Miljolare.no

Art: Kanin (Oryctolagus cuniculus)

Kanin (Oryctolagus cuniculus)
Opphavsrett: Frode Falkenberg

Kjennetegn: Grå og brunspraglet, gjerne med en rødbrun flekk i nakken. Forholdsvis korte ører som ikke når til nesetippen når de er bøyd framover. Halen er svart til brungrå på oversiden og hvit under.Kroppslengde 34-50 cm, hale 45-75 mm, ører 65-80 mm og vekt 1,5-2,5 kg.

Habitat: Opprinnelig bare i Portugal, Spania Sør-Frankrike og nordvestre deler av Afrika. Introdusert i de fleste europeiske land og mange steder rundt om i verden. Australia og New Zealand har de største bestandene. Graver omfattende gangsystemer og beveger seg sjelden mer enn et par hundre meter fra inngangshullet. I Norge finnes en levedyktig bestand av ville kaniner på øye Fedje i Nordhordland. De er totalfredet i dag, og ble i 1875 utsatt på øya etter å ha blitt fraktet fra Shetland.

Næring: Gress, urter og bark.

Formering: 3-5 kull i året. 3-8 (i enkelte fall inntil 12) unger i kullet. Drektighetstid ca. 30 dager. Kaninmødrene blir gjerne drektige igjen allerede 1 døgn etter fødselen.

Spor: Som et lite harespor. Bakfot 6 × 2,5 cm, framfot 3,5 × 2,5 cm. Nesten aldri avtrykk etter femte tå på bakfoten.

Andre navn: villkanin

Engelsk navn: Rabbit

Fremmedartslista 2018: Høy risiko

Systematikk:

RikeDyreriket (Animalia)
Rekke Ryggstrengdyr (Chordata)
Underrekke  Virveldyr (Vertebrata)
Klasse   Pattedyr (Mammalia)
Orden    Haredyr (Lagomorpha)
Familie     Harer og kaniner (Leporidae)
Slekt      Oryctolagus
Art       Kanin (Oryctolagus cuniculus)