miljolare.on logo miljolare.no logo  
  om nettverket | kontakt | A til Å | english
Du er her: Forsiden > Prosjekter > Karlsvika > Kysten rundt med ålekvasa

Kysten rundt med ålekvasa

Fra Fiskaren nr 79/98, av Gunn Hedberg
Internettadresse: http://www.fiskaren.no

Det blir sene kvelden før ålekvasa ''Anders Priess'' klapper til kai. Tidlig neste morgen er det på´n igjen. Mannskapet på to synes de treffer mennesker langs kysten som lever på siden av det vanlige effektivitetsjaget i det moderne samfunnet.

Klokka viser sju når de første båtene legger til ''Anders Priess'' i Holmsbu tirsdag for å kvitte seg med ålefangsten for de siste to ukene. Så tøffer ålekvasa nedover kysten til den ender i Ålo torsdag.

Utenfor Åsgårdsstrand ligger ekteparet Ivar og Eva Pedersen og venter med ålen sin, begge registrerte yrkesfiskere. Straks de får øye på den blåmalte skøyta med dansk flagg i toppen gir de full gass, og legger elegant til på lesiden. 85 kg ål veies opp og går i brønnen.

"Topp opplegg med denne ålekvasa, kan alltid stole på disse guttane", roser Ivar Pedersen mens han lettbent hopper ned i båten sin - kvasa må videre.

Guttene om bord er skipper Thor Glanz og assistent/kokk (en glimrende sådan!) Hans Pedersen, begge tidligere yrkesfiskere i hjemlandet Danmark.

"Det er mange pensjonister og deltidsfiskere som driver ålefiske", forteller Thor Glanz mens kursen settes videre sør. De starter i begynnelsen av april, men vi tar første runde like etter 17. mai. Deretter holder de gjerne på til sist i november, og for mange går resten av året med til å gjøre redskapen klar til neste sesong.

For kaldt for ålen
Ved Nøtterøy ligger allerede fem båter og venter tålmodig på å levere fangstene sine. Helt fornøyde er de ikke, fisket var bedre i fjor på samme tiden.

"Det er for kaldt i vannet i år", mener Per Henriksen (48). "Da går ikke ålen i rusene, men til gjengjeld slipper vi problemet med rødsjuke".

Henriksen har halv jobb på land, den andre halvparten på sjøen. Om vinteren driver han med torskegarn, mens sommeren går med til flyndregarn og åleruser.

Hele veien blir det en del snakk om fritidsfiskere som bruker for mye ruser, men alle er stort sett enige i at kontrollen er vanskelig.

"Det viktigste er antagelig å få ryddet opp i manntallet", mener Henriksen.

Tre av båtene som leverer er rene yrkesfiskere, de to andre står på blad A. Til sammen leverer de 401 kg, og det virker som gjennomsnittsfangsten disse to ukene ligger på 100 kg. Ole Mostad hos Fjordfisk kan opplyse at det er levert 23 tonn hittil i år i Skagerakfisk´s distrikt, mot 21 tonn til samme tid i fjor.

Dykkere åpner rusene
På Tjøme ligger ti båter klare og venter på ''Anders Priess'', og veiingen starter umiddelbart etter køordning. Den båten som kom først, leverer også først.

"Jeg har bare 60 ruser, ålefisket er nærmest en hobby ved siden av krepse- og reketrålingen", forteller Geir Dokken, 30 år og nygift denne helgen.

"Fordelen med dette fisket er at du slipper å stå så tidlig opp", ler han. "Dessuten er det en fin avveksling. Men det blir skalldyr framover, ferien får jeg ta til høsten. Nå har vi jo mulighet for å få litt pris på rekene".

Dagens toppfangst står Jan Humberseth for, hele 345 kg.

"Har fisket fra sist i april, og levert 1700 kg hittil. Det er jeg godt fornøyd med", stråler han. Like fornøyd er han ikke med det faktum at rusene ikke får stå i fred.

"Av og til går det hummer i dem. Den hiver jeg konsekvent ut igjen, men det skjer at jeg finner rusene åpne og tomme. Jeg mistenker dykkere, vi trenger mer lokalt oppsyn", mener han mens de øvrige nikker enige.

''En lille danske''
I fjor tok ''Anders Priess'' mot 340 tonn totalt. 100 av tonnene ble levert fra Vest-Norge, mens resten kom inn på Skagerrakkysten og i Oslofjorden.

"Fra Florø til Måløy leverer fiskerne personlig, mens noen steder ligger ålen i aluminiumstanker og venter på oss i havnene. Triveligst er det jo å møte fiskerne personlig, men selve turen langs Vestlandskysten er fantastisk", synes Glanz.

Åleskøyta går nå nordover og svinger under Vrengenbrua ut i Tønsbergfjorden. Her entrer fire glade fiskere og en kvinne, fordelt på 384 kg.

"Det beste med ålekvasa er det rent sosiale", hevder Terje Schrøder. "Du tjener ikke all verden, ål om sommeren, garn og hummerteiner høst og vinter. Men vi skal jo leve óg", sier han mens Hans Pedersen deler ut en grønn tuborg til alle som vil ha.

Kragerø på topp
Neste stopp er Sandefjord. ''Anders Priess'' er litt forsinket, men ingen sure miner på kaia. Åtte mann står klare med fangsten, en litt sjenert med sine 4 kg.

"Første gang, men jeg håper jo det blir mer seinere når jeg kommer skikkelig i gang", sier debutanten.

Anders Bøe og Vidar Johannessen leverer henholdsvis 110 og 107 kg. De kombinerer også ål- og torskefisket, men må jobbe utenom i tillegg.

"Det er vanskelig å greie seg bare på dette fisket, men det er fint å kombinere litt. Da blir du ikke så lett lei", mener Bøe.

Hos Skagerakfisk S/L kan Jørn Lian opplyse at pris til fisker denne gangen blir 57 kr pr kg for stor, 38 kr for den lille.

Tirsdagens siste stopp er Stavern, men ålekvasa går helt til Langesund før de kvelder - her starter leveringene onsdag morgen.

"Som vanlig var det Kjell Magne Lunde som leverte mest, 894 kg i Kragerø", forteller Thor Glanz på mobilen tilbake over Skagerrak. Torsdag kveld klapper skøyta endelig til kai i Glyngøre i Limfjorden, med 10 553 kg i tankene.