Hopp til hovedinnhold

Resultater

Alle områder»Agder»Kjelda - Kalvehageneset»Kjelda»15.06.2005 (7. klasse.)

Deltaker:Eide skole
Utført av:7. klasse.
Område:Kjelda - Kalvehageneset (Grimstad, Agder)
Kulturminne:Kjelda
Dato:15.06.2005

Type kulturminne:
En gammel vannkilde

Når er kulturminnet fra?:
Naturlig oppkomme.

I hvilken periode var det i bruk?:
Fra 1600-tallet dokumentert.

Klassetrinn for barn som var med:
7. trinn

Antall personer:
13 elever + 3 voksne

Antall dugnadstimar:
65

Lokale foreininger eller lag det er samarbeidet med:
Eide Sognelag og Grimstad Kommune, bygartner

Hvilken funksjon hadde og har det?:
Vannforsyning til skuter fra hele Europa som kom inn i den lune havnen Homborsund.
Seilskuter og andre sjøfartøy la til i Homborsundsfjorden og hentet vann i denne kilden. Var knyttet til gamle Homborsund havn. Dette var en svært sentral havn opp i gjennom århundrene.De siste årtiene har denne kilden vært ubrukt og delvis glemt.

Beskriv hva som er gjort:
Vi utførte ryddearbeidet etter å ha tatt kontakt med Sognelaget og Kommunen. Sognelagets styre hadde en befaring i forkant, og ble enige om hvordan dette burde gjøres. Dette ble så klarert med kommunen. Sognelaget Earl Kjekstad stilte med motorsag og hadde med seg bøtter, river, hagesakser osv Han brukte motorsaga på de store trær og kvistet disse, mens elevene bar bort greiner, raket og helte store mengder vann og lauv ut av kilden.Også stien ned til kilden fra turstien ble ryddet, så nå er det framkommelig.Bygartner var tilstede i starten og gav sine instrukser. Han henviste 3 av elevene til en nærliggende gravrøys, slik at denne ble ryddet og gjort synlig fra den nye handicapstien i området.(Det er 32 grvrøyser fra bronsealderen i dette området - langs kystlinja i Eide).
Dette var tungt arbeid. Tilslutt raket og pyntet elevene så det så veldig bra ut.En journalist fra lokalavisen Grimstad Adressetidende var invitert og kom til stedet. Han tok bilder av arbeidet som pågikk, intervjuet elever, lærer og de 2 andre voksne og det kom senere en flott og informativ reportasje i lokalavisen.Dette bidro til å informere allmennheten og sette fokus på Norsk Kulturarvs ryddeaksjon og viktigheten av å ta vare på kulturminner.Vi mener at kulturminnet bør merkes, og Eide Oppvekstsenter har et ønske om en enhetlig design på alle kulturminner i bygda. Tettheten av kulturminner er her veldig stor, og skolen har gjennom 13 år arbeidet systematisk med å formidle lokalhistorie og kulturminner via vår egen Eidebok. Kjelda må vedlikeholdes, dette kan evt gjøres av 7. trinn hvert år og legges inn i Eidebokplanen. Parallellt arbeider Sognelaget nå med å gi ut Lokalhistoriebok for barn som skal brukes i skolen.Her blir Kjelda omtalt og anvist på kartet. Boka kommer ut i 2006.

Erling Føreid øser opp sølevann fra den gamle kilden. Guro Andersen tar i mot og Bendik Fotland i bakgrunnen tømmer bøttene. Kristian Jortveit Pedersen bakerst.
© Erling Lauvrak (15.06.2005)
Mye kratt skal vekk fra området rundt kjelda. Her tar fra venstre Marthe Larssen, Erling Føreid, Martin Mollestad og Kristian Jortveit Pedersen et tak i ryddesjauen.
© Erling Lauvrak (15.06.2005)
En av gravrøysene i nærheten av stien på Kalvehageneset ble også ryddet og gjort synlig fra handicapstien. Alle gravrøysene er en naturlig del av kulturminnebildet på Kalvehageneset. Fra venstre: Therese Nærum, Therese Thomassen og Gunnmarie Åstind.
© Erling Lauvrak (15.06.2005)