Hopp til hovedinnhold

Mål og utforming

Trekryper

Trekryper

Gråfluesnapper

Gråfluesnapper

Tårnfalk

Tårnfalk

Linerle

Linerle

Tårnseiler

Tårnseiler

Fossekall

Fossekall

Meiser og fluesnappere er enkle å få til å hekke i fuglekasser. Men det finnes faktisk mange andre småfugler som gjerne tar i bruk kunstige hullrom. Litt tilpasninger i utforming av innflygingshull og kassestørrelse kan gjøre at du får mange andre arter i kassen din.

Lager man store fuglekasser kan man få mange spennende arter til å hekke i de. Ugler og ender er de enkleste å få i kasse, men skogdue, kaie og tårnfalk er også aktuelle kandidater.

Ved å gjøre passende tilpasninger kan du få et stort utvalg av arter til å hekke i fuglekassene dine. I tabellen nedenfor finner du størrelser på de forskjellige artenes foretrukne dimensjoner av fuglekasser med “normal” utforming.

Kassestørrelser

Alle mål er oppgitt i centimeter. Merk at kasser til ugler bør ha flis eller tørr sand i bunnen, da disse artene ikke bringer noe annet enn mat inn i kassen.

Aktuelle arter Hulldiameter Innvendig bunnmål Kassehøyde Taklengde
Alle meisene unntatt kjøttmeis 2,7 10-12 25 23
Kjøttmeis og svarthvit fluesnapper 3,2 10-12 25 23
Gråspurv og pilfink 4 10-12 25 23
Stær, vendehals, rødstjert, spurveugle* og tårnseiler 5 12-14 30 25
Perleugle og skogdue 8,5 18-22 42 35
Kattugle*, haukugle*, kvinand, laksand, lappfiskand og kaie 11,5 25-30 60 40

*) Bør ha flis eller tørr sand i bunnen.

Spesialkasser

Bildene ved siden av  viser eksempler på hvordan en del spesialkasser kan se ut. Strektegningene er laget av Rune Roalkvam, og hentet (med tillatelse) fra boka Fugler og fuglekasser av Trond Vidar Vedum, Cappelen 1996.