igjen, eller råtne og føre til ytterligere gjødsling og ny vekst. Det som knekker dem er vann med mindre nitrogen og gjerne redusert fosfor også. De må sultes ut. Men siden hele Oslofjordområdet nå sliter med eutrofiering, er det ikke mye dere kan gjøre i en enkel bukt, er jeg redd for. Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (26.05.2024)


Permanent lenke

Sp hva er dette

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei lurer på hva dette er har blitt mer og mer seinere år kommer april virker som de forsvinner juni vestland Sveio

D.I. (24.05.2024)

Hei Dag Inge,

Her er det flere naturlige ingredienser som nå om våren er blitt ganske spektakulært. I sjøen ser jeg det vokser mye tank og tare. Bildet viser ikke om det er tang av veletablert slag (feks. grisetang) eller om det er fremmedarten japansk drivtang. De kan bli svært lange og de er ofte gansek begrodd av trådformete alger i bukter og sund med lite strøm og bølger. Dette er flereårige arter, i motsetning til martaumen, som ogå blir svært lange, men bare senere utpå sommeren.
Den andre ingrediense kommer fra lufta og land. Den gule fargen er pollen. Det kan være bjørk, einer, gran eller furu, eller kombinasjon av dem. Bjørka blomstrer tidigt av disse, fulgt av einer. Gran og furu er ofte samtidige. I år er det en voldsom blomstring i nåletrærne. Det skjer etter særlig varme somre året før. Det har blitt varmere somre og dermet tettere mellom voldsomme pollenmengder detsiste tiåret. Pollenet flyter og klisterer seg til tang, tare og andre overflatehinner langs kysten. Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (26.05.2024)


Permanent lenke

Hva er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette en parasitt? Funnet i magen på ørret

A.O. (19.05.2024)

Hei Anders, Jeg er havforsker og relativt ukjent med ferskvannparasitter. Jeg tror du må kontakte noen som kan mer om ferskvannsarter, gjerne både fisk, ryggradsløse arter og parasitter. Jeg har aldri sett noe slikt som på bilde selv.
Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (20.05.2024)


Permanent lenke

Hva er dette for noe?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg fann denne i fjøra vår i Søvika..har ikke sett dette før
..er det en sort tang eller hva kan det være for noe?

M. (20.05.2024)

Hei Marion, Det er neimen ikke lett å se ut fra bildet. Det kan være en dusk av trådformet brunalger, som vil være relativt vanskelig å gjenkjenne annet enn på sylskarpe bilder og av og til med lupe og mikroskop. Her er det så lite synlige detaljer at det også kan være en samling hydroider, små nesledyr som fester seg med stil til et fast punkt og har en liten krans med tentakler ytterst. Det kan til og med være hydroider som har blitt nedgrodd av alger. Jeg er redd jeg ikke kan hjelpe deg nærmere hva dette er.

Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (20.05.2024)


Permanent lenke

Blekk klomp

Vi fant ein blekk klomp i norge kysten.

A.E.T. (19.05.2024)

Hei, Mye rart i sjøen ruller seg til en klump når de er skremt. Men få slipper ut blekk. Om det kom ut fiolett blekk fra den, da er dette mest sannsynlig en sneglen sjøhare, Aplysia punktata, som har sendt ut blekket sitt for å forvirre angriper. Disse store havnseglene med et skall skjult inne i kroppen, er flotte å se om de legges i sjøvann i en bøtte for eksempel. Eller tilbake i sjøen på urnt vann så de kan strekke seg ut og vise seg fram.

Mvh Gro I. van er Meeren

Gro van der Meeren (20.05.2024)


Permanent lenke

Tidevann

Hvor lenge står vannet stille ved flo og fjære?

K.S. (18.05.2024)

Hei Kim, Det er ikke et enkelt svar på hvr lenge det er strømstille ved idevannstopper og bunner. Det er mange faktorer som spiller inn, hvor stor forsjell er det mellom høy- og lavvann, er det åpen kyst, inne i en fjord, i et strømsund eller i en bukt? Hvor dypt er det og er det varierende dyp i området?
Jeg vil anbefale å snakke med lokalkjente som er mye ute på sjøen i det området du tenker på. Eller selv følge med over flere dager, gjerne med å se bevegelsene til en forankret bøye gjennom tidevannsyklusen.
Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (18.05.2024)


Permanent lenke

Egg funnet i sjøen

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei noen anelse om hvilket egg dette er? Funnet i nærheten av i Kvam kommune.
Et enslig egg lå å flot i sjøen nært land

T.B. (14.05.2024)

Hei Torbjørn,

Dette er ikke et egg. Det er en kammanet, nærmere bestemt et sjøstikkelsbær, eller som den nå formelt heter, kulekammanet (Pleurobrachia pileus). Hadde du sett den i vannet, ville den ha hatt to lange tentakler den fanger småplankton med og striper med flimmerhår som slår så raskt at stripene lyser i regnbuefarger. Du kan ane stripene på denne også, men kammaneter, nesledyr som de er, er alltid flottere i vann en på land. Kulekammanetene opptrer gjerne mange av gangen, så det er nok flere av dem langs stranda i Kvam.
Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (15.05.2024)

1 - 50 av 537 siste»»