Hopp til hovedinnhold

Spør en havforsker

Her kan du stille spørsmål til en marinbiolog. Dersom du vil ha hjelp til å artsbestemme en organisme, er det viktig å laste opp bilde og skrive når og hvor funnet ble gjort. Spørrespalten betjenes av Gro van der Meeren ved Havforskningsinstituttet.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / artsbestemming / økologi og atferd / hav og miljø / ymse

Viser 89 til 138 av totalt 489 spørsmål


Permanent lenke

Hva slags sjøplante er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, denne er observert ved lavvann i Balsfjord, Troms. Hva slags marin plantevekst er dette? Nesten som myke batrenåler i "konsistens"

E. (06.08.2023)

Hei Elin, Denne algen (ikke plante) er mer vanlig i Sør-Norge enn i nord. Den heter svartkluft ((Furcelaria lumbricalis). Det er ikke vanlig at denne arten kan opptre som løstliggende på langgrunne strender, og da gjerne som runde baller, som på bildet. Den likner på den nære arten rødkluft som er sterkere rød og har en enklere hefteskive til underlaget. Rødkluft er også mindre, men den finnes derimot langs hele kysten, også nord til Finnmark. Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (07.08.2023)


Permanent lenke

Kosterhavet

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Disse ser vi svømme i havet utenfor båten vår utenfor Strømstad. Mange sammen 10-20 cm lange, veldig tynne. Svømmer i overflaten. Hva kan det være?

H. (20.07.2023)

Hei Helene, Dette er ikke lett å se ut fra bildet, men jeg mistenker det er en yngelflokk med horngjel dere kom over. Den slanke fisken med langt "nebb" og grønt skjelett.

Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (07.08.2023)


Permanent lenke

Hva er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Fant denne i vannkanten på ei strand på møre får noen dager siden hva er det?

V. (07.08.2023)

Hei Vibeke. Her har du kommet over en vanlig men sky skapning, et irregulært sjøpiggsvin. Det er sjelden å se med alle piggene intakte, for i live holder de seg en til to cm nede i sandbunnen, der de finner mat i sanden som de tygger i seg. De er sjøpiggsvin som avflatet og litt avlange, til forskjell fra de vanlige sjøpiggsvinene som er helt sirkelrunde og har en tydelig femdeling der hver del er identisk med de andre. Denne på bildet er også femdelt, men har som et typisk irregulært sjøpiggsvin en forende og en bakende. Jeg våger ikke å foreslå art, for det er flere arter bare i Norge. Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (07.08.2023)


Permanent lenke

Lang orm

Vi har flere ganger observert en ormlignende skapning som er mange meter lsng ved vår brygge(1-2m dypt). Den ler på størrelse med en meitemark i tykkelse og har en svart og slimete overflate. Den ligner ikke akkurat på en slimål.

Når vi tar på den, blir den helt flat på det området og utvider seg ut til rundt 2 cm i "bredde". Etter å ha tatt på den, stinker hendene en kraftig fiskelukt og er veldig vanskelig å få vekk. Vi prøvde å dra den opp på bryggen, hvor vi fikk opp ca 4m, men den holdt seg fast inni noen stener under bryggen slik st vi ikke fikk se hele lengden.

Den har pleid å dukke opp på vinterstid hvert år, men nå har vi sett den et par ganger i sommer.

Vi hsr dessverre ikke noen bilde.

Hva kan dette være for en skapning?

S. (06.08.2023)

Heisan Stian, Fin beskrivelse av en slimorm. Er den helt svart, så er det nok arten Lineus longissimus, muligens verdens lengste dyr. Det sies noen har målt utstrakte eksemplarer til over 50 m. De er vanlige i fjæra og litt nedover, jakter på små dyr og gjemmer seg godt i sprekker og under stein. Det er andre arter som er rødlige, noen svarte med hvite striper og brunlig. Slimormer er enkelt bygde dyr, som kan rekonstruere seg om den slites av, til og med hver bit av den. Men jeg anbefaler å la den være i fred, og respektere alt som lever. Slimet er da også litt uappetittelig, som du skriver. Det beskytter den mot angrep.

Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (07.08.2023)


Permanent lenke

Blekksprut

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Fikk denne blekkspruten på kroken i Austevoll utenfor Bekkjarvik. Hvilken art og er den vanlig her?

C.W. (18.07.2023)

Hei Camilla,

Dette er mest sannsynlig opphavet til de merkelige geleballene som er sett flytende langs kysten med blekksrputegg og larver. Uten å ha sett vedlig nærme på alle tentaklene og hodestørrelse, så har denne halefinneform og plassering av halefinnen ssamt to tydelige rekker med sugekopper på tenktaklene, som den bredhalete, kortfinnete tiarmet blekkspruten Illex coindetii. Denne arten er sett i veldig grunt vann i Austevoll også tidlligere. Den er hvit av skrekk, siden blekksputer har en fabelaktig evne til raskt skifte farge. Kraftig stress kan ofte føre til at de bleker fullstendig. Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (04.08.2023)


Permanent lenke

Morild ikke lenger å se

Jeg har feriert i Stavernområdet om sommeren i 50 år. For 40 år siden var det vanlig med Morild i vannet i skumringen på sen kveld og det lyste når man berørte vannet. Lurer på hvorfor den er "borte" nå?

P.Ø.R. (18.07.2023)

Hei Per Øyvind,

Jeg vet dessverre ikke om hvordan det er med morild og Ytre Oslofjorden. Morild er en alge som, i likhet med alt annet liv i fjorden må forholde seg til forholdene. Vi vet at Oslofjorden har blitt mørkere i vannet, tildels av tettere algeforekomster som lever av den store tilgangen av nitrogen fra renseanlegg og gjødsel som vaskes ut i elvene som renner ut der. Det kan være at morild møter hardere konkurranse og derfor blir mindre vanlig. Men, dette vet jeg ikke nok om til å kunne si noe sikkert om. Det kan også være temperaturavhengig? Du får se om det blir mer av den utover august og september. Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (04.08.2023)


Permanent lenke

Morild

Er det blitt mindre morild i osljofjorden? På 70- og 80-tallet var det nesten alltid mye morild utpå høsten.

E. (18.07.2023)

Hei Ellen,

Jeg vet dessverre ikke om hvordan det er med morild og Oslofjorden. Morild er en alge som, i likhet med alt annet liv i fjorden må forholde seg til forholdene. Vi vet at Oslofjorden har blitt mørkere i vannet, tildels av tettere algeforekomster som lever av den store tilgangen av nitrogen fra renseanlegg og gjødsel som vaskes ut i elvene som renner ut der. Det kan være at morild møter hardere konkurranse og derfor blir mindre vanlig. Men, dette vet jeg ikke nok om til å kunne si noe sikkert om. Det kan også være temperaturavhengig? Du får se om det blir mer av den utover august og september. Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (04.08.2023)


Permanent lenke

Raring på kroken

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei.
Vi var og fisket med stang i Bodøsjøen (havet) i går ettermiddag, og fikk denne på kroken. Hva slags skapning er det?

Mvh Ida, Ole, Lasse og Silje

S.J. (21.07.2023)

Hei Silje,

Dere har fått fisket en brunpølse, en sjøpølseart som er vanlig på strømrike steder også på grunt vann. Sjøpølser er en gruppe pigghuder, og har derfor en del kalk i skinnet. I likhet med kråkeboller og sjøstjerner har de sugeføtter i fem rader langs med kroppen, og i tillegg en kras med kraftig buskete tentakler som den spiser med. Denne ubekvemme brunpølsa har trukket alle tentaklene inn i munnen og har gjort seg klar til å sende ut hele tarmen, som de gjerne gjør når de blir skikkelig skremt. Kom den seg i sjøen igjen vil den klare seg, selv om den mistet tarmen som vokser ut igjen.

Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (04.08.2023)


Permanent lenke

Hva er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Jeg fisket opp en torsk som ikke skulle bli til middag, og idet jeg slapp den ut kom to små klumper ut av gapet til torsken og landa i båten. Ville tenkt at det var rogn eller egg av noe slag, men har ikke sett lignende før! :)
Hva kan det være? Til ref: Den største er på størrelse med en tommelnegl, og den mørke delen var hard som et skjell eller skall.

M. (21.07.2023)

Hei Maja,

Dette er kan se ut som sekkdyr. Det er filterspisende dyr som har kroppen formet som en sekk med en filtermage inne i sekken, og en tarm der maten fordøyes. De sitter på fast underlag, men om det underlaget er kalkalger som sitter litt løst, kan torsken ha revet med seg både sekkdyr og kalkalge. Nå er jeg ikke sikker, for jeg ser ikke om disse har de to karakteristiske åpningene for vanngjennomstrømning som sekkdyr har. Vannet suges inn i åpningen helt ytterst på "sekken" og pumpes ut fra et hull litt til side for munnen. Slike dyr kan rense store mengder vann for partikler når de sitter festet til bunnen og pumper vann gjennom seg. Når båtene får skroget dekket av disse, er de lite populære hos båteieren. Larvene svømmer fritt og fester seg på hard bunn der strømforhold og mattilgang er god. Dessverre kan jeg ikke garantere at mitt forslag stemmer, ut i fra beskrivelsen og bildene her. Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (04.08.2023)


Permanent lenke

Lysende fisker

Vi såg en stim med små visker ved der båten vår er til kai, 2 av de hadde små lysende prikker på seg hva kan det vere?

I. (22.07.2023)

Hei Ingeborg,
Dette spørsmålet er i grunnen ikke mulig å gi noen sikkert svar på. Men ut fra at det er en stim små fisk under og ved en kai, kan jeg gjette på at det kan ha vært en av landets mest tallrike kystarter, tangkutlingen. De har som særlig gjennetegn en svart flekk på hver side av halerote, men også en rekke mindre flekker på kroppen. Hanner i parringsfarger kan være svært fargesterke og prikkene kan omtrent se lysende ut. Denne arten blir ikke mer enn 5- 7 cm lang, og stimene på ettersommeren er gjerne med noen få voksne hanner og en mengde yngel som er enda mindre. De liker seg i skyggen under kaier og båter.

Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (04.08.2023)


Permanent lenke

Hult Rør/tubeformet porøst objekt funnet i fjæra

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei lurer på va det er vi fant i fjæra. Er veldig skjørt, porøst og veldig lett.

J. (22.07.2023)

Hei Jack,
Dette er beskyttelsesrøret til en liten marin flerbørsetmark, i sleten Pectinaria. Når marken er i live inne i røret, har den munndeler som ser ut som en gylden kam ytterst måt åpningen. Disse markene lever nede i sanden og blir sjeldent sett, selv om de er vanlige. Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (04.08.2023)


Permanent lenke

Hvilken art er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Fikk disse "eggene" på kroken i dag. Fisket fra kai på vestlandet. Vet du hvilken art dette er? Var flere som satt fast rundt tang og fester på kaien

N.N (25.07.2023)

Hei,

Dette er helt vanlige sekkdyr, av arten grønnsekkdyr (eller tarmsjøpung blant venner). Det er filterspisende dyr som har kroppen formet som en sekk med en filtermage inne i sekken, og en tarm der maten fordøyes. Vannet suges inn i åpningen helt ytterst på "sekken" og pumpes ut fra et hull litt til side for munnen. Slike dyr kan rense store mengder vann for partikler når de sitter festet til bunnen og pumper vann gjennom seg. Når båtene får skroget dekket av disse, er de lite populære hos båteieren. Larvene svømmer fritt og fester seg på hard bunn der strømforhold og mattilgang er god. Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (04.08.2023)


Permanent lenke

Stor manet

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Vi fant denne maneten ved Bjørnafjorden i Vestland i dag, den er fast og har både en kraftig krone under og brenntråder. Eg vil anslå at den var ca 50cm bred. Helt blank- uten farge. Hva kan dette være?

T. (27.07.2023)

Hei Tina,

denne maneten har vært død så lenge at det er vanskelig å si art. Ut fra størrelsen og at den faktisk skal ha lange brenntråder, så er det nok en brennmanet som har bleknet i sola etter at den døde. Brennmaneter kan bli over en meter i diameter. Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (04.08.2023)


Permanent lenke

Hvilke fuglearter spiser Østers

Hei. Det blir stadig flere stillehavsøsters i Oslofjorden. Sannsynligvis dessverre. Men det er vel noen som har glede av disse? Hvalrosser er en art som i alle fall liker østers. Men hvilke fuglearter? Eller er skallet for tykt for alle fugler?

R.R. (29.07.2023)

Hei Rolf,

Stilehavsøsters er tøffe dyr, med skarpe og tykke skall som god beskyttelse for det meste. Som du sier, hvalross ville nok ha tatt for seg, men dessverre er det liten overlapp mellom disse artene. Oter er nok i stand til å forsyne seg, men de er heller ikke så tallrike i Oslofjorden. Jeg vet ikke om skjellspesialisten ærfugl klarer å rive til seg stillehavsøsters, siden de sitter så hardt fast på hverandre og hardbunn. Kråker, ender og vadefugler spiser naturlig skjell alle sammen, men igjen, disse skallene er usedvanlig solide. Jeg antar at det er en del som spises som unge skjell, men etter ett til to år vil de nok ha vokst fra de fleste av de forekommende naturlige skjellspisende artene i Oslofjorden. Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (04.08.2023)


Permanent lenke

Seigt slim - boblete

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Denne sommeren har det festet seg et seigt slim på svabergene ved overgangen Sponvika-Strømstad. Det er «boblete». Har aldri sett dette her tidligere og tenker at det må være en form for forurensing. Når jeg skraper berget får jeg av mye, men slettes ikke alt. Det fester seg også til bunn og til vekst som kommer opp.

Hva kan dette være?

A.K. (29.07.2023)

Hei Ann Kristin. Dette er naturlig påvekst av fine, trådformete alger. Får de mye næring, vil det bli tette tepper av disse. Siden de produser oksygen, vil det bli bobler i disse tette teppene. Når det blir så mye alger, vil andre dyr som trenger fast feste på stein bli utkonkurrert. Det er gjerne menneskelig tilført næring som gir denne "lurven" overtaket, gjennom utslipp av nitrogen fra kloakk, gjødselsavrenning til elver og noen steder også forspill og avføring fra fiskeoppdrett som ligger nær strandlinjen. Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (04.08.2023)


Permanent lenke

Hva er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Denne her dukket opp i havnebassenget vårt på hytta i Søgne. Funnet 2 stk, en i går og en i dag. Hva er dette og er det noe som kan by på utfordrende problemer? Er sjøgress i sjøen.

L.N. (29.07.2023)

Hei, Dette likner den liklle, men sviende klamremaneten. Klamremaneten Gonionemus er observert sporadisk i norske havområder helt siden 1920-tallet. Først i Oslofjorden, og deretter i Trondheimsfjorden og langs vestlandet. Det kan se ut som den blir vanligere, så denne kan med fordel rapporteres inn til Havforskningsinstituttet i portalen Dugnad for Havet (dugnadforhavet.no). De har forbløffende kraftig nesleceller og svir grundig på tynn hud.

Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (04.08.2023)


Permanent lenke

Hva er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! I sommer har vi fisket med stang, samt pilket, i Framfjord, Vik i Sogn. Når vi har satt oss fast i bunn, eller har dratt pilken opp igjen har vi ved flere anledninger fått en slags slimete pose på kroken som inneholder små «ormer» eller «marker». Hva er dette, tro? På forhånd takk for svar :-)

T.M. (30.07.2023)

Hei Torhild,

Dette er helt vanlige sekkdyr, av arten grønnsekkdyr (eller tarmsjøpung blant venner). Det er filterspisende dyr som har kroppen formet som en sekk med en filtermage inne i sekken, og en tarm der maten fordøyes. Vannet suges inn i åpningen helt ytterst på "sekken" og pumpes ut fra et hull litt til side for munnen. Slike dyr kan rense store mengder vann for partikler når de sitter festet til bunnen og pumper vann gjennom seg. Når båtene får skroget dekket av disse, er de lite populære hos båteieren. Larvene svømmer fritt og fester seg på hard bunn der strømforhold og mattilgang er god. Mvh GRo I. van der Meeren

Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (04.08.2023)


Permanent lenke

Mark på stranda

Langs strandlinjen (Jæren: Refsnesstranda) yret det av disse små hvite markene. Hva heter de? Farlige?

H.E. (17.07.2023)

Hei Henriette. Beklager sent svar. Jeg tenker det var en del tang som la skylt i land på Refsnesstranda. Dette ser ut som larvene til tangfluene, som yngler i døende tang. Disse larvene er totalt ufarlige og i tillegg en viktig matkilde til vadefugler og andre fufler som beiter i strandsonen. Larvene spiser på tangen og hjelper til å bryte den ned.

Mvh Gro I.van der Meeren

Gro van der Meeren (04.08.2023)


Permanent lenke

Ble fisket opp med fiske stang i fjorden

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva er dette?

N.N (16.07.2023)

Hei Annika, Beklager sent svar. Det erferietid for mange, også havforskere. Dette er en sekkdyr, et parrallellogramsekkdyr tenker jeg. Det er den arten som er mest gjennomsiktig, slik som denne. Disse små sekkene av noen dyr er uanset art, effektive vannrensere og vanlige langs hele kysten.

Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (04.08.2023)


Permanent lenke

Ukjent slim med røde streker inni.

Bilde vedlagt spørsmålet

Guttungen fikk dette opp etter å ha satt kroken i bunn.
5-6 meter lengde totalt.
Ytterdel består av slim, innerdel av rød/kvite "tråder".

Minner litt om trådene ein brennmanet har, men tjukkere.

E.V. (15.07.2023)

Hei, Jeg synes også det likner mantetråder. Nå kan brennmaneter bli digre, over en meter i diameter. Det er nok mest sannsynlug disse trådene er revet ut av en skikkelig voksen brennmanet. Mvh Gro

Gro van der Meeren (04.08.2023)


Permanent lenke

Hvor lenge lever krabben min?

Hei, jeg eier en regnbue krabbe og lurer litt på hvor lenge de lever. :)

N.N (13.07.2023)

Hei,

Regnbuekrabber er eksotiske dyr med veldig spesifikke krav. Får den veldig gode forhold, kan den bli opp til 10 år. Men det krever god ernæring, svært stabil temperatur og rett klima, med varme og fuktighet sammen med et levemiljø som gir den alt den trenger av stimulans og skjul. Den er ikke minst særlig sårbar ved skallskifte. Feilernæring, stress og forstyrrelse er fort drepende i skallskiftefasen, selv om den naturig er ganske rask. Jeg håper du fikk med deg god informasjon om alt dette da du fikk krabben din.

Og husk, dette er en art som ikke liker andre tett på seg, hverken krabber eller annet levende.

Mvh Gro

Gro van der Meeren (04.08.2023)


Permanent lenke

Kryp funnet i flere truser etter stranden

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, jeg har vært i syden i Split Koratia. Når jeg kom hjem fant jeg noe pigglignene som var festet i trusene mine etter vask. Sjekket ikke før vask. Det ser nesten ikke ut som noe dyr, men det kan ikke være tilfeldig at de har festet seg i underlivsdelen av bomull trusene mine. Det svarte og hvite på dem er bomull fra trusene mine. De satt skikkelig godt fast. Noen av dem hadde en hvit sten aktig ting på seg. Noen aning hva dette kan være?

S. (11.07.2023)

Hei Silje, Her tror jeg du bør ta kontakt med Spør en botaniker. Dette ser ut som plateførkapsler, av de sortene som har førkapslene delkeket av små kroker, så de kan henge fast på dyr og bli spredt på den måten. Jeg mistenker at underlivsdelen av trusene kan ha vært av mykere og kanskje løsere vevd stoff enn resten av trusa.Så har de sklidd rundt til de samlet seg der under skyllingen i vaskemaskinen. Når du fikk dem i tøyet er neimen ikke godt å si.

Mvh Gro I. van der Meeren.

Gro van der Meeren (12.07.2023)


Permanent lenke

Eggposer funnet i fjæra

Bilde vedlagt spørsmålet

På tur med bikkja i fjæra i kveld. Nesna på Helgeland. Fann fleire slike ansamlingar av posar/kapslar. Alle var opna og tomme. Ide om kva det kan væra?

S.K. (11.07.2023)

Hei Svein. Dette er eggkapslene til kongsneglen (Buccinum undate). Det er en av de største sneglene som også er på grunt vann. De er rovdyr og åtselsetere, og det starter inne i disse kapslene. Flere egg legges i hver japsel, og så vil de tøffeste utvikle seg mens de spiser opp søsken som enten ikke er klekket eller klekker senere. Ut av hver kapsel vil de komme ut langt færre snegler enn det opprinnelig var egg.

Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (12.07.2023)


Permanent lenke

Hva er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Fant dette på stranden, og lurer på hva det er fordi jeg har aldri sett dette før. Det er en kjempestor klump, som er full av fett på innsiden og noe hårete på utsiden. Lukter ingenting og ligner ikke på et dyr fordi det har ikke ben eller andre dyredeler.

L. (06.07.2023)

Hei, Dette var litt av et funn. Sjøpattedyr, som store hvaler vil gjennomgå et sent forråtningsstadie med likende hvite, håraktige fibre. Men de har skjelett også. Dessuten i hvert fall i første fase av råtnngsprosessen lukter det forferdelig dårlig. Jeg våger ikke si hva dette kan ha vært. Plasten som stikker fram er også litt forvirrende, om den er tilfeldig søppel eller knyttet til funnet.
Beklager at jeg ikke kan hjelpe mer her Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (06.07.2023)


Permanent lenke

Spørsmål:

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne satt fast på noe sjøgress som havnet på fiskekroken i Ålfjorden, Vestland 4. juli 2023. Hva er det røde for noe?

I. (04.07.2023)

Hei Irene,

Dette var merkelig. Jeg har aldri sett maken, og jeg har sett en del. Jeg e rredd jeg ikke kan hjelpe deg her, selv om jeg gjerne skulle ha gjort det.

Når jeg får anledning, kan jeg vise bildet til andre som er spesialister på bunndyr? Jeg kan ikke love svar, særlig nå som det er ferie og vanselig å få tak i folk. Mvh Gro I. van der Meeren

Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (05.07.2023)


Permanent lenke

Uklart vann i sjøen

Hei!

De siste par gangene jeg har badet i sykkylvsfjorden har jeg lagt merke til at vannet er «blurry» noen steder langs land, stort sett inne i små viker eller bukter. Dette er et godt stykke inn i fjorden og jeg tenkte først at det kanskje var fordi det er brakkvann, men ca. 5 meter fra land klarner det. Kun observert ved høyvann. I mangel på en bedre beskrivelse ser det ut som at vannet har blitt blandet med klar gjennomsiktig saft. Jeg har ikke klart å få et godt bilde av dette, men lurer fælt på hva det kan være?

A.H. (05.07.2023)

Hei Andreas, I disse buktene, så du pom et kom ut bekker eller fosser med ferskvann? Det du beskriver er typisk brakkvannslaget som kommer i sjiktet der ferskvann og sjøvann blander seg. I en fjord med god vannbevegelse vil dette skiktet tynnes og vaskes ut. Men ved hlyvann, kan en bekk eller foss med god vannmengde kanskje kunne opprettholde skiktet inne i bukta i hvert fall en stund?

Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (05.07.2023)


Permanent lenke

Manet eller skjell eller hva?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg fant disse hule « kulene» i stranden i Vesterålen i slutten av juni i år. Se vedlegg. Hva kan det være ? De har et tynt skjell som tåler lite berøring før det går sundt.

A.I.S. (05.07.2023)

Hei Aslaug. Dette er sjøpiggsvin, eller rettere sagt, skallet etter de irregulære sjøpiggsvinene. Når de lever graver de seg fram helt dekket av sandbunnen de lever i. Maten finner de nede i sanden. Skallet er da dekket av fine, tynne pigger, netsen som en pels. Piggene ligger så sjøpiggsvineet glir lett framover men kan ikke gå bakover. I ring rundt hullet på ryggen stpår det noen lengre pigger rett opp, og holder åpent denne åpningen, der de treker inn det vannet de trenger for å kunne styre piggene sine hydraulisk. Som andre sjøpigsvin brukerde vanntrykk og ikke muskler for å bevege piggene. Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (05.07.2023)


Permanent lenke

Rur der det ikke har vokst før

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, på ei strand jeg har vært på jevnlig de siste tretti årene har det alltid vært et belte av skjell og stein som må krysses for å komme ut på dypet. De siste åra har det blitt atskillig mer ubehagelig å krysse det, og når vi har undersøkt har vi har funnet rur på så og si alle steinene der, noe det ikke pleide å være før. Hva kan framveksten av rur komme av?

R. (05.07.2023)

Hei Runa. Nå vet jeg ikke hvor i landet du opplever dette. Men der jeg vet dette har skjedd, er fordi rur ikke lenger har konkyrranse fra andre dyr i strandsonen som også gjerne vil og filtrere i seg mikroskopiske dyr i vannet. De lever som larver senvinters og tidlig vår, men omtrent ved påsketider vil larvene slå seg ned og feste seg, alle på en gang. da blir ledige steiner, båter og annet fast undrlag i fjæra og dekke underlaget helt, om de får anledning. Det er kjent at blåskjell og rur pleier å kjempe om plassen. Nå er det mange steder blåskjellene er blitt mindre vanlig. Da får rur plassen for seg selv. Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (05.07.2023)


Permanent lenke

Oransje baller i sjøen

Bilde vedlagt spørsmålet

Fisket opp noen oransje greier fra sjøen

M.O.J. (04.07.2023)

Hei Mads, Dette er en tunikat, et sekkdyr, som er vanlig forekommende, ofte mange tett sammen. Jeg fikk sprøsmål om samme art i vinter og kopierer svaret jeg ga i desember: Dette er typisk grønnsekkdyret (Ciona intestinalis), som kan være fra grønlig, gulaktig eller nærmest transarent, og av og til med kraftig rødlig innside. Bedre navn er tarmsjøpung, egentlig, for de er sjeldent grønnlige. Vanlig art, som finner mat ved å pumpe vann gjennom kroppen, fra en munnåpning til en "avløspåpning", begge ytterst på tuppen, lengst fra festepunktet. Larvene svømmer fritt. Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (04.07.2023)


Permanent lenke

Minker bestanden av vanlige snegler i Oslofjorden

Jeg har pleid å bruke vanlige strandsnegler som agn. Det kan være erindringsforskyvning hos meg, men jeg ser mener at det har blitt færre å se av dem på svabergene ved lavvann i Oslofjorden? Noen steder de var før er de helt borte. Har ikke registrert forskeruttalelser om dette. Jeg lurer også på om arten kan være en miljøindikator...
Mvh Lars Erik Mellqvist

N.N (04.07.2023)

Hei Lars,

Jeg må innrømme at jeg ikke kjenner til overvåking av strandsnegl eller andre fjærearter, bortsett fra Havforskningsinstituttets årlige strandnottrekk. Det er ikke lagt opp til å få med seg strandsnegl. Endringer i algevekst vil no påvirke strandsneglene, som skraper alger som føde. De har også sin temperaturnisje de trives i. Du kan ha rett i at arten kan egne seg som klimaindikator. Men dessverre er den ikke tatt i bruk. Mulig NIVA og forskningsstasjonen i Oslofjorden har mer informasjon lokalt? Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (04.07.2023)


Permanent lenke

Fant noe rare dyr i vanne. Oslo

Hej barna mine fantnoe rare dyr i vattnet og lurer på om det er en parasitt/fisk og om den er farlig?

D. (04.07.2023)

Hei Dennis, riktignok er det saltvann jeg vet mest om, men disse larvene kjenner jeg likevel. Det er larvene til dronefluene Eristalinae rottehaleflue. Disse blomsterfluene (blomfluge på svensk) se ut som veps og bier, men har ikke brodd og kan stå stille i lufta som en drone. Like spesielt er larvene her, som puster gjenom det lange røret på rompa, ofte kalt rottehalelarver. Denne gruppen blosterfluer har ikke svensk navn men finnes der også. De er ikke farlige, hverken som larver eller voksne dronefluer. Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (04.07.2023)


Permanent lenke

Hva slags krabbe er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Fått i krabbetegne i Sandefjors

K. (03.07.2023)

Hei, Dette er enpyntekrabbe. Den har riktignok ganske kortvokst pynt, akkyrat denneher, men er sikkert godt kamuflert på den bunnen den lever på Skallet har en overflate der alger og svamp lett fester seg og trives, samtidig som krabben blir nærmest usynlig. Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (04.07.2023)


Permanent lenke

Torsk med brunlige "klumper i kjøttet

Hei, fikk en torsk igår med to små (ca 5mm) harde klumper i, muligens en parasitt/lus? Hva kan det være?
Fisken var ellers i veldig god form og fin i kjøttet.
Kan jeg spise fisken etter å ha skåret vekk rundt disse?

T. (01.07.2023)

Hei,

Beklager sent svar. Jeg har spurt rundt. Det kan være parasitten kveis, men uten bilder er det umulig å si noe sikkert. Kveis eller en annen parasittgruppe er generelt ikke noe problem og kan skjæres vekk før resten av fisken spises.

Mvh Gro I.van der Meeren

Gro van der Meeren (02.07.2023)


Permanent lenke

Hva er disse kulene?

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi har sett disse kulene i fjæra på Vestre Sandøya (Agder). Det er mange av dem og det ser ut som at de ligger på sandbunnen. Noen tanker om hva det kan være?

M.K. (30.06.2023)

Hei,

Jeg kan ikke gi et velig godt svar på disse kulene. Men det er en del havbørstemark som legger eggene sine i små kuler, mer eller mindre festet i sandbunn. Siden disse kulene er blanke, så kan det eppe være alger som må ha grønt pigment, klorofyll for å skape energi fra solyset, så jeg tenker dette mest sannsynlig må være eggkaplser det også. Jeg vet dessverre ikke hvilken art eller en gang dyregruppe. Mvh GroI. van der Meeren

Gro van der Meeren (01.07.2023)


Permanent lenke

Om dyp vann ubåter og sjødyrliv.

Hva er det dypeste i havet sjødyr kan leve? F eks der Titanic og ubåten sank? Også lure jeg på hva som skaper trykket på dypet, er det vannet eller dypet i seg selv? Altså hadde ubåten titan implodert hvis det ikke hadde vert vann på dypet? Og omvendt, hvis en hadde et basseng som var like høyt som havet var dypt der titan implodert, hadde den kunne implodert pga å ha mye vann over seg uten å være på dypet men istedet på land med vann i høyden?

M.J. (26.06.2023)

Hei Madeleine, her har du litt av et knippe spørsmål rundt dyphavet. Jeg er ikke havfysiker, men som dykker må vi kunne det elementære om vannhøyde og trykk.
Havdyr er funnnet på alle dyp på kloden, helt ned til 11 000 m (mer enn en mil ned fra overflaten). Det er nær dobbelt så dypt som der Titanic ligger. Store dyp som dette er ikke godt studert, siden her må ubåter være kulerunde og i sterkt metall for å tåle presset. Det tar dessuten veldig lang tid å kome seg ned og opp igjen, så besøket i mørket blir kort. Nå er det mest fjernstyrte ubemannede farkoster som nyttes og det blir stadig nye oppdagelser av livsformer mer fantastiske enn noen kan tenke seg. Elleve kilometer ned er det ingen lys fra overflaten, det er svært kaldt, men likevel er det liv, både fisk, sjøpølser, maneter, blekksprut og andre ryggradsløse dyr. På 5-6000 m dyp i et stort område mellom Hawaii og USA fastland, er mer enn 4 000 nye arter beskrevet etter relativt få år med målrettet kartlegging, selv om den ikke var fullstendig dekkende. Felles for dtree er at de ikke har svømmeblære eller på anen måte gasslommer i kroppen. De benytter seg av andre sanser enn ys, samtidig som flere av dem lager sitt eget lys, for å vise seg fram til en partner, for å forvirre rovdyr eller for å lokke til seg byttedyr.
Trykket er vekten av alt vannet over, i tillegg til vekten av atmosfæren. En bar atmosfæretrykk tilsvarer 10 meter vannhøydetrykk. Det var vekten av vannet som imploderte Titan, kanskje fordi en del av skroget var blitt svekket over tid. Det ville kunne skje på bunnen av en seks kilometer høy vanntank også, selvom der er det like sannsynlig at vekten ville sprengt tanken innefra også.
Mange fritidsteinefiskere opplever det i liten skala, om de har oppblåsbare flytebøyer med for kort tau til fiskeredskapen. Slike bøyer klemmes ganske raskt sammen og synker om tauet trekker dem under vann. Derfor er det viktig å ha langt nok bøyetau og gjerne to bøyer med ulike taulengde for å sikre teiner og bunngarn.

Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (26.06.2023)


Permanent lenke

Lurer på hvilken fisk jeg har sett

Hei.
Tidligere i dag var jeg i fjæra. Under en stein fant jeg en liten fiskelignende skapning. Jeg har sett en del fisker i mitt liv, men ingen lik denne. Den var ikke stor, bare 4-5 cm lang. Den hadde finner på sidene, og var kroppen var oransje på undersiden og blå på ryggen. I tillegg hadde den to «pigger» på ryggen.
Jeg bor forresten i Tromsø.

P.E. (25.06.2023)

Hei Petter,

God beskrivelse av fisken, for det er en fisk. Dette må være en trepigget stingsild i paringsdrakt. Ofte er de mer sølvbanke, men får den rødlige buken når det er gytetid. De bygger reir der hunene kan komme å kegge eggene sine, om de finner hann og reir attrative nok.
De finnes så langt nord som opp til Svalbard.

Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (25.06.2023)


Permanent lenke

Hva er dette?

Dette lå og fløt i strandkanten på Reksteren, Tysnes i Vestland den 18. juni. Det var en flere meter lang geleklump med mange så dyr inni.

I.L.H. (20.06.2023)

Hei,

Dette ser ut som eggbånd fra breiflabb. Rett før klekking har breiflabbembryoene fått pigmantceller i huden og da blir gelebåndet mørkt.

Fint funn. Jeg håper det ble liggende i sjøen.

Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (20.06.2023)


Permanent lenke

Hva er dette dyret?

Hei! Vi fiska opp noe tang og fikk med to sjøstjernelignende dyr, de kunne bevege seg på land. Aldri sett sånne før så vi lurer på hva denne arten heter. Kan noen svare?

T. (19.06.2023)

Hei,

Dette er en slangestjerne. Med litt skarpere bilde kunne kanskje arten vært bestemt også. Det er mange arter blant slangestjernene. Det er vanlige dyr, men lett å overse. Du har helt rett i at det er en slags sjøstjerne, men likevel er dette en egen gruppe pigghuder, atskilt fra sjøstjerne. De har disse slanke armene som de kan dra seg fram med som gjør dem til noe for seg selv. Noen har frynser langs de slanke armene, som gjerne holdes opp i vannet. Da fanger de maten når små matpartikler fester seg i frynsene. De fleste artene har typisk fem armer, men en egen familie har armer som deler seg igjen og igjen. Let gjerne etter bilder av medusastjerner som lever på dypt vann og er helt utrolig fine. Men de vanlige femarmete artene er fine de også. Bare vær forsiktig med dem. Armene kan lett brekke av. De kan vokse ut igjen, men med forsiktighet slipper de å få skader. Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (19.06.2023)


Permanent lenke

Hva kan dette være?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, i dag kom det sigende et hvitt "teppe" og la seg i bukta ved oss. Det la seg som ei hinne oppe på vannet, men hadde ingen lukt. Da jeg fylte et glass ble det liggende et seigt, grått belegg på toppen av vannet i glasset. Utslipp? Gråvann? Eller har det en naturlig årsak?

L. (18.06.2023)

Hei,

Dette er ikke lett å svare på, når jeg ikke en gang vet hvor det har skjedd. Men beskrivelsen høres ut som et slags fettstoff, siden det ligger på toppen. Det kan i verste fall komme fra utslipp fra fabrikker som prodserer fettholdige produkter, eller det kan komme fra rensing av skipstanker, selv om det skal skje godt ute fra kysten. store mengder fettrik fisk av en eller annen grunn dumpes, kan de også avgi fett. Det ser ut som små skumdotter innimellom. Det er gjerne protein som kan piskes til tett skum. Likevel, jeg kan ikke si hva dette kommer fra.
At det siger inn i bukter og oppkonsenreres kommer av vindretningen. Det skjer med pålandsvind, ogkan føre til slike hinner inne i bukter.
Noen ganger er det ikke utslipp men naturlige hinner på sjøen, av pollen, alger, blågrønnalger eller bakterier. Men disse er mer slimet, finpartikulært eller rett og slett fargeforandring.

Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (19.06.2023)


Permanent lenke

Eutrofiering

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
All tang i fjæra er dekket av et ullent lag med alger. Er dette det som kalles eutrofiering?

T.H. (18.06.2023)

Hei,

Dette er vanligvis et symptom på eurtofiering. Når det er mye næringssalter i vannet, nitrogen og forfor særlig, er det gjødsel for alger. Det er dette som kalles eutrofiering. Under forhold med eutrofiering, er det særlig de brune og grønne trådformete algene som utnytter det raskest. Sammen med sollys kan det da raskt bli slike tepper av trådalger, som skygger ned og fullstendig dekker de tørre tare og tangartene.

Mvg Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (18.06.2023)


Permanent lenke

Hva er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Ser ut som en snegle uten skall.
Er veldig myk.
Ser litt ut som en snøball på oversiden. Kunne bare laste inn ett bilde her.
Ble med ei krepseteine opp i fra ca 140m.
Kan sende flere bilder. Størrelse som en hvetebolle.

I. (15.06.2023)

Hei Ingard,

Jeg synes det ser ut som en av de store marine nakensneglene. Men siden du bare har bildet fra undersiden, kan jeg ikke se detaljer som hjelper meg til å si hvilken art det er. Det er utrolig mange flotte arter av marine nakensnegl, selv om de fleste ikke er så store. Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (15.06.2023)


Permanent lenke

Krabbe/tarantella i Hellas

Det gikk fort, men så ett dyr langs en øy i Parga i Hellas. Min øyeblikkelig tanke var at det så ut som en tarantella i form, men mere gelehud, gjennomsiktig og så svarte tråder inni. Den så ut til å krabbe avgårde.
Veldig nysgjerrig på hva dette kan ha vært?

S.G. (15.06.2023)

Hei Silje,

Jeg er ikke kjent med gresk natur, så her kan jeg dessverre ikke hjelpe deg.

Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (15.06.2023)


Permanent lenke

Hvilken type sjøbunn og algevekst er dette (på bildet)

Bilde vedlagt spørsmålet

Bukt med vannstand 0-2 meter, Haugesund, Rogaland. Hva kalles denne type sjøbunn og hvilke makroalge(r) er det en ser på bildet? (bildet tatt 14.06.23)

B. (15.06.2023)

Hei,

Dete ser ut som en bløtbunn, nærmere nestemt sandbunn. Artsdatabanken kaller dette "eufotisk sedimentbunn". Det betyr solbelyst bunn av løsmateriale. Det ligger noen stener i sanden som algene fester seg på. Det er brualgen martaum som strekke seg mot overflaten,som er ettårige alger. De vil begynne å løsne og "visne" om en måneds tid. Det er også en god del brune trådalger, mest sannsynlig brunsli. Brunsli vokser hovedsaklig ganske grunt, med god lystilgang. De er også næringskrevende, så mye brunsli tyder på høyt nivå av næringssalter i vannet, Her er det en del men ikke veldig mye, så her er det sol og sommer som nok er drivkreftene bak veksten, selv om det gså er tilstrekkelig med næring. Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (15.06.2023)


Permanent lenke

Horngjel (Belone belone)

Er horngjel rogn trygg å spise?

M. (13.06.2023)

Hei Michal,

Både fisken og rogna er spiselig.

Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (13.06.2023)


Permanent lenke

Funnet i fjæresteinen

Fant denne her krabaten mens jeg leitet etter strandkrabbe med min datter. Har oppholdt meg i området og brukt store deler av livet i fjæren her, men aldri før sett denne skapningen. Så lurer på om noen kan hjelpe med identifisering.

J. (12.06.2023)

Hei Joakim. Ikke rart du ikke har sett denne mudderreka Upogebia deltaura på latin,tidligere. De lever normalt helt nedgravd. Det er en tifotkreps og faktisk ganske vanlig i sandbunn på grunt vann langs store deler av kysten. Godt observert!

Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (12.06.2023)


Permanent lenke

Lang tynn mørk levende organisme i fjæra/tangen

Bilde vedlagt spørsmålet

I en fjære i Alver kommune Vestland fylke fant vi i tangen en levende organisme vi aldri har sett før. Den var lang og tynn. Kanskje 1-2 meter lang, ca 1cm i diameter. Farge mørk, sort/lillaskjær. Den var kveilet sammen, så den aldri utstrakt derfor vanskelig å anslå lengde. Den beveget seg tydelig i en bølgende bevegelse. Hvilke art er det?

H.B. (11.06.2023)

Hei Hilde. Dere har funnet et eksemplar avuligens verdens lengtse dyr. Slimormen Linneus longissimus er visstnok funnet så store at de kan strekkes ti 50-60 m. Det er imidlertid mest vanlig å finne slike som denne. Utrolig nok er det få som legger merke til denne vanlige arten, som liker seg i blåskjellkolonier, tang, tare og slike steder som typisk er skyggefulle, tildekte og med masse skjulesteder å kveile seg ned i når de ikke glir rundt på bunnen og jakter. Det er en rekke artar av marine slimormer, men denne er den som blir lengst.
Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (11.06.2023)


Permanent lenke

Hvilke fisk?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilke fisk er dette? Funnet i fjæren på Bjorøy/Øygarden utenfor Bergen.

J. (04.06.2023)

Hei Julie,

Dette er en tankvabbe. De ever så grunt at de av og til ender opp over vannlinjen på lavvann. Så lenge de har skygge og fuktige omgivelser går det bra. Det er fullmåne nå, og ekstra stor tidevannsforskjell, som kan ha ført til at flere enn vanlig er blitt liggende så høyt i fjæra.

Mvh Gro van der Meeren

Gro van der Meeren (04.06.2023)


Permanent lenke

Hvilke fisk er dette

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei
Fant denne fisken under en stein i fjæren 2-3 meter opp på land. Var levende og ganske så aggressiv 😃
Vet du hva sort fisk det er

R. (01.06.2023)

Hei, Dette er en velkjent fisk, en tangkvabbe. De lever så grunt at de trenger denne evnen til å ligge fuktig under steiner på fjæra og vente på høyvann. Ikke rart den blir hissig når den trekkes fram i dagslys :) Den er avhengig av fuktig hud for å overleve de timene det tar før det flør og den kommer i sjøen igjen.

Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (02.06.2023)


Permanent lenke

Alien på havbunnen

Hei! Fanget dette vesenet med hoven fra bryggen på hvaler. Det levde kan kanskje se ut som et foster av noe slag? Kan du hjelpe oss å finne ut av hva vi fant?
Mvh Kristin og Herman 6 år

K. (30.05.2023)

Hei,

Det er aldri lett å se hva disse ryggradsløse dyrene er når de ligger på land. Det er lettere når de er nedsenket. Jeg kan ikke si med sikkerhet hva dette er, men mistenker det er en børstemark som lever inne i et langt rør som den selv lager. Det er en del av det slaget, der røret oftest er nedgravd. Det hender bunnen vaskes vekk så de blir liggende oppå. Kanskje det er dette som har skjedd?

Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (30.05.2023)


Permanent lenke

Orm i fjæra

Hei,
Vi så noe vi ikke vet hva er i fjæra i dag. Det liknet på en orm med to munner som stakk opp fra sandbunnen. Vet dere hva dette er?

O. (26.05.2023)

Hei Oda,

Dette er skjell som bor godt nede i sanden. Det du har sett og forografert, er åpningene på det vi kaller sifonene. Det er det skjellet puster med, det vil si trekker fuskt vann ned gjennom den ene åpningen og pumper "brukt" vann ut av den andre. De filterer små matpartikler fra innsugingsvannet også, for å få seg mat. På lavvann trekker de sifonene inn i skjellet og lukker seg. Om det da ikke er en av sandskjellartene, der skallet ikke helt lukker seg omkring sifonene så de alltid stikker litt ut fra det harde skjellet. Det er flere andre typer gravende skjell som har sifoner. Jeg tør ikke si art her bare basert på åpningene i sanden. Dette viser imidlertid at her er det en levende og frisk bunn, selv om den ser grå og litt død ut. Mvh Gro I. van der Meeren

Gro van der Meeren (29.05.2023)

««første 89 - 138 av 489 siste»»