Miljolare.no

Art: Hassel (Corylus avellana)

Hassel (Corylus avellana)
Opphavsrett: Narve Brattenborg

Kjennetegn: 2-6 meter høyt tre. Det kan se ut som en diger busk med mange stammer. Bladene er hårete med en taggete kant og en liten spiss ytterst. Hårene gjør at bladene er mykere enn bladene på andre trær. Hassel blomstrer tidlig om våren med lange rakler før løvet spretter.

Voksested: Hassel er et varmekjært tre som vokser i løvskog og skogkanter, helst i tørre, litt kalkrike, sydvente bakker og urer.

Utbredelse: I Sør- Norge går den opp til 600 m, nordover går den til Steigen i Nordland.

Bladene er håret, avrundet, dobbelt sagtannet og tilspisset. Hannraklene henger. Hunnblomstene sitter noen få sammen innenfor en alminnelig knopp og består kun av et rødt arr som stiker ut over knoppskjellene som små børster (“natavon”). Hassel er blant de første plantene som blomstrer om våren. Hassel vokser fort, setter mye stubbeskudd og tåler sterk skygge. Hasselnøtter inneholder mye næring, bl.a. fett som kan presses til olje. Nøttene har vært viktig mattilskudd langt tilbake i tid. De rette, lett bøyelige stubbeskudden som vokser opp fra hasselbusker som blir hogd, har blitt høstet med 5-10 års mellomrom og brukt som tønnebånd.

Engelsk navn: Common Hazel

Systematikk:

RikePlanteriket (Plantae)
Uekte gruppe Karplanter (Tracheophytes)
Overrekke  Frøplanter (Spermatophyte)
Rekke   Dekkfrøete blomsterplanter (Magnoliophyta)
Underklasse    Tofrøblader (Magnoliidae)
Familie     Bjørkefamilien (Betulaceae)
Slekt      Hasselslekta (Corylus)
Art       Hassel (Corylus avellana)