Hopp til hovedinnhold

Veiledning til hemmelige frø 2022

Skolelaboratoriet i realfag ved Universitetet i Bergen liker å inspirere elever til å forske på naturen. Vi har derfor sendt ut hemmelige frø til påmeldte skoler i vårens eksperiment i klasserommet.

Noen tips til dyrkingen

Hemmelige frø er selvsagt hemmelige. Heller ikke læreren vet hvilke frø dere har fått, så noen dyrkningstips kan være greit:

Frø A

Vi strever med å spire hvis vi får mye jord over oss. Men vi må jo ha det fuktig når vi skal spire, så strø bittelitt sand eller jord over oss. Vi liker oss i en potte i vinduskarmen, men kan også vokse ute til sommeren.

Tips: Klipp bladene våre over lunsjen eller middagen.

Frø B

Strø oss utover en potte, etter noen uker er vi store nok til at du kan plukke blader. Sannsynligvis har du aldri spist oss før, og kanskje ingen tipper navnet vårt? Vi er ikke så vanlige, men kan brukes som krydder eller grønnsak.

Tips: Klipp bladene våre over brødskiva eller salater.

Frø C

Vi liker oss ute, og du kan gjerne så oss direkte der vi skal vokse. Etter sommerferien vil du forhåpentlig se de fine blomstrene våre. Både blader og blomster er spiselige, ofte er det kronbladene som blir brukt.

Tips: Vi pynter opp kaker, salater og desserter.

Frø D

Vi blir store og trenger mye plass og næring. Gi oss hver sin potte, og så oss et par cm dypt. Vent med å sette oss ut til jorden er blitt varm. Vi liker sol og vil ikke ha det for vått. Med nok varme og næring kan en plante bli til mye mat.

Tips: Vi kan bli til mange spennende grønnsakretter.