Hopp til hovedinnhold

Rengjøring av fuglekasser

For å få best mulig tilslag i fuglekassen og for å gi fuglene best trivsel så anbefales det å tømme fuglekassen for gammelt reirmateriale. Men det anbefales at dette gjøres på senvinteren, for eksempel februar/mars, og helst på en kald dag.

Grunnen til at kassene bør rengjøres når det er kaldt, er at redet kan inneholde masse lopper og disse er ikke noe hyggelig å få på seg, selv om de er ganske harmløse. Hvis kassen tømmes på senvinteren når det er en del minusgrader så vil man slippe dette problemet. Den andre grunnen til at man kan la reirmateriale ligge til de første ukene på mars, er at det vil gi bedre isolering og varme til fugler som bruker kassen til overnattingsplass på vinteren.

Ugler og ender bygger ikke reir selv og derfor må disse fylles med ca. 10 cm med spon eller sagflis i bunnen. Ved rengjøring av slike kasser kan det gjerne etterfylles om du ser at det begynner å bli litt tynt i kassa.

Om man skulle glemme å tømme kassen så vil det nok komme fugler å hekke der likevel, i hvert fall første året. Men etter tre-fire år vil kassen bli full og da blir fuglene lett offer for kråkefugler og vil ofte unngå å bruke kassen. Derfor bør fuglekassene tømmes hvert år.