Hopp til hovedinnhold

Vil du være med og sjekke skolematen?

I 2011 spurte vi norske skoleelever om hva de spiste på skolen. Da hadde ingen gjort akkurat det før! Over 15000 elever svarte og forskere fikk bedre oversikt over skolematen i Norge. Nå, sju år etter, ønsker Forskningsrådet, Nettverk for Miljølære og Universitetet i Oslo å gjennomføre den samme undersøkelsen en gang til. Sammen med dere vil vi finne ut som skolematen har endret seg siden 2011 – eller om den stort sett er det samme. Det kan dere hjelpe oss med.

Registrer din skolemat

For å være med, skal du fortelle hva du spiste til lunsj en tilfeldig valgt dag på skolen. I tillegg skal du svare på noen spørsmål om lunsjen, som når og hvor du spiste, om du spiste opp maten og hva du synes om den.

Personvern: Du er anonym

Alle lunsjregistreringer er anonyme. Vi kommer ikke til å vite navnet ditt, men vi registrerer hvilken skole du går på, hvilket trinn du går på og om du er gutt eller jente.

Når vi viser resultatene på nettsiden bruker vi kjønn, skole, trinn og fylke for å se om det er forskjell på for eksempel gutter eller jenter, på barneskole og ungdomsskole eller på elever som bor i Oslo eller Bergen.

Ingen elever skal kunne identifiseres, og er det for få gutter eller jenter på ett trinn skal man ikke oppgi kjønn. Resultatene blir tilgjengelige på nettsiden i mange år fremover, slik at alle som lurer på hva norske skolebarn spiser til lunsj får vite svarene.

Forskningskampanjen 2018 varer til 5. oktober 2018. Når kampanjen er over og elever har registrert sin skolemat, skal forsker Lene Frost Andersen ved Universitetet i Oslo se nærmere på alle registreringene. Hun skal analysere alle dataene og oppsummere hva vi har funnet ut som skolemat i 2018.

Behandling av data

Universitetet i Oslo er behandlingsansvarlig for dataene som sendes inn i denne undersøkelsen. Innsamlet data vil også lagres og behandles av Nettverk for miljølære ved Universitetet i Bergen og Norges forskningsråd. Disse dataene inneholder ikke personidentifiserende opplysninger og er i stor grad også tilgjengelige på disse nettsidene.

Kontakt oss hvis du har spørsmål om undersøkelsen.