Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 36 327 til 36 351 av totalt 47 896 spørsmål


#Fuglekasser

Flytting av kasser

Skolen jeg jobber på har om lag 30 kasser i nærområdet. Dette er både meisekasser, stærkasser og enkelte kasser for ugle etc. Nå har vi vært ute med elevene og gjort "vinterstellet", slik at det er klart for innflytting. For oss hadde det vært praktisk å flytte en del av kassene, for at det skal passe bedre ift uteskoleplass etc. Er dette å anbefale, eller bør de få henge der de er?
Har et slikt antall kasser stor betydning i en relativt liten skog der det skjer jevnlig hogst?
En av kassene vi renset hadde store mengder leire klint rundt innflyvningshullet, omtrent som om det var støpt en kant for å redusere omkretsen. En annen kasse hadde leire klint oppunder "takskjegget" foran på kassa. Hvilke fugler kan ha gjort dette? Mange spørsmål...

Ø.K. (28.02.2013)

Det er helt OK å flytte på kassene nå før hekkestart. Gjør det innen utgangen av mars. Muring med leire rundt inngangshull er typisk for spettmeis, så dere har nok hatt noen spettmeispar i kassene.

Roar Solheim (02.03.2013)


#Diverse

Spørsmål om meis-reir

Hei!

Er det noe i veien for at kastanjetrær i en skog som ellers er furuskog hugges ned? Vil meiser som har reirplass i disse kastanjetrærne ha vanskeligheter med å tilpasse seg igjen, og er furutrær egnende trær for reirbygging for meis?


Setter stor pris på raskt svar, på forhånd takk for det.

Vennlig hilsen
Sindre Myklebust Trengereid

S.M.T. (01.03.2013)

Furutrær gir svært sjeldent reirmuligheter for meiser, fordi de hekker i hulrom i trær. Gamle løvtrær er derfor svært verdifulle for alle hullrugence småfugler.

Roar Solheim (02.03.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

spessiel ørn

Heisann. For 2 uker siden var jeg på tenerife og i en jungelpark fikk jeg holde en utrolig fin ørn. finner ikke ut hva den heter eller bilder av den. Den var svart med orange nepp (litt svart på tuppen av nebbet) vingene var hvite/grå og beina var orange. vet dere hvilke ørneart dette er?

J.S. (01.03.2013)

Har ikke fuglelitteratur for hånden, men sjekk gjøglerørn.

Roar Solheim (02.03.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rødstrupe?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei det er lenge siden jeg tokk dette bildet men jeg lurer
på om det er rødstrupe siden det rød brystet. den sitter på stolpen
'

N.N (01.03.2013)

Nei, dette ser mer ut som en bjørkefink, selv om bildet dessverre har lav oppløselighet.

Roar Solheim (02.03.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Det er vell et år siden jeg tokk dette bildet og det var med et digitalt kamera og det er derfor det er så dårlig bilde.men jeg lurer på om dette er en grønnspett jeg er ikke sikker.

N.N (01.03.2013)

Joda, du har helt rett. Dette er en grønnspett.

Frode Falkenberg (01.03.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugl i bærbusken

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvem er det som sitter her, tro?

L. (01.03.2013)

Dette er en grønnfink: http://www.fuglevennen.no/arter/?or_id=508

Frode Falkenberg (01.03.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. idag så jeg to merkelige fugler som jeg mistenker er fiskeørn i forhold til vinge spenn og den karakteristiske "knekte" vingene til fiskeørn. men det jeg syns er rart er att de er her så tilig (1.03.13) håper du kan tyde hvilken fugl det er på den "knekte"vingen. Beklager dårlig bilde. håper på svar så fort som mulig.

N.N (01.03.2013)

Bildet er dessverre altfor dårlig til å kunne si hvilken art det er. Jeg ser poenget ditt med vingeformen, men en slik form kan nok oppstå på mange arter i en aktiv flukt som denne fuglen har. Fiskeørn 1. mars ville vært en liten sensasjon, men fugler har jo vinger og det meste er mulig.

Frode Falkenberg (01.03.2013)


#Fugleforing

Mat til bydue?

Hei! vet de fleste mater byduene med brød, men er dette den bedte maten de kan få? hva er den beste og mest næringsrike maten man kan fore bydua med?

I.S.S. (28.02.2013)

Kjøp deg en sekk med havre på Felleskjøpet, så blir du populær hos duene! Men både brød og lettkokte havregryn går bra.

Morten Ree (28.02.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Granmeis eller løvmeis?

Bilde vedlagt spørsmålet

Har lenge hatt denne lille fuglen på besøk men er ikke helt sikker på om det er granmeis eller løvmeis, hvordan ser man egentlig forskjell på de to?

N.N (28.02.2013)

Dette er en løvmeis. Merk bla. skittent bakre del av kinnet, brun overside, liten smekke, samt lys bitekant innerst på nebbet. Les mer om identifikasjon av løvmeis og granmeis på https://www.fuglevennen.no/arkiv/?vis=oppslag&op_id=1565

Frode Falkenberg (28.02.2013)


#Fugleforing

Bjørkefink

Kan det stemme at jeg har hatt en Bjørkefink på mat plassen. gul svart flekkete nedover kroppen, liten, ingen meis de kjenner jeg. Bor på gård i Skotselv, Buskerud Jeg har bare sett en i dag 2802013.Ikke sett før.

N.A.H. (28.02.2013)

Noen bjørkefinker velger å bli igjen i Norge vinters tid. Så det er stor sannlighet for at du har arten på foringsplasser i Buskerud. Artene har mer diffuse draktfarger nå på vinteren. Under årets Hagefugltelling var bjørkefink til stede på 5 % av foringsplassene i et antall på nesten 3 000. Hovedtyngden er rundt om Oslofjorden og sørvestlandet. Men den ble registrert i alle fylker.
Se bilder og les mer om bjørkefink her:http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?taxon_id=11997&vis=bilder

Morten Ree (28.02.2013)


#Diverse

Lys jaktfalk?

På fjellet -sør-øst i Femundsmaka- så jeg i dag noe jeg nokså sikkert tror var en jaktfalk. Jeg har sett jaktfalk på nært hold mange ganger men aldri noen som har vært så lys som denne. Den var relativt stor og overside og underside hadde bortimot samme farge mens hodet var mye mørkere enn på de bildene jeg har sett av den arktiske hvite varianten. Finnes det flere fargevarianter av den "norske" jaktfalken ? Har tildigere kun sett jaktfalk med gråblå overside i området.

Med hilsen
Anders Haugen

A.H. (27.02.2013)

Dette var en spennende observasjon som ville vært fint om ble fotodokumentert.
Draktvariasjonen hos jaktfalk er i hovedsak geografisk, men innslag av lys jaktfalk fra Nord Russland/Sibir og Grønland/Island forekommer i Norge, men er svært sjelden. Ved enkelte anledninger i århundrer har det sikkert hekket par hvor den ene har vært et lyst individ. Siste kjente hekking med et lyst individ var i Altavassdraget i Finnmark for ca. 10 år siden. For noen år siden kom en så å si helt hvit jaktfalk og landet på en oljeplattform på Nornefeltet utenfor Brønnøysund. Denne ble innfanget og tatt med til land og sluppet utenfor Brønnøysund.
Når slike går i par med vår jaktfalk vil det bli født unger som kan ha varierende lyse innslag. Det må være en slik du har observert.
Se bilder, utbredelseskart og les om jaktfalk på denne linken:

http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?taxon_id=3887&vis=bilder

Morten Ree (28.02.2013)


#Økologi og atferd

Lomvien

Hvordan lever lomvien?

E.S.T.H.M.L.F. (27.02.2013)

Gå inn på denne linken så finner du ut mye om lomvi:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=4732

Morten Ree (27.02.2013)


#Økologi og atferd

lomvi

hvordan får lomvien tak i mat??

S. (27.02.2013)

Den dykker ned i vannet og fanger fisk. Lomvier kan dykke ned til minst 75 meters dybde.

Roar Solheim (27.02.2013)


#Diverse

Sirkulasjon og gassutveksling hos Kolibri

Hvordan foregår gassutveksling hos en kolibri?
Og hvordan funker sirkulasjonssystemet hos en kolibri? trenger dette til en oppgave i Biologi 1

M. (27.02.2013)

Dette er for spesielt til at vi kan svare deg, så her må du selv lete opp spesiallitteratur.

Roar Solheim (27.02.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Fisket på isen her ida å så langt i det fjerne.
Stor distanse, vanskelig å bedømme å kunn 300 objektiv. Så ikke lett å bedømme.
Syns d ligne ei ugle æ men? M

N.N (26.02.2013)

Ja, dette er en haukugle.

Roar Solheim (27.02.2013)


#Diverse

KATTER PÅ FORINGSPLASSEN

Kan ornitologen gi meg forslag for noe jeg kan skremme vekk
katter ?.I høst og vinter har katter skremt vekk fuglene og spist noe av fuglematenn. Derfor har jeg hatt mindre fugl på foringssplassen enn før.

M.S. (26.02.2013)

Ikke helt lett dette. Noen har fortalt meg at det skal hjelpe å strø ut oppmalt chillipepper der kattene ferdes, og at de da holder seg unna, men jeg har aldri testet dette selv.

Roar Solheim (27.02.2013)


#Diverse

Fugleflokk i natta

Vi bor på Veldre i Larvik, omgitt av bøkeskog , ca 120 meter over havet. Vi våknet i natt av en av en stor fugleflokk som passerte over hustaket rundt midnatt. De kom fra nordvest og fløy sørøstover. De ga afra seg kraftig lyd og var ikke kråker ! Vi bare hørte lyden og lurer fælt på hva det kan ha vært. Et gåsetrekk?
Anne Grethe og Bjørn

A.G.E. (25.02.2013)

Det kunne vært svaner (knopp- eller sangsvaner) som var blitt støkket opp og tok en runde i området. Begge disse artene er observert langs kysten i området i vinter i antall av opp mot 30.

Morten Ree (26.02.2013)


#Diverse

Polarsisik eller Gråsisik?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!

Jeg hadde besøk av en liten flokk nykommere blant de faste på fuglebrettet idag. De ble ikke lenge, og vi rakk bare å ta dette litt dårlige bildet før de forsvant videre. Det var stor variasjon på dem, noen var det mer rødt på, men alt i alt var de for meg veldig lyse, og det første som slo meg var at tenk! ... om det er en Polarsisik!
Nå, etter å ha sett på mange bilder med samme problemstilling, skjønner jeg at jeg ikke har nok kunnskap til å avgjøre det.
Den har jo svakt med striper på overgumpen ser det ut til, men undergumpen er jo helt hvit. Jeg merker meg også at det i Gyldendals store fugleguide står at Gråsisiken har mørk nebbrygg og det har jo ikke denne?

Takknemlig for hjelp!

A. (25.02.2013)

Problemet med å skille ut gråsisik/polarsisik er ikke enkelt. Men dette ser ut til å være gråsisik. Polar er vesentlig lysere og mindre streket. Gråsisik i Mellom Europa, De Britiske øyer og sørlige Skandinavia går ofte under navnet brunsisik, mens oppover mot nord blir gråsisiken lysere og lysere. Derfor er det i fagmiljøene flere og flere som mener at kanskje alt dette er samme art, da det ofte opptrer mange fargevarisjoner i samme flokk.
Se bilder og les mer om gråsisik her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?taxon_id=12074&vis=bilder

Morten Ree (26.02.2013)


#Diverse

Undulat

hei
vi har tre undulater hjemme. ei er jente og to er gutter.
hvordan får vi vite når den skal legge egg?
og hva skal vi gjøre får at den har det komfortabelt når den skal legge egg?

N.N (25.02.2013)

Mattilsynet har laget en veiledning om hold av undulat, her er linken: http://www.mattilsynet.no/mattilsynet/multimedia/archive/00009/Undulat-brosjyre_klik_9873a.pdf

Morten Ree (26.02.2013)


#Fugleforing

Arts utfordringer/ UNDER HAGEFUGL TELLING

Under hagefugl tellinga, trudde jeg at jeg skulle ha helt kontroll. Men ved nærmere tenking (meste av litteratur lå et annet sted og ikke internett)... Har jeg i etter tid blitt noe usikker. Området: underkant av 800 m.o.h. , før tettere bar skog ovenfor, noe snau hogst deler. "Kulturlanskap" i sør.
Meiser: lappmeis har jeg ikke sett i vinter der (var der senest i 2011/2012, ikke i mengder, 1-3 fugler av og til, nå fulstendig borte)Hvorfor blitt borte?. Men en del granmeis er helt vanlig. Men det dukket opp noen meiser, som lignet veldig på granmeis, men skilte seg ut med spinklere "smekke", andre "kjinn" og andeerledes vinge fjær (armsving fjær?). Den var mørkere.
Sisik: Veldig variert: trudde kanskje det var polar og grå, men har blitt usikker..I tilegg til noe som liggnet brunsisik...
I tilegg dukket opp en bokfink! Dem overvintret der sist vinter, men da i sørre mengder..
Det jeg er helt siskre på er kjøttm., blåmeis.,spettm.og dompap og noen andre vanlige. hadde en varsler som satt på avstand, men den regnes vel ikke med. Det er 3 foringer som ligger tett (20 meter, 100 meter fra). Min 3. ligger ut i selve skogen og hadde kunn kamera der, men registrerte ikke artene fra der. Men siden jeg ikke satt ved vinduet heile dage, ble kameret sett ut deler av tiden..... Bør jeg skaffe meg briller eller er det totalt fravær på kunnskap...
Kan polar og gråsisik slås sammen i en art ? Er det sannsynlig med en bokfink alene på denne tida, og hva med meisa. Er det bare variasjon innenfor samme art jeg har vert ute for? grønnfink som dukket opp samme helg skal ikke registreres og hva med varsleren?

Ø. (06.02.2013)

Et bra sted for å se bilder, utbredelseskart og lese om alle norske hekkefugler er på NOFs egne nettsteder under denne linken: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/
Meisene streifer mye omkring på vinteren og det er årsaken til at de er variable i antall.
Ettersom du pleier å ha lappmeis på foringsplassen, tyder det på at du er bosatt i Finnmark, selv om spredte forekomster av lappmeis finnes helt ned til nordlige grensetrakter i Hedmark. Granmeis og løvmeis er veldig like, og de forskjeller du beskriver stemmer bra med løvmeis, men ikke at den er mørkere. Det ser ut som den du kaller granmeis er svartmeis, og den du trodde var løvmeis dermed er granmeis. Om du bor langt nord så er løvmeisa velig sjelden.
Blant gråsisikene er det en viss variasjon på fjærdrakten. Hannene har rosa bryst, mens ungfuglene kan være litt mer diffus i fargen enn hunnene. Dess lengre nord i landet folk bor dess større er sjansen for en og annen polarsisik, som stort sett er lysere og en aning mer kompakt enn gråsisik.
Det er noen få varsler som overvintrer i Norge. Disse skal absolutt telles med i Hagefugltellingen.
Bokfinken overvintrer i små antall i Norge, mest på Sørvestlandet. Ellers i landet er det ofte enslige fugler som ses.

Morten Ree (26.02.2013)


#Fugleforing

Fuglemater

Jeg hadde tidligere ei tegning/ en beskrivelse av en fuglemater,stor sylinderformet som er egnet hvis en skal bort ei uke.Tegningen er mistet.Hvor kan jeg finne tegning?

S.K. (04.02.2013)

Mange slike hjemmelagede foringsmatere baserer seg enten på en stor plastflaske snudd opp ned, eller en stor plastkanne og enkelte bruker rør med lengde på opp mot en meter og diameter på mellom 15-20 cm. Disse må festes slik at de står ca. 3 cm over fuglebrettet.
Hvis du ser på hjemmesiden til Fuglevennen, under Tidsskrift i øvre menyvalg, så ser du et eksempel på en virkelig stor variant i vårnumret fra 2010.

Morten Ree (26.02.2013)


#Sykdom og skader

sykdom hos grønnfink

Nebbet hos noen grønnfinkene er rosa og ser litt oppblåst,er det den omtalte sykdom?Hvis så hva skal jeg desinfisere frø automat med for å fjerne smitte?

H.L.J. (26.02.2013)

Nebbet til grønnfinken har en svak rosa farge, som vil variere litt i styrke. Hvis det er kaldt i været så kan fuglene virke litt oppblåste, men ofte kan det også være et tegn på sykdom. Hvis dine grønnfinker har "gul knop" så vil du ganske snart finne døde fugler ved foringsplassen.
Vask gjerne fuglebrett og fuglematere med sterkt og varmt grønnsåpevann. Deretter kan de skylles i varmt rent vann.

Morten Ree (26.02.2013)


#Diverse

Ros!

Hei! Ville bare si at jeg er daglig innom "Spør en ornitolog". Det er spennende og interessant å lese både spørsmål og svar, og jeg synes dere gjør en kjempejobb!

Takk :)

N.N (25.02.2013)

Takk for rosende omtale. Med over 11 000 svar så er jo dette blitt en stor og god database. Skulle ønske at folk søkte mer i basen etter svar på sine spørsmål, så vi slipper å gjenta det samme så mye. Svært mye av det folk lurer på er allerede blant tidligere svar!

Morten Ree (26.02.2013)


#Diverse

temme Hauk

Hei. Er det mulig å temme hauk for å skremme bort kråker fra avlinger? Hva lever hauken av? Lever den naturlig i Nord-Norge? Er det lovlig å temme hauk/ha den i fangenskap?

J.R. (25.02.2013)

Det er mulig å temme en hauk, men det er ikke lovlig. Både hønsehauk og spurvehauk lever naturlig i N-Norge.
Haukene lever av mindre og mellomstore fugler og pattedyr. Hønsehauken er en habil kråkejeger. Hva med å skaffe fram et lydopptak av hauk og spille det over høytaler når det er mange kråker i avlingen?

Morten Ree (26.02.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fjellfugl, hva heter denne søte fuglen?

Bilde vedlagt spørsmålet

I Valdres, dukker opp på hytta ( i tregrensa)med en gang vi kommer. Hva slags fugl er dette? Er forholdsvis tam, henter brødsmuler 1/2 m fra oss!

T.R. (25.02.2013)

Dette lavskrike. Den er kjent for å være lite sky og nysgjerrig overfor mennesker og var før i tiden kalt "skogsarbeiderens venn".
Les mer om lavskrika her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=11390

Morten Ree (26.02.2013)

««første 36 327 - 36 351 av 47 896 siste»»