Miljolare.no

Art: Lemen (Lemmus lemmus)

Lemen (Lemmus lemmus)
Opphavsrett: Frode Falkenberg

Kjennetegn: Meget kort hale. Ørene skjult i pelsen. Rustgul til brun overside med svarte felt på hodet og fremre del av ryggen. Kroppslengde 70-155 mm, hale 10-20 mm og vekt 35-130 gram. Stort sett nattaktiv men i større grad dagaktiv ved høye bestandstettheter.

Habitat: Finnes i Norge, Sverige, Finland og østover på Kolahalvøya til Kvitsjøen. Lemenet lever sommerstid i fuktige områder på fjellet og i bjørkebeltet, og vinterstid på tørrere områder. I nordlige regioner går den lavere ned. Sykliske bestandssvingninger med toppår hvert 3.-4. år. Kjent for å foreta massevandringer ved høye bestandstettheter.

Næring: Mose, starr og gress.

Formering: Kjønnsmodner i en alder av 2-3 uker. Drektighetstid 21 dager, vanligvis 5-7 (men spenn på 1-16) unger i kullet. 3-5 kull i sommerhalvåret men kan også reprodusere om vinteren under snøen.

Engelsk navn: Norway lemming

Systematikk:

RikeDyreriket (Animalia)
Rekke Ryggstrengdyr (Chordata)
Underrekke  Virveldyr (Vertebrata)
Klasse   Pattedyr (Mammalia)
Orden    Gnagere (Rodentia)
Underorden     Smågnagere (Myomorpha)
Familie      Våndfamilien (Arvicolidae)
Slekt       Brunlemen (Lemmus)
Art        Lemen (Lemmus lemmus)