miljolare.on logo miljolare.no logo  
  om nettverket | kontakt | A til Å | english
Du er her: Forsiden > Aktiviteter > Spør meteorologen!

Spør meteorologen!

Denne spørrespalten er avsluttet men du kan fremdele søke i gamle spørsmål.

Viser 267 til 276 av totalt 420 spørsmål


Ekstremvær

hva er ekstremvær,og hva kommer det av.

M. (30.04.2007)

Svar:

Hei, Magnus!
"Ekstremvær" er sjeldne værforhold som gjør stor skade over et større område av landet vårt. Det kan være sterk vind (storm/orkan), store nedbørmengder, høy vannstand (stormflo) eller stor snøskredfare over store områder.
Det går ikke an å peke på en bestemt årsak til "ekstremvær". Været endrer seg hele tida og noen ganger er forholdene i atmosfæren slik at "ekstrem værforhold" opptrer. Hva som er ekstremt (sjeldent) varierer fra landsdel til landsdel i Norge. Ser vi på forholdene rundt i verden er det også forskjellig hva som defineres som "ekstremt".
Vennlig hilsen

Ole Nielsen (30.04.2007)


Natur&miljø

Hvordan kan skyer holde seg svevende?

M. (26.04.2007)

Svar:

Hei, Margit!
Skyer består av bittesmå vanndråper og iskrystaller. Det er tre forhold som er avgjørende for om en skypartikkel holder seg svevende: tyngdekraften virker nedover mot jordoverflaten, oppdriften virker oppover og så kan det være oppstigende eller nedsynkende bevegelser i lufta omkring partiklene. Skypartiklene er så små at tyngdekraft og oppdrift er omtrent like store. I skyene er det vanligvis litt oppstigende luftbevegelse. Derfor holder skyene seg svevende.
Vennlig hilsen

Ole Nielsen (27.04.2007)


Kaldt?

Hvorfor er det alltid så kaldt når det begynner å snø?

S.E. (26.04.2007)

Svar:

Hei, Stine!
Forutsetningen for at det skal snø (og ikke regne) er jo at temperaturen er lav. Det kan falle snø når temperaturen er + 1-2 gr. C, men vanligvis har vi en temperatur under 0 gr. C når det snør. Er temperaturen veldig lav, er gjerne snøkrystallene små og lette og nedbørmengden liten. De store snøfallene kommer gjerne når temperaturen er så vidt under 0.
Vennlig hilsen

Ole Nielsen (26.04.2007)


Vind

Hei!

Hvorfor blåser det så mye på kysten

Fra ella

E. (24.04.2007)

Svar:

Hei, Ella!
Den sterkeste vinden i atmosfæren har vi i høyere luftlag. Der de store passasjerflyene går kan vindhastigheten være flere ganger orkans styrke! Når lufta beveger seg nær jordoverflaten vil friksjon føre til oppbremsing av lufta. Hvor mye det blåser avhenger av overflaten lufta beveger seg over. Et kupert fjellterreng vil bremse mer enn et flatt åkerlandskap. Havoverflaten er enda "flatere". Over hav har vi minst friksjon og vi får den sterkeste vinden. "Kysten" får den samme sterke "hav"-vinden når det blåser pålandsvind.
Vennlig hilsen

Ole Nielsen (24.04.2007)


Vestlandet

hva er rekorden på hvor mye regn det har komt på vestlandet?

H. (23.04.2007)

Svar:

Brekke i Sogn har største nedbørnormal (gjennomsnitt for et år) på 3575 mm. Den største nedbørmengden som er målt i løpet av et år er også på denne stasjonen: 5596 mm.
Vennlig hilsen

Ole Nielsen (23.04.2007)


Hagl

Hvordan blir hagl dannet?

N.N (15.04.2007)

Svar:

Hei!
Hagl er ispartikler som dannes i kraftige tordenværskyer. Inne i slike skyer er det luftstrømmer som transporterer nedbørpartikler opp og ned i skya. Et haglkorn begynner som et lite snøfnugg. I skya vil det være temperatur under 0 gr. høyt oppe, og over 0 gr. nærmere bakken. Snøkornet vil derfor smelte (delvis) når det befinner seg nederst i skya. Men hvis det havner i en oppadgående luftstrøm vil det fryse til is høyere oppe i skya. Under veis vil det skje kollisjoner med andre vanndråper/snøpartikler. Når denne prosessen fortsetter flere ganger vil haglpartikkelen vokse seg større og større. Til slutt er den blitt så tung at den faller ned på bakken.
Vennlig hilsen

Ole Nielsen (16.04.2007)


NEDBØR

Hvor i norge har det vært mins nedbør??

S. (12.04.2007)

Svar:

Hei!
Den minste nedbørmengden som er målt i løpet av et år er i Øvre Saltdal i Nordland, 118 mm i 1996.
Hvis vi ser på nedbørnormalen, gjennomsnittlig årsnedbør i perioden 1961-1990, er det Skjåk i Gudbrandsdalen som har minst nedbør i løpet av et år, 278 mm.
Vennlig hilsen

Ole Nielsen (13.04.2007)


Hei

hvorfor regner det mer vst i norge enn det gjør øst?

R. (12.04.2007)

Svar:

Hei, Robin!
Norge ligger i "vestavindsbeltet". Det betyr at det oftest blåser fra havet inn mot Vest-Norge. Den fuktige havlufta gir fra seg mesteparten av nedbøren på vestsida av fjellene som skiller Vestlandet fra Østlandet, som blir liggende i le, i "regnskyggen".
Vennlig hilsen

Ole Nielsen (12.04.2007)


Soldager

Hei.

Lurer på hvilke kriterier det stilles for soldager. Og om hvor mange soldager det er i Bergen gjennomsnittlig i løpet av et år

M. (10.04.2007)

Svar:

Hei, Maria!
Det fins ingen entydig definisjon på "soldager", men ta en titt i meteorologileksikonet vårt, på met.no. Se på stikkordene "soldager", "soltimer/soltid" og "pent vær/penværsdager".
Vennlig hilsen

Ole Nielsen (11.04.2007)


Blåser

Hvorfor blåser det???????

I. (03.04.2007)

Svar:

Hei, Iver!
De fysiske lovene som gjelder i naturen (f.eks. tyngdeloven) virker slik at de forsøker å utjevne alle forskjeller. Når solenergien treffer jorda blir oppvamingen forskjellig. Ved ekvator står sola høyt på himmelen og det blir varmt. Ved polene står sola lavt og er borte store deler av året og det blir kaldt. Lufta over ekvator og over polene har altså forskjellig temperatur. Denne temperaturforskjellen forsøker atmosfæren å utligne ved at kald luft strømmer mot ekvator og varm luft strømmer mot polene. Dette er årsaken til de store vindsystemene på jordkloden: vestavindsbeltet, passatene. Land og hav oppvarmes også forskjellig, noe som gir opphav til monsunvind, eller solgangsbris på våre breddegrader.
I de kraftge lavtrykkene (tropiske sykloner, tornadoer) er det varmenenergi (kondensasjon av vanndamp) som omdannes til bevegelsesenergi = vind. Les mer om dette i meteorologileksikonet på nettsidene våre: met.no
Vennlig hilsen

Ole Nielsen (03.04.2007)

««første 267 - 276 av 420 siste»»