Miljolare.no

Art: Dvergflaggermus (Pipistrellus pygmaeus)

Kjennetegn: Norges minste flaggermus. Karamellbrun til rustbrun overside, gulbrun underside. Ansikt og flygehud svartbrun. Ungdyr gråere pelsfarge. Butt snute, bratt panne og små ører i forhold til hodet. Kroppslengde 36-51 mm, hale 23-26 mm, underarm 28-34 mm og vingespenn 18-24 mm. Vekt 3,5-8 gram. Rask flukt med raske vingeslag. Nattaktiv.

Habitat: Europa og østover i Asia til Altai. Også i Nord-Afrika. I Norge på Østlandet nordover til Mjøsbygdene og langs kysten av Sør-Norge til Bergen. Trives i halvåpent kulturlandskap og skogsterreng, vanlig i hager og parker i byer og nær bebyggelse. Dagleier i spalter og sprekker i hus og større bygninger, under takstein og bak bordkledning. Vinterdvale i fjell- og mursprekker, i kjellere, kirker og andre lite oppvarmede bygninger.

Næring: Hovedsaklig svermende insekter, særlig tovinger som fjærmygg, men også vårfluer og døgnfluer. Jakter vanligvis over og mellom trekroner i 5-10 meters høyde.

Formering: Kjønnsmodner første leveår. Ynglekolonier på 20-1000 dyr. Føder en til to unger i juni-juli.

Engelsk navn: Pipistrelle

Systematikk:

RikeDyreriket (Animalia)
Rekke Ryggstrengdyr (Chordata)
Underrekke  Virveldyr (Vertebrata)
Klasse   Pattedyr (Mammalia)
Orden    Flaggermus (Chiroptera)
Underorden     Småflaggermus (Microchiroptera)
Familie      Glattneseflaggermus (Vespertilionidae)
Slekt       Pipistrellus
Art        Dvergflaggermus (Pipistrellus pygmaeus)