Hopp til hovedinnhold

Spør en havforsker

Her kan du stille spørsmål til en marinbiolog. Dersom du vil ha hjelp til å artsbestemme en organisme, er det viktig å laste opp bilde og skrive når og hvor funnet ble gjort. Spørrespalten betjenes av Gro van der Meeren ved Havforskningsinstituttet.

Besvarte spørsmål

Tanglopper og tanglus spiser tang

Hvorfor har ikke miljølære med informasjon om at tanglopper og tanglus spiser tang? Eg synes det er viktig kunnskap for å kunne forklare elevene næringskjeder og næringsnett i fjæra (de spiser også detrius, plankton og er kannibaler, eg veit det..). I den forenklede modellen til Graiff et. al. 2020, regner de tanglopper, tanglus og strandsnegler som de viktigste beitedyrene på tang. Christie og Kaufvelin 2004 referer eksperimenter som viser det samme. Synd at dette ikke blir nevnt hos miljølare og SNL, som på en måte forvalter "sannheten" på de økologiske sammenhengene i fjæra.

Graiff et. al. 2020. Model simulation of seasonal growth of Fucus vesiculosus in its benthic community. Limnol. Oceanogr.: Methods 18, 2020, 89–115
Christie og Kaufvelin 2004. Mechanisms regulating amphipod population density within macroalgal communities with
low predator impact*. SCI. MAR., 68 (Suppl. 1): 189-198

R.J. (20.09.2021)

Hei Roar,
Du peker på et vanlig og ganske trist fenomen i undervisning og informasjon om naturen. Nedbryterne, de absolutt uunnværlige, men ofte små og uanselige organismene som tilbakefører energien fra alger, planter og større dyr, ofte ved å spise på åtsler, døde planterester eller fullmodne alger, så de forynges. Både tanglopper og tanglus har en svært viktig rolle som "renholdsarbeidere i stranda".
Disse nedbryterne er uerstattelig viktige for naturens kretslø, men blir oversett, glemt og ofte mislikt. Jeg er veldig enig i at de burde vært løftet fram, særlig etter hvert som det kommer bedre og mer detaljert informasjon fra forskere.
Jeg skulle gjerne ha sett lærebøker, populære bøker, både rettet mot barn og mot voksne, som gikk inn i denne spennende delen av artsmangfoldet. Men det tar tid og koster penger. Sider som "Spør en havforsker", "Spør en fugleforsker" osv. er lagt opp for at vi skal svare på spørsmål, ikke for å selv legge ut informasjon på egen hånd. Men du har rett, rollen til tanglus/-lopper burde vært løftet fram, ikke minst fordi det er så mange skoler som har Livet i fjæra på pensum. Jeg skal i hvert fall være oppmerksom på de muligheter som måtte by seg.

Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (20.09.2021)

Alle spørsmål og svar Still et nytt spørsmål