Hopp til hovedinnhold

Species: Eurasian Dotterel (Eudromias morinellus)

Andre navn

  • Fjello /åkerlomval /pomeransfugl på norsk
  • Eurasian Dotterel på engelsk
  • Pomeransfugl in Danish
  • Fjalllóa in Icelandic
  • Láfol in Northern Sami
  • Fjällpipare in Swedish
  • Mornellregenpfeifer in German

Om eurasian dotterel

Kjennetegn: Boltit er omtrent på størrelse med en trost, og kjennes på et sigdformet hvitt brystbånd med en svart stripe øverst. Har også en liknende stipe over øynene, den hvite stripen på hver side møtes i nakken. Brystet er rødbrunt om sommeren og grått om vinteren, men de hvite stripene er der hele året.

Forflytninger: Overvintringsområdene til fennoskandiske boltiter er i høyereliggende strøk Nord-Afrika, blant annet Libya, Algerie og Marokko. Ankomsten til Norge om våren er i mai, og allerede i juli starter de første voksne fuglene turen sørover. Hovedtrekket vekk fra hekkeplassene skjer riktignok i august. Boltit sees sjelden på trekk hos oss, spesielt om høsten, siden de normalt sett ikke raster i Norge. Høsttrekket kan foregå i en etappe, fra hekkeplassen til overvintringsplassen.

Hekkebiologi: Hekker gjerne i den høyalpine sonen av fjellet, og snøforhold kan være en avgjørende faktor for både tidspunkt for hekking og hekkesuksess. De ankommer hekkeplassene i juni, og starter umiddelbart med kurtise og andre forberedelser til hekkesesongen. Dette er en av få arter i norsk fuglefauna der hunnen er polyandrisk. Det innebærer at hun legger flere omganger med egg til forskjellige hanner. Hannene står for ruging og pass av unger.

Systematikk

KategoriScientific nameEnglish name
KingdomAnimals
PhylumRyggstrengdyr
SubphylumVirveldyr
KlasseBirds
OrderVade-, måke- og alkefugler
FamilyLofamilien
Genus 
Species
Eudromias morinellus
Eurasian Dotterel