Art: Svartspett (Dryocopus martius)

Svartspett (Dryocopus martius)
Opphavsrett: Roar Solheim

Kjennetegn: Dette er den største haklkespetten i Europa med sine 45 cm. Både hannen og hunnen er helsvarte, men hannen har helrød isse mot hunnens mindre røde nakkeflekk. De har gul irisfarge, og gulhvitt nebb med svart spiss.

Habitat: Foretrekker storvokst barskog.

Utbredelse: Finnes i Norge vanligst på Sørlandet, Østlandet og i Trøndelag. Mer sparsom eller fraværende ellers.

Forflytninger: Dette er ingen utpreget trekkfugl, men invasjonsartete forekomster forekommer en sjelden gang.

Næring: Svartspetten er en storkonsument av stokkmaur.

Andre navn: gjertrudsfugl, spydmunn

Engelsk navn: Black Woodpecker

Lyd:


Lyd fra svartspett © Alberto Masi

Systematikk:

RikeDyreriket (Animalia)
Rekke Ryggstrengdyr (Chordata)
Underrekke  Virveldyr (Vertebrata)
Klasse   Fugler (Aves)
Orden    Spettefugler (Piciformes)
Familie     Spettefamilien (Picidae)
Slekt      Dryocopus
Art       Svartspett (Dryocopus martius)