miljolare.on logo miljolare.no logo  
  om nettverket | kontakt | A til Å | english
Du er her: Forsiden > Prosjekter > Vanda > VANDA - informasjon

VANDA - informasjon

Nye deltakere henvises til Vannprogrammet.

Bakgrunn

Prosjektet startet med de første innsamlingene høsten 1989. Deltakerene har hovedsaklig vært videregående skoler, men også enkelte grunnskoler og høgskoler har deltatt. Innsamlingene har foregått hver høst og vår siden, og samtidig har databasen blitt utviklet. Den har gjennomgått de ulike fasene på datafronten de siste årene, og har også gjennomlevd mange av barnesykdommene. Fra et direkte oppringt og tungvint modemsamband, via automatisk spørreprogram og til Internett. Forhåpentligvis vil innføring av Internett på skolene gi deltakerene en lettere tilgang til fordelene med databasen.

Målsetning

Hovedmålet er å gi støtte til skolenes miljøundervisning, samtidig som man får samlet verdifull informasjon om norske innsjøer. Prosjektet inneholder ikke en ferdig pakke til bruk i miljøundervisningen, men skal være et verktøy som skolen kan bruke som en del av sitt eget undervisningsopplegg.

Innhold

Gjennom VANDA får skolene tilbud om faglig hjelp til undersøkelsene av innsjøene. I tillegg til at organismer fra innsjøen blir artsbestemt, kan man får råd og veiledning pr. brev, telefon eller e-post. Det er også utarbeidet en del undervisningsmateriell i tilknytning til VANDA:

141 skoler har gjennomført undersøkelser av en innsjø og sendt inn materiale som er registrert i databasen. 152 innsjøer er blitt undersøkt. Informasjon fra VANDA-databasen er også tilgjengelig for andre utenfor skoleverket og er blandt annet brukt av hovedfagsstudenter i økologi, i faglige rapporter fra LFI (Laboratorium for ferskvannsøkologi og innlandsfiske) og NINA (Norsk institutt for naturforskning, og av NIVA (Norsk institutt for vannforskning). Artsregistreringene er svært omfattende, og inneholder alle typer organismer, fra planteplankton til bunndyr og fisk. Ved hjelp av databasen kan man sammenholde forekomst av de ulike artene med fysiske/ kjemiske parametre og data om nedslagsfeltet. Databasen inneholder også kommentarer til artene, der man kan finne informasjon om miljøkrav, utbredelse etc. Det ligger over 1000 ulike arter i databasen, og det er gjort over 22 300 registreringer.

Organisering

  • VANDA er et av de nasjonale miljølæreprogrammene, finansiert av Kirke- Utdannings- og Forskningsdepartementet, Miljøverndepartementet og NVE. Operatør er Universitetet i Bergen.

Gjennomføring av VANDA

NB! Beskrivelsen under er for å beskrive hvordan VANDA har blitt drevet. Nye skoler må melde seg på Nettverk for miljølære. Det blir heller ikke sendt ut kasser til deltakerskolene lenger, og tilbakemelding blir nå hovedsaklig gitt via Internett.

Påmelding

Mer informasjon kan man få ved å ta kontakt med VANDA, Zoologisk institutt, Universitetet i Bergen, Allégaten 41, 5007 Bergen, telefon 55582227, faks 55589673, e-post vanda@zoo.uib.no. Her kan man også melde seg på prosjektet, og vil da få tilsendt en kasse med glass for innsamling av prøver. Sammen med kassen får man også et dataskjema som man fyller ut med informasjon om innsjøen, en lærerveiledning, kompendium for prøvetaking av fisk og bestemmelsestabell for bunndyr. Det er gratis å delta i VANDA, og man blir regnet som deltaker når man har sendt inn de første registreringene fra innsjøen.

Skolens arbeid

Skolen velger selv hvilken innsjø de vil undersøke, selv små dammer er "innsjøer" i denne sammenheng. Skolen står også svært fritt når det gjelder typer og omfang av undersøkelsene. Det er mulig å gjøre fullstendige undersøkelser av innsjøen og nedslagsfeltet, der man fyller ut hele dataskjemaet, eller man kan velge noen prøvetyper. Man kan legge vekt på ulike arbeidsområder fra sesong til sesong, og man kan også bytte innsjø dersom det er flere vann man vil undersøke. Som regel blir arbeidet lagt opp med en dag i felt, med påfølgende laboratoriearbeid. Arbeid med kart og registreringer av området rundt kan gjerne gjøres i forkant av feltarbeidet. For en del av prøvetypene er det en fordel å ha tilgang på båt, men det er ikke nødvendig å ha båt for å gjennomføre en VANDA-undersøkelse. Man kan gjøre gode undersøkelser av strandsonen med enkle dørslag, og som regel kommer man langt med utstyret som fins på skolen. Av spesialutstyr kan det være greit å ha en planktonhåv, og eventuelt garn dersom man vil fiske. De tilsendte kassene inneholder prøveflasker for planteplankton, dyreplankton og vannprøver. I tillegg er det små glass der elevene kan sortere de ulike bunndyrgruppene. Kassen med prøveglass blir returnert til Universitetet i Bergen, der prøvene blir gjennomgått av fagfolk.

Tilbakemelding

Når kassene med prøveglass kommer inn, blir materialet fordelt til eksperter som artsbestemmer de ulike dyregruppene. De artsbestemte dyrene blir oppbevart på Bergen Museum, slik det er vanlig med vitenskaplig materiale. Resultatene blir lagt inn i databasen, sammen med informasjonen som skolen har sendt inn på dataskjemaet. Etter at sesongens prøver er oppgjort, blir det sendt en skriftlig tilbakemelding til skolene på hva som er funnet i prøvene. I tillegg vil man kunne lese resultatene direkte ut fra databasen, og laste de ned på egen maskin. Ved hjelp av databasen kan man også sammenstille data som gir tabeller over f.eks. artsforekomst og ulike miljøparametere. Tabellene kan bearbeides videre av elevene i et regneark, slik at resultatene kan fremstilles grafisk.