|
 |
|
Spør meteorologen!
Denne spørrespalten er avsluttet men du kan fremdele søke i gamle spørsmål. Viser 34 til 45 av totalt 420 spørsmål
KlimaHei. Jeg lurte på om dere har noen gode og innholdsrike nettsteder der jeg kan finne hvilke faktorer som påvirker klimaet på Hamar, Bergen, Berlin, Birmingham, New York, Santiago? Jeg må vite hvilke nedbørstyper preger stedene? Når er det varmt og kaldt? Når regner det minst og mest ? Hvilke typer nedbør vi har? T. (20.02.2010) Svar:Hei!
Ta en titt her:
http://no.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6ppens_klimaklassifisering
(Hele lenken må på en linje!)
Så kan du plassere de forskjellige byene på kartet og finne ut hva slags klima stedene ha.
Vennlig hilsen Ole Nielsen (01.03.2010)
2 SpørsmålKor i norge blåser det mest?
Kor er det kraftigste stormer i norge i 100 år J. (18.02.2010) Svar:Vi har jo ikke målestasjoner overalt så noe sikkert svar kan vi ikke gi. De tre stedene som peker seg ut er: Nordkapp, Stad og Lindesnes. Dette er "hjørner" på landet vårt der vinden forsterkes.
Vennlig hilsen Ole Nielsen (01.03.2010)
KelvinbølgerHei!
Hvordan oppstår ekvatoriale kelvinbølger, og hva er sammenhengen mellom kelvinbølger og rossbybølger (i havet)? N.N (17.02.2010) Svar:Hei!
Søk på Wikipedia:
http://no.wikipedia.org/wiki/Portal:Forside
på Kelvinbølger og Rossbybølger.
Vennlig hilsen Ole Nielsen (01.03.2010)
EkvatorHei! jeg lurte på hvorfor det er varmest når sola står høyest på himmelen? N.N (01.03.2010) Svar:Hei!
Tenk deg at sola står på himmelen rett over deg midt på dagen ved ekvator. Solstrålene vil da treffe jordoverflaten vinkelrett. Rett etter soloppgang (og solnedgang) treffer solstrålene jordoverflaten med en meget liten (spiss) vinkel. Er vinkelen rett, vil solenergien konsentreres og oppvarmingen blir stor pr. m2. Er vinkelen liten, vil energien spres over et større område og oppvarmingen blir mindre.
Les mer her:
http://no.wikipedia.org/wiki/Solinnstr%C3%A5ling
Vennlig hilsen Ole Nielsen (01.03.2010)
Nambias ørkenHvorfor er det ørken helt ut til havet i Nambia? A.W. (16.02.2010) Svar:Hei, Anja!
De store ørkenområdene i verden befinner seg der det er stabile høytrykk. I slike områder "pent vær" nesten alltid: lite skyer og nedbør. Hvis det så lokalt (som i deler av Namibia) ofte er vind ut fra kysten, vil fuktighet fra havet ikke komme inn over land og ørkene kan bre seg helt ut til havet.
Les om "tørt klima" her:
http://no.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6ppens_klimaklassifisering
Vennlig hilsen Ole Nielsen (17.02.2010)
Hva bestemmer om vi få regn eller snø??hva er det som bestemmer om vi får regn eller snø? A. (16.02.2010) Svar:Hei, Alexandra!
I skyene over oss er det nesten alltid en temperatur under null grader, i alle fall om vinteren. Disse skyene består av snøkrystaller, som vokser seg større og større. Til slutt er noen av dem blitt så store og tunge at de begynner å falle mot bakken.
Hvis temperaturen i lufta holder seg under 0 gr. C helt ned til bakken, får vi snø. Hvis temperaturen i lufta litt over bakken er høyere enn 0 gr. C, vil snøkrystallene smelte til regndråper før de når bakken og det regner.
Vennlig hilsen Ole Nielsen (17.02.2010)
LurerHvis sola er lav om vinteren, hvorfor varmer den da ikke mere en om sommeren når den står høyt?? T. (13.02.2010) Svar:Hei!
Det er jo når sola står høyt på himmelen at den varmer mest. Det er varmest midt på dagen, om sommeren og ved ekvator.
Les her: http://metlex.met.no/wiki/Sola
Vennlig hilsen Ole Nielsen (15.02.2010)
Hva kan være grunnen til at det ofte er mye tåke i Barentshavet om sommeren?Hva kan være grunnen til at det ofte er mye tåke i Barentshavet om sommeren? H. (13.02.2010) Svar:Hei!
Tåka som dannes i Barentshavet om sommeren kalles adveksjonståke. Når varm luft fra landområdene i nord blåser ut over det kalde Barentshavet, blir den avkjølt så mye at den ikke kan holde på all fuktigheten. Noe kondenseres til små vanndråper og vi får tåke.
Les mer her:
http://metlex.met.no/wiki/Adveksjonst%C3%A5ke
Vennlig hilsen Ole Nielsen (15.02.2010)
34 - 45 av 420
|
|
 |
|