miljolare.on logo miljolare.no logo  
  om nettverket | kontakt | A til Å | english
Du er her: Forsiden > Aktiviteter > Spør meteorologen!

Spør meteorologen!

Denne spørrespalten er avsluttet men du kan fremdele søke i gamle spørsmål.

Viser 276 til 285 av totalt 420 spørsmål


Blåser

Hvorfor blåser det???????

I. (03.04.2007)

Svar:

Hei, Iver!
De fysiske lovene som gjelder i naturen (f.eks. tyngdeloven) virker slik at de forsøker å utjevne alle forskjeller. Når solenergien treffer jorda blir oppvamingen forskjellig. Ved ekvator står sola høyt på himmelen og det blir varmt. Ved polene står sola lavt og er borte store deler av året og det blir kaldt. Lufta over ekvator og over polene har altså forskjellig temperatur. Denne temperaturforskjellen forsøker atmosfæren å utligne ved at kald luft strømmer mot ekvator og varm luft strømmer mot polene. Dette er årsaken til de store vindsystemene på jordkloden: vestavindsbeltet, passatene. Land og hav oppvarmes også forskjellig, noe som gir opphav til monsunvind, eller solgangsbris på våre breddegrader.
I de kraftge lavtrykkene (tropiske sykloner, tornadoer) er det varmenenergi (kondensasjon av vanndamp) som omdannes til bevegelsesenergi = vind. Les mer om dette i meteorologileksikonet på nettsidene våre: met.no
Vennlig hilsen

Ole Nielsen (03.04.2007)


Oslo! Innlandsklima eller lystklima?

Heisan! Jobber med et skoleprosjekt og lurer på om Oslo er et kystklima eller innlandsklima.. Vet at Oslo ligger på innlandet med den ligger også innerst i Oslofjorden....

Hva er spesielt og ikke spesielt?

N.N (29.03.2007)

Svar:

Hei!
Oslo ligger innerst i en fjord. For å ha typisk "kystklima" må stedet ligge slik til at "det åpne havet" preger klimaet, særlig temperaturforholdene gjennom året. Oslo har derfor et innlandsklima: varme somre, kalde vintre.
Vennlig hilsen

Ole Nielsen (30.03.2007)


DUGG

Er dugg nedbør?

F.G.O.T. (29.03.2007)

Svar:

Hei!
"Nedbør" er vanndråper eller snø/hagl som faller ut av en sky og når bakken. Dugg er vanndamp som kondenseres direkte på jordoverflaten, på et gresstrå, et biltak o.l. Er temperaturen under 0 gr. får vi rim i stedet for dugg.
Vennlig hilsen

Ole Nielsen (30.03.2007)


Klima

hvorfor smalter isen i nordpolen?

N.N (21.03.2007)

Svar:

Hei!
Mengden av is rundt Nordpolen varierer med årstida. Det er mindre is om sommeren enn om vinteren. I de siste årene er det blitt målt mindre is i dette området: utbredelsen har vært mindre og isen har blitt tynnere. De fleste eksperter mener dette skyldes global oppvarming. Atmosfæren er blitt varmere. Men det er ikke slik at pol-isen kommer til å forsvinne helt med det første!
Vennlig hilsen Ole Nielsen

Ole Nielsen (22.03.2007)


Global oppvarming og orkaner

Hvorfor mener mange at global oppvarming fører til flere orkaner?

K. (20.03.2007)

Svar:

Hei, Kirsti!
Den siste rapporten fra FNs klimapanel sier at antallet tropiske sykloner (orkaner) pr. år trolig vil reduseres, men intensiteten vil øke, med større vindstyrke og mer nedbør.
vennlig hilsen

Ole Nielsen (21.03.2007)


Innlandsklima

Hva er innlandsklima??

C. (20.03.2007)

Svar:

Celina!
En måte å dele innn "klima" på, er å skille mellom innlandsklima og kystklima. Kystklima påvirkes av havet: fuktig, milde vintre, kjølige somre. Innlandsklima: tørrere enn ved kysten, kalde vintre, varme somre.
Vennlig hilsen

Ole Nielsen (21.03.2007)


Lavtrykk

Er det noen tegn som kan fortelle at et lavtrykk er på vei når en er ute i naturen?
Er det noen tegn å på at vinden kommer til å øke?

H. (19.03.2007)

Svar:

Hei, Håvard!
Når du er ute i naturen kan du observere været. Hvis du ikke har noen måleinstrumenter, må du bruke øynene. Skyene kan fortelle noe om været de nærmeste timene. Hvordan de beveger seg (retning/hastighet) og hvordan de endrer seg. Hvordan sollyset brytes gjennom et skylag kan også fortelle noe om hva som er på gang. Se under "værtegn" i meteorologileksikonet på "met.no". Her står det litt om noen værtegn som har en meteorologisk forklaring.
Vennlig hilsen Ole Nielsen

Ole Nielsen (20.03.2007)


Mest og minst

hvor regner det mest og minst i verden?

J. (16.03.2007)

Svar:

Hei, Julie!
Dette har jeg svart på før, men jeg kan gjenta:
Høyeste årlige normalnedbør: Meghalaya i India, 11874,5 mm
Laveste årlige normalnedbør: Arica i Chile, 0,8 mm.
Vennlig hilsen

Ole Nielsen (19.03.2007)


Vestavinder...

hvorfor blåser vestavinder fra vest mot øst, når den nordlige passatvinden og polarvinden blåser fra øst mot vest?

N.N (17.03.2007)

Svar:

Hei!
Det som bestemmer den gjennomsnittlige vindretningen er plasseringen av høytrykk og lavtrykk. Over de store verdenshavene ligger det store deler av året et høytrykk med sentrum omkring 30 grader nord og sør. I Det nordlige Atlanterhavet kalles dette høytrykket Azor-høytrykket. Rundt et høytrykk på den nordlige halvkule blåser vinden med urviseren. Nord for høytrykket ligger vestavindsbeltet (vind fra vest mot øst) Sør for høytrykket blåser passatvinden fra vest mot øst.
Over polområdene ligger det også ofte et høytrykk. Dette medfører vind fra øst mot vest sør for høytrykket.
Vennlig hilsen

Ole Nielsen (19.03.2007)


Hei Du

Hvorfor blåser det?

M. (14.03.2007)

Svar:

Hei, Mia!
"Vind" skyldes temperaturforskjeller i atmosfæren. Ser vi på jordkloden, er det alltid varmt ved ekvator og kaldt ved polene. De store vindsystemene på jordoverflaten oppstår når atmosfæren forsøker å utjevne disse temperaturforskjellene. Hvis du en kald vinterdag åpner vinduet ditt vil du observere at gardinene begynner å blafre. Kald luft strømmer inn i rommet, varm strømmer ut. Dette er "vind" i liten målestokk.
Men så er det mange andre fysiske prosesser som forekommer i atmosfæren og påvirkning av terrenget som skaper lokale vindforhold.

Vennlig hilsen

Ole Nielsen (14.03.2007)

««første 276 - 285 av 420 siste»»