miljolare.on logo miljolare.no logo  
  om nettverket | kontakt | A til Å | english
Du er her: Forsiden > Aktiviteter >

Lengde & vekt

Legg fisken slik at halefinnen er spredd i tilnærmet naturlig stilling. Mål fra snutespiss til halefinnens bakkant i millimeter. Vekten måles til nærmeste gram. En brevvekt er godt egnet til formålet. Fisk som veier mindre enn 10 gram bør imidlertid veies på en vekt med større nøyaktighet, f. eks. en analysevekt.

Lengde og vekt brukes til å regne ut fiskens kondisjon, K-faktor. Generelt kan vi si at jo feitere fisken er, jo bedre kondisjon har den. K-faktor regnes ut etter formelen:

Vekt(g) * 100 / ( Lengde(mm) / 10)^3

For aure betyr en K-faktor på 0.8 at den er i dårlig form. Verdier omkring 1.0 er normalt for aure, og alt over er bra. Naturlig K-faktor varierer med den naturlige kroppsformen. Den normale K-faktoren er derfor f. eks. mye høyere for karuss og brasme enn for gjedde og gjørs.