Miljolare.no

Art: Ulv (Canis lupus)

Ulv (Canis lupus)
Opphavsrett: Karen Tvedt

Ulven er den største av alle artene i hundefamilien med opptil 90 cm. i skulderhøyde, og en vekt på opptil 80 kg. Hannulvene er større enn tispene. Arten varierer mye i utseende avhengig av hvor i verden de kommer fra. De norske ulvene er gulgrå med svarte dekkhår på rygg og skuldre, og de har ofte en svart stripe på forsiden av frambeina. Man finner ulven utbredt i store deler av Eurasia og Nord-Amerika. I Norge er det kun få familiegrupperer igjen, og disse holder til i grenseområdene mot Sverige på Sørøstlandet. Ulvene jakter gjerne i flokk, og store pattedyr er hovedføden. Flokkene er sammensatt av et lederpar, eller alfa-par, som stort sett også er de som reproduserer. Om en annen hunn skulle få unger, ville trolig alfa-hunnen ta livet av de. Parringstiden er på seinvinteren, og hunnen går drektig i to måneder før 3-6 unger kommer til verden. De aller fleste ungene dør i løpet av det første leveåret. De eldste individene kan bli opptil 16 år gamle. Dessverre har ulven fått et dårlig rykte gjennom historien. Til tross for at det er gjort mye ulveforskning, er det ofte overtro som legges til grunn for folks oppfatning av arten. Den er en naturlig del av norsk natur, og vi er forpliktet til å ta vare på dette fantastiske hundedyret.

Andre navn: gråbein

Engelsk navn: Wolf

Rødlistestatus: Kritisk truet

Systematikk:

RikeDyreriket (Animalia)
Rekke Ryggstrengdyr (Chordata)
Underrekke  Virveldyr (Vertebrata)
Klasse   Pattedyr (Mammalia)
Orden    Rovdyr (Carnivora)
Familie     Hundefamilien (Canidae)
Slekt      Canis
Art       Ulv (Canis lupus)