miljolare.on logo miljolare.no logo  
  om nettverket | kontakt | A til Å | english
Du er her: Forsiden > Prosjekter > Karlsvika > En formiddag blant krabbe, torsk og ulke

En formiddag blant krabbe, torsk og ulke

Tønsbergs Blad tirsdag 26. oktober 1999

Jon Cato Landsverk

TØNSBERG:
Klasse 10 b på Ringshaug Ungdomsskole fikk i år æren av avslutte sesongen med innsamling av data til havovervåkingsprogrammet HOVIS på Karlsvika naturskole. Naturskolen har med sitt undervisningsopplegg i en årrekke bidratt med bakgrunnsdata til HOVIS.

Surt og kaldt var det, men elevene i klasse 10 b på Ringshaug ungdomsskole gikk til oppgavene med iver og glød da de fredag formiddag fikk undervisning i Karlsvika naturskole. Naturskolen avsluttet denne uken årets sesong med innsamling av data til havovervåkingsprogrammet HOVIS, et nasjonalt miljølæreprogram. Gjennom HOVIS får elevene mulighet til å gi verdifulle bidrag til forskning samtidig som de lærer om marinbiologi og meteorologi. Målet er å skape engasjement for natur og miljø slik at elever kan få innsikt i sammenhengen mellom menneskelig aktivitet og havets miljøtilstand.

Viktig
Observasjonene, som føres inn i ferdige oppsatte skjema, blir samlet i en database ved Universitetet i Bergen. Informasjonen i basen er tilgjengelig for alle.

  • Dette er samfunnsnyttig virksomhet, sier lærer Svend Aage Petersen som leder naturskolen i Karlsvika.

En formiddag med HOVIS er ingen spøk. Det er et omfattende program elevene skal gjennomgå med måling og observasjoner både til lands og til vanns, teoretisk undervisning og henting av garn der all fangst skal klassifiseres cg føres inn i skjemaene. Elevene i 10 b er ikke sene om å komme seg i jollene for å hente ruser som har stått ute en tid.

  • Her har vi krabbe, ulke og torsk sier fire av elevene som med stor og ekte iver studerer fangsten i en stor bøtte med saltvann. Ved hjelp av oppslagslitteratur skal de fastslå arten. Fangst med navn som er spesielle for distriktet der fangsten tas har en egen kolonne i HOVIS-skjemaet.
  • Det er viktig å få med lokale navn på dyreslag i sjøen. Vi har flere slike i vårt område. For at slike navn ikke skal bli glemt må de skrives ned når vi har anledning til det, sier Petersen.

Over tid
Ved å tilføre HOVIS data gjennom flere år får man en god oversikt over tendenser og utvikling av vannflora og dyrelivet i det norske kystmiljøet. Skoler som deltar i HOVIS, skal foreta meteorologiske observasjoner, studere bølger og strømforhold, og dessuten måle vannets oksygeninnhold. Aktiviteter i området skal kartlegges, blant annet skipstrafikk. Fisk og skalldyr skal fanges i åleruse eller garn og kartlegges sammen med alger og marine blomsterplanter.

  • Vi skal også føre inn observasjon av sjøpattedyr og andre pattedyr, sier Petersen som medgir at det går lang tid mellom slike observasjoner i Karlsvika.

FIN FANGST: Her har vi krabbe, torsk og ulke. Lærer Svend Aage Petersen studerer dagens fangst sammen med elevene (fra venstre) Helle Johansen, Veronica Paulsen, Thomas Olsen (delvis skjult) og Marie Berg