Hopp til hovedinnhold

Veiledning til hemmelige frø 2023

Skolelaboratoriet i realfag ved Universitetet i Bergen liker å inspirere elever til å forske på naturen. Vi har derfor sendt ut hemmelige frø til påmeldte skoler i vårens eksperiment i klasserommet.

Noen tips til dyrkingen

Hemmelige frø er selvsagt hemmelige. Heller ikke læreren vet hvilke frø dere har fått, så noen dyrkningstips kan være greit:

Frø A

Vi vokser raskt, og vil ha god plass til røttene. Så oss gjerne i melke- kartonger Det er tidsnok å så oss et par-tre uker før utplanting. I sommer vil vi vokse ute i dyp jord, og blir glade for noe å klatre i.

Tips: Vi kan knaskes rå, eller kokes til middag.

Frø B

Vi trenger lys for å spire, så det betyr at du ikke skal dekke oss med jord. Fem frø per potte er passelig, og når vi er blitt store kan vi plantes ut. Vi er stauder, det vil si at vi lever i mange år.

Tips: Bruk oss til te, eller som pynt på kaker og desserter.

Frø C

Jeg blir en stor plante. Så ett frø per potte, og bytt til større potter med mer næringsrik jord etter hvert som jeg vokser. Jeg liker meg innendørs og vil gjerne ha det varmt og lyst.

Tips: Legg meg på brødskiva eller bruk meg i salat.

Frø D

Det kan være fristene å strø mange av oss i en potte, men vi trenger litt plass til å vokse utover, så ha litt avstand mellom frøene. Du kan også så oss direkte ute i sommer, vi tåler mye kulde.

Tips: Du kan plukke bladene etter hvert, eller høste hele rosetten.