miljolare.on logo miljolare.no logo  
  om nettverket | kontakt | A til Å | english
Du er her: Forsiden > Aktiviteter > Kulturminner > Eventyr, sagn og fortellinger > Veiledning

Eventyr, sagn og fortellinger

Veiledning

Valg for denne aktiviteten:

 Hovedside  Les veiledning  Legg inn data  Vis resultater

 Bakgrunnsstoff  Læreplanmål

Formål

Kunnskap om vår ikke-materielle kulturarv i eventyr, sagn og fortellinger

Samarbeidspartnere

Bibliotek, gode historiefortellere i nærmiljøet

Utstyr

Norske folkeeventyr, bygdebøker

Male- og tegneutstyr

Gjennomføring

Velg et eventyr, et sagn eller en fortelling som kan knyttes til vann/sjø i området. (De tre bukkene bruse, historier om nøkken, Fanitullen og draugen). Hva er en historie, et sagn, en fortelling, en legende, en myte? Gjør elevene kjent med innholdet i historien - les og dramatiser. La elevene velge illustrasjoner (for eksempel av Kittelsen eller Werenskjold) som har tilknytning til historien. Har noen hørt historier som knytter seg til stedet eller vann generelt? Inviter en historieforteller fra nærmiljøet til en skoletime.

Finn et område ved elv eller sjø som egner seg for hendelsene i eventyret, og la elevene utforske stedet og bestemme plassering. Hva er det ved stedet som ligner? Få elevene til å finne ut om de kan se eller høre noe av det som de leste om i eventyret, sagnet eller fortellingen (foss, bru, fossebrus, fugler m.m.). Forestill dere hvordan stedet ser ut i tusmørket, eller besøk stedet når det er mørkt. Hvordan ble historiene til, og hvorfor fortalte folk historiene til hverandre?

Se hvordan den valgte illustrasjonen passer til innholdet i eventyret, og finn ut hvilken stemning det er i bildet. Hvilke virkemidler har kunstneren brukt for å få fram denne stemningen? Hvordan kan vi få fram det vi har opplevd i bildene våre?

La elevene lage sitt eget bilde med utgangspunkt i eventyret, illustrasjonen og opplevelsene ved bekken. Det er lov til å herme og å bruke fantasien. Fri teknikk. Husk å legge resultatet på nettet.

Tips og ideer

Elevene kan dramatisere eventyret, sagnet eller fortellingen på stedet.
Eventyrbildet kan lages som gruppearbeid. Større muligheter i materialvalg.
Legg inn lokale sagn, fortellinger eller historier på nettet.


Skjema

Dette skjemaet kan du ta utskrift av og bruke når du jobber med aktiviteten.Når du er klar til å legge informasjonen inn i databasen, går du til registrer data.

Denne aktiviteten har ikke skjema for utfylling, men send gjerne inn illustrasjoner og kommentarer til aktiviteten. Ved å klikke på "Legg inn data" til høyre på denne siden, kan du logge deg på og legge inn illustrasjoner og kommentarar som viser hvordan dere har gjennomført aktiviteten. For å legge inn illustrasjoner må de ligge som filer på maskinen du arbeider på når du sender inn data.

Vis bare skjema