miljolare.on logo miljolare.no logo  
  om nettverket | kontakt | A til Å | english
Du er her: Forsiden > Spør en ornitolog


Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

NB! Vi svarer ikke på spørsmål om hvordan man skal fostre opp ville fugler i fangenskap, da dette er en ulovlig handling. Finner du et fuglebarn eller egg så skal du la de ligge der de er! Spørsmål som dreier seg om burfugler bør rettes til zoologiske forretninger eller veterinærer.

Overskrift
Spørsmål
Skole
Navn
Alder
Frivillig
Bilde
Last opp fil
E-post
Fyll ut dersom du ønsker kopi av svaret på e-post. (Blir ikke synlig på noen websider)
Kode

Søk i tidligere stilte spørsmål:

Alle spørsmål / Fugleforing / Trekkfugler / Fuglekasser / Sjeldne fugler og identifikasjon / Økologi og atferd / Sykdom og skader / Ringmerking og merkede fugler / Diverse

Viser 1 til 10 av totalt 1149 spørsmål

Lenke

når kommer fuglene tilbake?

hei, jeg hengte opp en småfuglkasse utenfor bodø og fikk svarthvit fluesnapper i kassa. vil denne komme tyilbake til kassa i år eller vil en kjøttmeis ta kassa?når forventes det at div. trekkfugler kommer tilbake til mitt område (nordland\bodø), som stær, bokfink, linerle, svarttrost, gråtrost, rødvingetrost, stokkand, kvinand, svarthvit fluesnapper, låvesvale, taksvale, gjøk, vipe, tjeld? (har data for østlandet)Er svarthvit fluesnapper fortsatt i tilbakegang for jeg har lest at den har kommet seg opp de senere årene???

marko skarica ved aspåsen skole (20.02.2015 19:43)

Det er aldri mulig å si sikkert om fugler kommer tilbake til samme kasse, eller om de blir konkurrert ut av andre. Men hvis fluesnapperne fikk fram unger og hekkingen var vellykket, så er det stor sjanse for at de kommer tilbake til samme sted, og mange ganger også samme kasse. Fluesnapperen flytter hekkebestanden mot nord og høyere mot fjellet, fordi våren kommer tidligere lengere sør. For å få vite mer detaljert når arter kan ventes tilbake i ditt område, må du forsøke å finne lokale fuglefolk.

Roar Solheim (21.02.2015 00:45)


Lenke

Spurveugle?

Jeg sjekket en fuglekasse jeg hadde laget. Den er beregnet på rødstjert og henger litt under 2 m opp i en liten furu. Den har et hull som er 4,5 cm. Når jeg åpnet opp lokket ble jeg veldig overrasket, for der lå det 4 døde mus og1 død kjøttmeis. Er dette spurveugle? Fuglekassa henger 50 m fra hytta og vi har hytta i et stort hyttefelt. Den henger ganske åpent til. Er dette vanlig?

Kristoffer ved Nesøya (15.02.2015 10:43)

Ja, du har nok hatt en spurveugle på besøk, som har lagret byttedyr i kassa. Slike lagre kan den lage i kasser på husvegg inne i et boligfelt, så den er ikke nødvendigvis en ren "skog"fugl om vinteren.

Roar Solheim (15.02.2015 16:32)


Lenke

Kasse for låvesvale

God kveld, har dere tips til hvordan en rugekasse for låvesvale kan se ut?
(helst med mål)

Tore Gustavsen (12.02.2015 21:19)

Låvesvale trenger egentlig bare et fundament til å legge reiret oppå, så en plate på 10 x 10 cm ut fra en vegg (litt høyt oppe), bør egentlig være nok.

Roar Solheim (13.02.2015 17:13)


Lenke

Bor nær et skogholt . Har ofte fasan i hagen,den er ofte i skogholtet.Er det mulig å lage reirkasser til dem og plassere ut i skogkanten?

Anonym (11.02.2015 11:31)

Nei. Fasaner legger reiret sitt på bakken, og vil helst ligge skjult i vegetasjonen. Kasser vil heller frastøte enn tiltrekke dem.

Roar Solheim (11.02.2015 13:14)


Lenke

taksvale og låvesvale kasse

er de fra Natur og fritid

Andre` (05.02.2015 09:47)

Sjekk nettsidene til firmaet og se hva de har for salg der.

Roar Solheim (09.02.2015 18:33)


Lenke

ugler-

hvorfor ser jeg hver vår at fugleelskere "stalker" uglekasser og løfter ungene opp av reirene og gjør dette til rene folkevandringen. dette må da være veldig slitsom og skummelt for både ugle mor og ungene . burde ikke dere be om at folk slutter med dette =(

eli (06.02.2015 18:24)

Dersom det blir besøk ved en uglekasse på denne måten i flere dager på rad, er det helt klart uheldig. Men at man legger et besøk til en uglekasse med andre folk når ungene skal ringmerkes, og andre får lov til å ta del i dette, så er nok ikke ulempen for fuglene vesentlig mye større enn om det er en enkelt person som ringmerker alene. Forstyrrelsen bør også oppveies mot verdien av opplevelser og holdningsskaping ved å kunne vise fram ugleungene. Men selvfølgelig krever alle slike besøk kunnskap og omtanke.

Roar Solheim (08.02.2015 22:42)


Lenke

Hvilken fugl?

Jeg var på Høylandet i Nord- Tøndelag sist helg. Tidlig på morgenen såg jeg en stor fugl som fløy litt "majestetisk" rundt i sirkel høyt oppe i lufta som om den var på jakt. På grunn av avstanden og at det enda ikke var blitt ordentlig lyst var det vanskelig å se fargen på fuglen. Jeg tenkte umiddelbart på ørn men når jeg kikket i fugleboken min i ettertid får jeg ikke det til å stemme helt med vingene. Får det heller ikke til å stemme med ravn, jeg mener fuglen var mye større enn en ravn og den var mye mer "ørneaktig". Bildene er ikke så gode, men jeg kan se på det ene bildet at det er noen hvit/gråe flekker på undersiden av vingene og stjerten. Tenker litt på fjellvåk eller musvåk? Håper du kan hjelpe.

Anonym (06.02.2015 20:49)

Dette er helt klart en ørn. Ved å laste ned bildet og bearbeide det i fotoshop, kan jeg se at stjerten har mønster til en ung havørn. Altså - ung havørn.

Roar Solheim (08.02.2015 22:36)


Lenke

Perleuglekasse

Hei igjen! lurer også på om det er for sent å henge ut perleuglekasse og hva slags områder det lønner seg å henge den ut i? hvilken tresort og hvor høyt bør den henge?

Anonym (01.02.2015 21:17)

Nei, det er ikke for sent. En perleuglekasse kan henge 3-4 (5) meter ovber bakken, gjerne i kanten av en barskog, men også gjerne på et frittstående tre ute på en flate, 50-100 meter unna skogkanten. Da er ugla mer trygg mot at mår tar eggene. Tresort spiller mindre rolle, men perleugla er en typisk barskogs (granskogs-) fugl.

Roar Solheim (02.02.2015 22:15)


Lenke

Kattuglekasse

Heisann!lurer på om det er for seint å henge ut kattuglekasse nå? hvilken tresort bør den henge i og hvor høyt over bakken bør den henge?

Anonym (01.02.2015 14:24)

Nei, kattuglene KAN ta i bruk ei kasse selv om den er hengt opp bare noen dager før, men sannsynligheten for at den blir brukt, er større om den henges opp tidlig. Heng kassa 4-5 meter over bakken, helst i nærheten av noen bartrær hvor ugla kan finne skjul mot kråkefugler. Treslag for opphenging spiller liten rolle. Husk ca 10 cm stubbeflis i bunnen av kassa.

Roar Solheim (02.02.2015 22:10)


Lenke

Må tårnseilerkasser renses?

Jeg har nettopp tettet luftespaltene på loftet der flere tårnseilere holdt til. Jeg lurer på å sette opp kolonikasser til de under taket, 3 etg fra bakken. Det er ikke realistisk at jeg går opp dit og renser det årlig. Bør jeg da droppe å sette opp kassen? Mvh Kristin holseth

Anonym (30.01.2015 08:45)

Det er vanligvis bra å rense fuglekasser om høsten, ikke bare for å kaste ut gamle reirmaterialer, men også for å fjerne eventuelle døde unger. Men tårnseileren er kanskje en av de artene som drar minst materiale inn i kassene, slik at det nok ikke er så kritisk om slike kasser blir hengende usjekket i noen år mellom hver rensking. Litt sand/flis-blanding og noen tørre gresstrå er fint å legge inn som underlag for eggene.

Roar Solheim (30.01.2015 17:37)


1-10 av 1149 siste»»