Hopp til hovedinnhold

Art: Lappmeis (Poecile cinctus)

© Frode Falkenberg
Lappmeis.

 Lyd

© Alberto Masi

Andre navn

  • Siberian Tit (Grey-headed Chickadee) på engelsk
  • Lapmejse på dansk
  • Norðmeisa på islandsk
  • Gaccepaš på nordsamisk
  • Lappmes på svensk
  • Lapplandmeise på tysk

Synonymer

  • Parus cinctus

Om lappmeis

Kjennetegn: Lappmeisa ligner både på gran- og løvmeis. Den er større enn de to, har lenger nebb og stjert, samt en brun isse i motsetning til svart. I tillegg har de en større svart strupeflekk enn de to andre.

Habitat: Dette er en barskogsart, men den kan også finnes i barskog med innslag av bjørk.

Utbredelse: Arten er utbredt fra det nordlige Fennoskandia og østover gjennom Russland og Sibir, og såvidt inn i det nordvestlige Nord-Amerika. Hos oss finnes den først og fremst i de indre delene av Finnmark og Troms. Nordland og Nord-Trøndelag har trolig også noen få hekkende par, mens det sørøstlige Sør-Trøndelag, Oppland og Hedmark har en fast populasjon.

Forflytninger: Dette er en meget stasjonær art som sjelden beveger seg langt utenfor sitt normale utbredelsesområde. Det har riktignok forekommet invasjonspregete opptredener i år med sterkt trykk på populasjonene (bl.a. på midten av 60-tallet i Finland).

Næring: Insekter, edderkopper og frø av forskjellig slag. Lappmeisa hamstrer overskuddsmat til bruk i trangere tider.

Hekkebiologi: I likhet med de andre meisene er lappmeisa en hullruger. Den benytter seg av gamle hakkespetthull (i første rekke hull laget av tretåspett og dvergspett) såvel som fuglekasser. De legger 6-10 hvite egg med rødbrune prikker, som ruges i 14 dager. Ungene er i reiret i 19 dager før de flyger ut.

Systematikk

KategoriVitenskapelig navnNorsk navn
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
UnderrekkeVirveldyr
KlasseFugler
OrdenSpurvefugler
FamilieMeisefamilien
Slekt 
Art
Poecile cinctus
Lappmeis

Artikler

Faktaark for utskrift

Her kan du laste med faktaark for lappmeis som en PDF som er egnet for utskrift.