miljolare.on logo miljolare.no logo  
  om nettverket | kontakt | A til Å | english
Du er her: Forsiden > Prosjekter > Matoppskrifter

Matoppskrifter

PINNEBRØD:

2 kopper hvetemel og 1 teskje bakepulver eltes sammen med vann til en passe tykk deig. Tilsett salt og kna deigen godt. Rull deigen til en lang pølse som snurres rundt et grillspidd. Pinnebrødet beveges hele tiden over glørne. Unngå flammene da de bare soter brødet. Når brødet er ferdig, har deigen est ut og fått en gyllenbrun stekeskorpe.


BAKT EPLE MED SJOKOLADE:

Del et eple i to. Skjær ut kjernehuset og legg et par sjokoladebiter der kjernehuset var. Sett eplet sammen, og pakk det i folie. Stekes i glørne i 10 minutter. Eplet blir mykt og med flytende sjokolade smaker det nydelig.


FISK PÅ SPIDD:

Rens og vask en fisk. Behold hode og hale. Salt fisken innvendig før den tres på en spiss barkfri pinne eller grillspidd. Stikk pinnen inn i kjeften på fisken og la den gå langs ryggbenet og ut ved halen. Spenn buken ut med små kvister. Hold fisken lavt over glørne. Fiske-spiddet snus forsiktig slik at den blir stekt på begge sider.


STEKING/KOKING I FOLIE:

Det meste kan stekes eller kokes i metallfolie. Vask og rens fisk og grønsaker som tilsettes krydder og litt smør. Pakk metallfolie godt rundt råvarene før pakken legges på glørne.


BRENSEL:

Ikke all ved er god når det gjelder bålbrenning i skog og mark. Det er tre hoved formål med veden:

  1. Opptenning: Veden må være tynn og lett å få fyr på: Bjørk, furu, gran, einer, lyng, never.
  2. Koking: Veden må brenne fort og med liten flamme: Bjørk, furu, gran, ask.
  3. Grilling: Mat som tilberedes på glør krever et bål som gir varige glør. Da gjør ikke bartreveden samme nytte lenger. Bjørkeved, ask, eik og furutrær gir de beste glørne.

PARISERPIZZA:

En baguett eller et pølsebrød med litt ketchup eller tomatpure, fylles med ost og salamipølse eller skinke. Krydres med oregano. Pakkes i folie, eller stekes på spidd.


GRØNNSAKFISK:

Legg fine fiskefileter i folie. Dekk fisken med et lag med purreløk og tomatskiver. Dryss på salt og pepper. Pakkes godt inn, og legges på glørne i 10 minutter. Fisken og grønnsakene kokes i sin egen kraft. Spises med folien som tallerken.


GRILLSMØRBRØD

Smør 2 skiver brød eller loff og legg pålegg etter smak imellom.

Det kan være kokt skinke med sennep, tynne skiver stekt kylling med tomatskiver, tynne skiver grillpølse med rå løkringer, hamburgere med tomater og/eller løkringer, hakkede hardkokte egg blandet med litt karrimajones og finklippet karse eller en tykk skive gul ost.

Pakk smørbrødene inn i aluminiumsfolie og skriv navnet ditt uten på folien og stek over god varme. Snu og stek til skivene er lysebrune og sprø. Unngå åpen flamme.