Hopp til hovedinnhold

Resultater

Alle områder»Agder»Sæveland»Sti mellom Store Sæveland og Røynesskogen»19.11.2002 ()

Deltaker:Åpta Barneskole
Område:Sæveland (Farsund, Agder)
Kulturminne:Sti mellom Store Sæveland og Røynesskogen
Dato:19.11.2002

Klassetrinn for barn som var med:
1. - 7.

Antall personer:
18

Antall dugnadstimar:
216

Lokale foreininger eller lag det er samarbeidet med:
Herad bygdelag

Beskriving av gjennomføringa:
Skjøtsel av et kulturminne

Generelt
Åpta skole er en fådelt skole som har vært i fare for å bli nedlagt hvert år i den senere tid. Skolen er todelt, 1. – 4. klasse og 5. – 7. klasse . Det er nå totalt 16 elever. En aksjon i bygda som gikk ut på å få flere folk til å flytte hit, resulterte til at skolen fikk mange nye tilflyttere til bygda. Elevantallet ble fordoblet. I dette henseende var ”Ryddeaksjon 2002” et ideelt samlingspunkt for hele skolen den første tiden på skolen.
Kommentar til aktiviteten
Åpta skole sitt bidrag til ”Ryddeaksjon 2002” var å rydde en gammel sti mellom Store Sæveland og Røynesskogen. I første omgang til et sted som heter Bjortjønn. Beregnet tid var ei uke med arbeid, og en dag sammen med sammen med representant fra bygdelag og andre inviterte. Veien har vært en viktig ferdselsvei fra tiden da det var mye handel mellom vest og øst. Nærmere bestemt mellom Rørvik og Åpta. En hadde da handel mellom Flekkefjord, Kvinesdal og Feda på vestsiden og Åpta og Farsund på den andre siden. På strekningen fantes det også mange gårder, og mange barn som måtte på skolen. De måtte gå på skolen på Store Sæveland. Det var en lang og farefull skolevei for barna.

Skolen skal også ha et prosjekt om ”Skolen i gamle dager” på et senere tidspunkt. Vi blir på denne måten kjent med nærområdet, og på samme tid finne glede i naturen og få være med å bevare gamle stier for ettertiden.

I første omgang kontaktet vi bygdelaget for mulige oppgaver. Vi ble godt mottatt og diverse veier ble foreslått. Vi ble enige om at diverse stier var ganske igjengrodd, og bygdelaget mente det ville være fint om vi startet å rydde en sti for uønsket vegetasjon. Grunneiere ble kontaktet for den valgte stien, og det gikk i orden. Underveis kontaktet vi også kommunen om muligheter for å få skiltet stien. De var veldig positive og vil være behjelpelige med gratis skilt med navn og avstand på. De har også vært med på befaring av nevnte område. Disse vil komme opp i løpet av høsten.

Selve avslutningen på aksjonen ble avsluttet i et samarbeid med bygdelaget. Vi arrangerte en tur langs stien sammen med en klasse innvandrere fra nabokommunen. Underveis fikk vi litt historikk om steder langs stien av representant fra bygdelaget. Vel fremme ved Bjortjønn dukket det opp en hulder med historier og hjemmelaget flattbrød.

Det vil bli en ny markering når skiltene kommer opp. Foreldre og avisen vil bli kontaktet.

Ryddeaksjon:
Ryddeaksjonen 2002

Etter en marsj på 2,6 km, begynte selve arbeidet med å rydde stien opp til Bjortjønn.
© Marianne Hegg (19.08.2002)
Den første delen var i nærheten av et kulturområde/kubeite.
© Åpta skole (19.08.2002)
Hva skjuler seg bak grinda? Her begynner utfordringene.
© Åpta skole (19.08.2002)
Vi hadde ikke kommet langt før vi møtte på et skikkelig stort tre, som lå på tvers over stien. En bever hadde vært på ferde. Først tenkte vi å legge stien rundt treet, men dette var ikke så naturlig. I samarbeid med en fra bygda fikk vi fjernet treet.
© Åpta skole (20.08.2002)
Stor jubel etter endt arbeid.
© Åpta skole (21.08.2002)
Greiner fra det store treet brukte vi til å lage en bro over en liten dam. Dette var en av de gøyeste oppgavene.
© Åpta skole (22.08.2002)
Denne uken var det tropevarme, og vi hadde en daglig marsj på 7,2 km i tillegg til alt arbeidet. Hver dag ble avsluttet med en dukkert i bekker og til slutt en dukkert i Bjortjønn.
© Åpta skole (22.08.2002)
Onsdagen to uker etter at prosjektet ble avsluttet, inviterte vi en fra bygdelaget sammen med en fremmedspråklig klasse fra nabokommunen Kvinesdal til å være med på turen. Det ble servert gode historier og flatbrød. Ei hulder fra bygdene rundt overrasket med flatbrød.
© Åpta skole (03.09.2002)