Miljolare.no

Art: Stillits (Carduelis carduelis)

Stillits (Carduelis carduelis)
Opphavsrett: Frode Falkenberg

Stillitsen er meget karakteristisk og kontrastrik med sine røde ansiktstegninger, gule og svarte vinger, hvite overgump og brune ryggside. Den gir fra seg en lyd som kan beskrives som en myk og litt spiss “stikkelitt” eller “stikk”. Norske stillitser hekker hovedsaklig på Østlandet rundt Oslo-området, men spredte funn er også gjort langs kysten av Agderfylkene, Telemark og Rogaland. Foretrukne habitater er åpne, varierte løvskogsområder gjerne med innslag av kulturlandskap som parker, hager eller beitemark. Om vinteren oppholder den seg for det meste i kyststrøk i Sør-Norge. Det lange og spisse nebbet er spesialisert til å hente fram dyptliggende tistel- og borrefrø, som også om vinteren er tilgjengelig langs sørkysten av Norge. Stillitsen bygger reir i tettbygde strøk, godt kamuflert høyt oppe i treet. Det er ikke uvanlig at reiret bygges i furu. Tidspunkt for egglegging skjer fra begynnelsen av mai og utover sommeren. Stillitsen er ganske anonym fram til ungene har forlatt reiret, da man kan høre ungene tigge etter mat.

Engelsk navn: European Goldfinch

Lyd:


Lyd fra stillits © Alberto Masi

Systematikk:

RikeDyreriket (Animalia)
Rekke Ryggstrengdyr (Chordata)
Underrekke  Virveldyr (Vertebrata)
Klasse   Fugler (Aves)
Orden    Spurvefugler (Passeriformes)
Familie     Finkefamilien (Fringillidae)
Slekt      Carduelis
Art       Stillits (Carduelis carduelis)