Hopp til hovedinnhold

Spør en energirådgiver!

Denne spørrespalten er nå nedlagt. Spørsmålene ble besvart av en energirådgiver fra Enova og gamle spørsmål og svar ligger fortsatt her.

Spørsmål:

- Jeg lurer på ossen lyset i Norget blir til for det er vel sån at lyset blir til av energi?

E. (21.10.2010)

Hei Eline!

Lyset i Norge blir i hovedsak til av elektrisk energi.

Elektrisk strøm kan lages ved at man dreier rundt en magnet (med nordpol og sydpol) på innsiden av noen (to eller flere) kveiler med elektriske ledninger. Eventuelt kan man dreie rundt ledninger i et magnetfelt som står i ro. Den maskinen man da har laget kalles en elektrisk generator (dynamo), og den delen som dreies rundt kalles "rotor".

Når man dreier rundt rotoren, vil det begynne å gå en elektrisk strøm i ledningene. Dermed har vi "produsert" elektrisk strøm, eller elektrisk kraft som man også sier.

Strømmen kan så brukes til å lage lys. Dette kan foregå på ulike måter. En vanlig, "gammeldags" lyspære kalles en glødepære (eller glødelampe) og er tradisjonelt sett den mest vanlige lyskilden. Inne i glødelampen sitter det en tynn glødetråd. Denne er normalt laget av materialet wolfram. Når det sendes strøm gjennom denne tråden, varmes den opp og begynner å gløde. Dermed får vi lys.

Ulempen med en glødelampe er at den bruker mye strøm. For å redusere energiforbruket til belysning anbefales det derfor å benytte sparepærer i stedet for glødelamper. Disse bruker mindre energi for å gi den samme lysmengde som en ordinær lyspære. En sparepære på 11 watt gir like mye lys som en 60 watt pære og har en 4-5 ganger så lang levetid som en vanlig pære.

Håper denne informasjonen kan være til nytte!


Vennlig hilsen
Oddvar
Enova Svarer

Svartjenesten enova (27.10.2010)

Alle spørsmål og svar