Hopp til hovedinnhold

Resultater

Alle områder»Trøndelag»Kvenvær»

Deltaker:Kvenvær oppvekstsenter avd skole
Område:Kvenvær (Hitra, Trøndelag)
Dato:30.04.2014

Antall personer:
6

Klassetrinn for barn som var med:
Barnehage

Klassetrinn for barn som var med:
2. trinn

Klassetrinn for barn som var med:
3. trinn

Klassetrinn for barn som var med:
4. trinn

Antall dugnadstimar:
45

Beskriv hva som er gjort:
RYDD ET KULTURMINNE 2013/14

Kvenvær skole ble i juni 2013 tildelt deltakelse i «Rydd et kulturminne.»
Elevene ved skolen hadde en påfølgende idedugnad om hvordan rollene skulle fordeles. Nærmere beskrivelse av dette er å finne på vedlagt PDF-fil.
Første skritt på veien var å avklare hvilke oppgaver elevene selv kunne utføre og hvilke tjenester de måtte leie inn.
En av elevene, Emil på 3-trinn tok på seg jobben med og ringe håndverkere som kunne hjelpe til med å lage et utfresa treskilt som skulle vise veien til gravhaugene.
Anbud ble innhentet og økonomiansvarlig, Lene på tredje trinn, vurderte dette anbudet i fellesskap med de andre elevene. Sammen kom de til at anbudet var akseptabelt og ga beskjed til Emil om å ringe håndverkeren og bekrefte at han fikk jobben. Lene plottet dette inn på et regneark, som hun hadde fått opplæring i å bruke.

Nora fra 2- trinn var ansvarlig for veivalg og rydding av sti samt oppsetting av tre små steinvarder som skulle vise veien opp til den første gravhaugen. Dette ble utført i feb. mars 2014.

Emil fra 3-trinn tok så kontakt med et mekanisk verksted i Trondheim for å få pris på et metallstativ med lexantavle. Denne ble montert i fremkant av gravhaugen på Vardheia, og solid forankret under store rullesteiner.

Infotavla ble laget i samarbeid med lokalhistoriker/ professor Ingvar Klingenberg. Han ble invitert til skolen av Odin på fjerde trinn, for å holde et lite foredrag om bronsealder og bosetningsmønster. Ekstrakt fra dette dannet bl.a. grunnlaget for infotavla.

Klingenberg fikk teksten til gjennomsyn for redigering, før den ble plassert ut. Han bekreftet at det som ble skrevet var korrekt, og kvalitetssikret derved informasjonen.

Niklas på 2-trinn hadde ansvaret for plassering av infotavla og forankring av denne. Området er meget utsatt for vær og vind og derfor var denne jobben svært viktig og få gjennomført på en forsvarlig måte. Som arbeidsleder og kjentmann utførte han jobben på en tilfredsstillende måte.

Dette har vært elevenes prosjekt fra start til mål. Som voksen og ansvarlig lærer for barna, har min oppgave stort sett gått med på å passe tidsbruken samt skrive denne oppsummerende rapporten fra arbeidet.
Fellesnevneren i prosjektet har vært fokus på bronsealderen, viktigheten av å bevare et lokalt kulturminne og innsyn i ulike arbeidsoppgaver og prosesser som vanligvis tilhører de voksnes verden.
Lokalavisa Hitra Frøya fattet interesse for prosjektet og vil sende en reporter til Kvenvær for å intervjue barna den 8. mai 2014.

Eventuelle videre planer:
Sørge for at steinvardene beholder merkingen. (Merking)
Skifte pakning i mellom lexanglassene i tilfelle vanninntrenging.

Emil tar kontakt med underentreprenører og får prisoverslag
© KM (14.01.2014)
Lene 3-trinn tar ansvar for økonomi og forvaltning av denne. Hun holder resten av gruppa fortløpende oppdatert om budsjettet.
© KM (03.02.2014)
Emil presenterer et innkommet anbud fra et mekanisk verksted i Trondheim.
© KM (03.02.2014)
Nora er koordinator for skogrydding samt merking av sti til gravhaugen.
© KM (27.02.2014)
Lokalhistoriker Klingenberg foreleser om bronsealderen i Norge/ Norden. Odin 4-trinn er gruppas fakta konsulent og er i samarbeid med Klingenberg, de som har forfatta teksten på infotavla.
© KM (28.03.2014)
Elevene maler utfresa bokstaver med oljemaling.
© KM (10.04.2014)
Treskilt i tykk furuplank montert ved ferdselsvei. Godt synlig for forbipasserende.
© KM (28.04.2014)
Infotavle om gravhaugene på Vardheia ved Kvenvær.
© KM (28.04.2014)
Niklas 2- trinn hadde ansvar for montering og forankring av tavla.
© KM (28.04.2014)