Hopp til hovedinnhold

Resultater

Alle områder»Innlandet»Tårnskogen»Natursti i Tårnskogen.»26.04.2006 (Utført av: Klasse 2A og 2B Østvang skole, Løten. Våren 2005 og høsten 2005.)

Deltaker:Østvang skole
Utført av:Utført av: Klasse 2A og 2B Østvang skole, Løten. Våren 2005 og høsten 2005.
Område:Tårnskogen (Løten, Innlandet)
Kulturminne:Natursti i Tårnskogen.
Dato:26.04.2006

Gårds- og bruksnummer:
Det er tre eiere av Tårnskogen (Tangneshagen og Hovshagan). Gards og bruksnr vet vi ikke.

Når er kulturminnet fra?:
"Dyregrav" post 11 ble antakelig bygd på 16-1700 tallet.

I hvilken periode var det i bruk?:
Vet ikke

Klassetrinn for barn som var med:
Klasse 2A og 2B

Antall personer:
43 elever, 3 voksne Våren 05, 6 voksne Høsten 05

Antall dugnadstimar:
Våren 2005: 3 tirsdager á 2t, Høsten 05 5 tirsdager à 2 timer

Lokale foreininger eller lag det er samarbeidet med:
ingen samarbeid

Hvilken funksjon hadde og har det?:
11. Dyregrava: er antakelig en fangstgrop for ulv eller bjørn. Disse er større enn for elg, og ligger nesten alltid alene. Fangstgrop for rovdyr ble anlagt for å hindre at husdyrene ble tatt. Gropene ble ofte lagt til overgangen mellom innmark og utmark. Dyregravene ble lagt til lettgravd jord, eks. morenejord. Midt i grava ble det plassert en påle med levende åte; hund eller katt. Gropene ble dekket med greiner og gras. Grava måtte være dyp for å hindre at bjørn og ulv kom opp av grava igjen.

12. Kullgropene: er den eldste kjente formen for kullbrenning, og de var knyttet til jernvinning og smiing. Denne gropa ble antakelig brukt til produksjon av kull til smiing på en av gårdene i nærheten. Furu var det vanligste treslaget til fremstilling av kull i vårt distrikt.

13. Tjæremile: tjære ble laget av tyrived. Tyri finnes i kjerneveden og røttene til furua. Tjære ble brukt som impregneringsmiddel på båter, hus, tau, fiskegarn, som medisin m.m. Mila var ofte 4-8m bred. Den ble bygd ut mot kanten av en bakkeskråning. Gropa var traktformet og skrånet ned mot ett et hull i midten, slik at tjæra rant ned i hullet.

Beskriv hva som er gjort:
: Elever, lærerer og foreldre, som stilte med utstyr, har slått, klippet, saget og raket den "lillestien" (post 1,2 og 3), samt kulturminnene 11,12 og 13.
Videre plan må diskuteres. Forslag til videre arbeidsoppgaver kan være å eventuelt rydde "storstien" slik at den óg kan bli fremkommelig for rullestolbrukere og barnevogner.

Vi sendte ni bilder 27.05.06. Hvis det er ønskelig med flere bilder så gi beskjed. Vi sender i dag 7 bilder, et er av klassen, og de andre er under og etter rydding av stien til post 3 og kulturminnene 11 og 13. Den store forskjellen før og etter rydding var vansklig å få fram på bildene pga lysforhold. Vi sender kart over Tårnskogen på faks.