Hopp til hovedinnhold

Spør en havforsker

Her kan du stille spørsmål til en marinbiolog. Dersom du vil ha hjelp til å artsbestemme en organisme, er det viktig å laste opp bilde og skrive når og hvor funnet ble gjort. Spørrespalten betjenes av Gro van der Meeren ved Havforskningsinstituttet.

Besvarte spørsmål

Sildegarn fulle av grått slim

Hei,
Jeg har fisket i mange år i Oslofjorden.
Jeg mener problemet har oppstått i løpet av de 15 siste årene.
Der tar bare timer før redskapen som i denne sammenhengen flyter å danne et tykt gråaktig slim på trådene. Man føler man sitter med en haug leire foran seg i båten.
Dette er absolutt verst om sommeren/høsten og avtar på vinteren.
Er Oslofjorden full av disse partiklene?
Hva forårsaker det?
Er det opphopning av næringsstoffer fra renseanlegg etc. som danner grobunn for disse partiklene/algene eller hva det nå er?
Er det bedring i sikte?
Håper på svar.
Mvh
Knut

K.E.L. (01.10.2022)

Hei,

Jeg hadde håpet å finne mer ut om hva som skjer i Oslofjorden og Skagerrak, men ikke klart det til nå. Da får svaret bli mer generelt. Siden dete skjer hvert år nå, så er det neppe et akutt utslipp fra land som ligger bak. Da kan det være en oppblomstring av planteplanton, flytende encellete alger kan bli ganske store. Det er en gruppe innenfor det vi kaller diatoméer som skiller ut slim. En tett algeoppblomstring fører til fem til ti millioner av algerceller per liter, og enda flere om algene er små. Slike algeceller trenger næring, og de er ofte selektive. Noen utnytter forhold som andre arter ikke kan, og vil dominere når de "rette" forholdene er på plass. Siden miljøforholdene endrer seg gjennom året oppstår derfor ulike algeoppblomstringer på ulike sesonger. Uten vanprøve og prøveanalyse av det du får i garnet, kan jeg ikke si om det er dette som er problemet. Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (09.10.2022)

Alle spørsmål og svar Still et nytt spørsmål