miljolare.on logo miljolare.no logo  
  om nettverket | kontakt | A til Å | english
Du er her: Forsiden > Aktiviteter > Spør meteorologen!

Spør meteorologen!

Denne spørrespalten er avsluttet men du kan fremdele søke i gamle spørsmål.

Viser 128 til 137 av totalt 420 spørsmål


Den polare sonen

Kan du vise meg et kart over den polare sonen?

A.T.S. (08.05.2008)

Svar:

Hei, Anders!
Et søk på "polart klima" på Internett ga meg dette kartet:
http://nygeografi.cappelen.no/binfil/download.php?did=17177
Vennlig hilsen

Ole Nielsen (13.05.2008)


Tornado

om noen år vil det da være større forekomster av tornadoer på det amerikanske kontinente, med tanke på den globale oppvarminga? jeg ønsker også svar på dette: er "tropisk syklon" et fellesord for tropisk storm, orkan osv. Og oppstår det tropiske orkaner i USA?

A. (02.05.2008)

Svar:

Hei!
Fenomenet "tornado" varierer fra år til år, både hvor i verden de forekommer og antallet. Global oppvarming, slik FNs klimapanel beskriver det i sin siste rapport, medfører ikke uten videre flere tornadoer, men at kanskje de områder som rammes forflyttes.
Tropisk syklon er fellesbetegnelsen på de lavtrykkene som dannes over havområdene nær tropene. Disse gis av og til en gradering etter vindstyrken: tropisk "storm", tropisk "orkan". Så har de kraftigste utgavene lokale navn: hurricane, taifun.
Tropiske sykloner "dannes" ikke i USA, men slike dannes i Atlanterhavet nord for ekvator og beveger seg vestover. De karibiske øyene rammes årlig og enkelte treffer også østkysten av USA. Syklonen Katrina rammet New Orleans for noen år siden og gjorde stor skade.
Vennlig hilsen

Ole Nielsen (05.05.2008)


Nedbørsspm.

Hei, jeg holder på med en oppgave om nedbør her i Bergen. Har da døgn-nedbørsdata for perioden 1904-2006 som jeg ser på, og har derfor noen spm.
Når det gjelder ekstremvær; hvor setter dere grensen på hva som defineres som et ekstremt nedbørsdøgn. (har sjøl satt grensa på 30mm, men vet ikke om dette er riktig). Har i tillegg også lyst til å definere data som ligger mellom 0mm og 2mm som oppholdsdager (0mm). Er dette noe dere gjør? Har dere en grense på dette?
På forhånd takk

A. (25.04.2008)

Svar:

Hei, Andreas!
Grensa di for ekstrem nedbør i Bergen er nok altfor lav. Husk at "ekstreme værforhold" oppleves ikke hvert år. Grensene varierer fra distrikt til distrikt og er også årstidavhengig. For Vestlandet sør for Stad (Bergen) er følgende veiledende grenseverdier satt for 24 timers nedbør: Vinter 100 mm, vår/sommer 70 mm, høst 110 mm. Det er også viktig å merke seg at disse nedbørmengdene skal falle over et stort område/fylke. En kraftig lokal regnbyge som gir mye nedbør lokalt er derfor ikke nok til å kalle fenomenet "ekstremvær" i vår betydning.
Oppholdsvær betyr "fravær av nedbør". Derfor er grensa vår for oppholdværdager 0 mm nedbør. I Bergen syns kanskje mange at 2 mm nedbør er "ingenting", men vi må ha entydige definisjoner som gjelder over hele landet.
Vennlig hilsen

Ole Nielsen (28.04.2008)


Spørsmål:

hva er en monsunvind

N.N (23.04.2008)

Svar:

Hei!
Monsunvind er en vind som endrer retning med årstidene. Disse vindene er mest tydelige i Asia og skyldes variasjon i lufttrykket i det indre av det asiatiske kontinentet. Om sommeren har vi her lavt lufttrykk (varm luft). Om vinteren har vi i samme område et kraftig høytrykk (kald luft). Variasjonen i lufttrykk gir variasjon i vindretning. Vintermonsunen blåser fra innlandet og er tørr og (til dels) kjølig, sommermonsunen kommer fra havet og er varm og fuktig. Det blir altså tørketid om vinteren og regntid om sommeren. Les mer her: http://no.wikipedia.org/wiki/Monsun
Vennlig hilsen

Ole Nielsen (24.04.2008)


Klima i Sør Amerika

Hvorfor er det så store variasjoner i klimaet i Sør Amerika?
Spiller vind, havstraum og terrenget inn?

W. (23.04.2008)

Svar:

Wivian!
Sør-Amerika er et kjempestort kontinent som strekker seg fra ekvator til 50 gr. sørlig bredde. Oppvarming fra sola (avstand fra ekvator) betyr veldig mye for klimaet. Temperaturen i havet/havstrømmene er viktig, og et steds avstand fra kysten. Også høyden over havet påvirker de klimatiske forholdene og Sør-Amerika har høye fjell! Fjellkjedene skaper også lo/le-virkninger i forhold til de gjennomsnittlige luftstrømmene/vindene som berører verdensdelen. Til sammen gir alle disse faktorene et veldig variert klima.
Se her: http://no.wikipedia.org/wiki/Klima
Vennlig hilsen

Ole Nielsen (23.04.2008)


Polarsonene

Hvilke land ligger i den nordlige polare sonen?

A. (18.04.2008)

Svar:

Hei!
Ta en titt her: http://geografi1.cappelen.ravn.no/binfil/download.php?did=17177
Her kan du lese mer: http://no.wikipedia.org/wiki/Klima
Vennlig hilsen

Ole Nielsen (21.04.2008)


Flest regnværsdager

hvor er det målt flest regnværsdager i løpet av et år?

M. (07.04.2008)

Svar:

Martine!
Vi har jo ikke målestasjoner over alt, så jeg kan ikke gi deg noe sikkert svar. Men Bergen har ca. 240 regnværsdager i gjennomsnitt i løpet av et år, og det er nok et av de stedene i landet der det regner flest dager,
Vennlig hilsen

Ole Nielsen (08.04.2008)


Mm nedbør i snø ??

hvordan regner vi om mm nedbør til cm snø ??

H.J. (19.03.2008)

Svar:

Hei!
Når nedbørmengde måles og varsles, oppgis alltid mengden i mm vann. Fast nedbør (snø, hagl) smeltes til vann og måles.
Når nedbør kommer som snø, vil snødybden variere mye med konsistensen til snøen. Er temperaturen nær 0 gr. C, blir snølaget på bakken som regel forholdsvis "kompakt". Snøen pakker seg sammen. Snøen er "kram" og kan inneholde flytende vann. Jo lavere temperatur, jo "luftigere" blir snøen som legger seg på bakken. Smelter vi et "volum" kram snø (0 gr. C) og det samme volumet med tørr snø ( f.eks. - 10 gr. C) vil vannmengden bli veldig forskjellig, selv om snødybden (i cm) kan være den samme.
I lavlandet nær kysten kommer det meste av snøen vanligvis når temperaturen ligger mellom 0 og 5 gr. C. Da kan vi bruke en grov omregningsregel: 1 mm "nedbør" blir til 1 cm snø.
Les mer om snø i meteorologileksikonet på met.no

Vennlig hilsen

Ole Nielsen (26.03.2008)


Spørsmål:

Hvordan kan vi ved hjelp av elektromagnetisk stråling få informasjon om verdensrommet?

C.P. (10.03.2008)

Svar:

Hei, Christina!
I verdensrommet er det ikke noe "vær", så du må nok stille spørsmålet ditt til en astronom, ikke en meteorolog.
Vennlig hilsen

Ole Nielsen (13.03.2008)


HALLA!

Hva er en passatvind, og hvorfor blåser den slik den gjør.

M. (21.02.2008)

Svar:

Hei!
Ta en titt her:
http://no.wikipedia.org/wiki/Passatvind
Vennlig hilsen

Ole Nielsen (26.02.2008)

««første 128 - 137 av 420 siste»»