miljolare.on logo miljolare.no logo  
  om nettverket | kontakt | A til Å | english
Du er her: Forsiden > Prosjekter > Karlsvika > Mye vann i grunnen

Mye vann i grunnen

19. mars 2001. Geoteknikkeren undersøker grunnene for å løse problemet med alt vannet i grunnen
19. mars.
19. mars.

Artikler i Tønsberg Blad

Problemene med vannet i grunnen er også omtalt i en av de to artiklene om naturskolen i Tønsbergs blad i mars 2001:

22. mars 2001: Store vannmengder i byggegrunn
TØNSBERG: Med teleløsningen kom problemene. Store vannmengder strømmet for kort tid siden inn på området der man skal bygge Karlsvika naturskole. «Synderne» er dreneringsgrøfter som leder vann bort fra jordene i Karlsvika. Nå skal det foretas geotekniske undersøkelser for å finne en løsning på problemet.

Tidligere tiders drenering på jordene i Karlsvika har ført til problemer med byggingen av Karlsvika naturskole. Dreneringen fører vann fra jordene ned til byggeområdet via en kulvert under Skogsnaret og videre via grøfter. Da telen gikk for en tid tilbake, strømmet store mengder vann ut i byggeområdet og på den ferdigstilte parkeringsplassen. Selv om det dreide seg om store mengder vann, blir vi ikke nevneverdig forsinket, sier Helge Rivelsrud i Tønsberg kommunale Eiendom (TkE). Geoteknikere skal nå undersøke grunnen der skolen skal bygges. Vi kan ikke gamble med så mye vann i grunnen. Nå skal vannmengdene kartlegges for å finne løsninger på problemet, sier Rivelsrud. Leder for Karlsvika naturskole, Svend Aage Petersen har foreslått å lede vannet i en bekk forbi nybygget med tanke på å bruke den i skolens pedagogiske opplegg. Rivelsrud er ikke fremmed for en slik løsning med forbehold om at man kan gjøre dette på en teknisk forsvarlig måte. Rivelsrud tror ikke vannproblemene vil påføre byggeprosjektet de store forsinkelsene. Målet er å få skolen klar til skolestart, men Rivelsrud ser ikke bort fra at det kan trekke litt utover høsten før nybygget kan tas i bruk. Vannmassene i grunnen kan også bli et økonomisk problem. Jeg er spent på kostnadene. Det er altfor tidlig å si hva disse problemene medfører av ekstra utgifter, sier Rivelsrud. Det er helt klart at vannproblemene vil føre til ekstra kostnader. Rivelsrud legger til at han må gå til høyere instanser i kommunen med saken dersom byggebudsjettet «sprekker» på grunn av vannproblemene. Det må gjøres grundig arbeid med vannet fra dreneringsgrøftene i Karlsvika. Rivelsrud sier at man må være forberedt på at det til tider vil komme store vannmengder på stedet.
Forfatter: Jon Cato Landsverk.
8. mars 2001: Håp om ny naturskole
Arbeidet med å legge til rette for nybygg for Karlsvika naturskole går etter planen. Ny parkeringsplass for besøkende i Karlsvika står snart ferdig. I neste uke får Tønsberg kommunale eiendom (TkE) trolig beskjed om bygget vil stå ferdig til skolestart i august.

Finansieringen er ordnet og reguleringsplanen for Karlsvika naturskoles nybygg er godkjent. Nå er man i ferd med å avslutte første etappe i prosessen. Om kort tid er den nye parkeringsplassen og en snuhammer i enden av adkomstveien Skogsnaret ferdig til bruk. For å få plassert skolebygget, har man måttet lage ny parkeringsplass et stykke ovenfor den nåværende. Den nye parkeringsplassen blir på 1600 kvadratmeter og skal kunne dekke normalt parkeringsbehov for besøkende i Karlsvika. Karlsvikaveien skal legges rundt bygget på baksiden av undervisningsbygget. Dette arbeidet skal også gjøres ferdig før byggestart. Et sentralt spørsmål er om nybygget kan tas i bruk allerede ved skolestart i august i år. Vi skal ha et byggemøte tirsdag i neste uke. Etter dette møtet vet vi mer om det lar seg gjøre å få ferdig bygget til skolestart. Vi har som mål å få dette til, sier avdelingsingeniør Helge Rivelsrud i TkE. Det er firmaet Sandås Bygg AS som har entreprisen for bygget som skal bestå av tre seksjoner med felles tak over. Det foretas i disse dager «finstikking» av byggetomten. Så fort den nye parkeringsplassen er klar til bruk, kan man gå videre i prosessen med å oppføre det etterlengtede undervisninsgsbygget som også er ment til å være et hus som kan benyttes til møtevirksomhet, informasjon og andre formål. Nybygget skal være et såkalt miljøhus med ytterkledning av løvtre som er typiske for Vestfold. Prislappen er på 4,5 millioner kroner. Bygget er fullfinansiert, blant annet med statlige midler. Arkitektfirmaet Spir har tegnet bygget som delvis skal isoleres med presset halm. Gulvene i huset skal bestå av marktegl som tåler sterk slitasje. Undervisningsbygget skal inneholde flere akvarier. Det er planer om oppvarming etter miljøvennlige prinsipper, eventuelt med biobrensel i kakkelovner. Det skal også bygges paneler på taket for utnyttelse av solenergi, men dette anlegget skal først og fremst benyttes i undervisningsopplegget. Det skal legges til rette for vannbåren varme i bygningen. Husets sanitæranlegg, som blir tilkoblet Tønsbergfjordens Avløpsutvalg (TAU), skal kunne benyttes i skolesituasjonen og av besøkende til friarealene i Karlsvika.
Forfatter: Jon Cato Landsverk.