miljolare.on logo miljolare.no logo  
  om nettverket | kontakt | A til Å | english
Du er her: Forsiden > Spør en ornitolog


Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

NB! Vi svarer ikke på spørsmål om hvordan man skal fostre opp ville fugler i fangenskap, da dette er en ulovlig handling. Finner du et fuglebarn eller egg så skal du la de ligge der de er! Spørsmål som dreier seg om burfugler bør rettes til zoologiske forretninger eller veterinærer.

Overskrift
Spørsmål
Skole
Navn
Alder
Frivillig
Vedlegg
De fleste bilde- lyd- og videoformater kan legges ved.
E-post
Fyll ut dersom du ønsker kopi av svaret på e-post. (Blir ikke synlig på noen websider)
Kode


Søk i tidligere stilte spørsmål:

Alle spørsmål / Fugleforing / Trekkfugler / Fuglekasser / Sjeldne fugler og identifikasjon / Økologi og atferd / Sykdom og skader / Ringmerking og merkede fugler / Diverse

Viser 1 til 10 av totalt 1440 spørsmål

Lenke

Kjøttmeisunger

Hadde fuglekasse for første gang i år og det flyttet inn ett kjøttmeispar som jobbet iherdig med ruging og mating av unger. Så en dag så jeg en skjære som satt og spiste på en fugleunge og det var helt stille i fuglekassen. har hverken sett foreldre eller unger siden. Har ungene blitt flyvedyktige og dratt sammen med foreldrene eller har skjæra klart å få tak i alle ungene og spist dem opp?

Anonym (21.06.2016 15:42)

Vanskelig å si hva som kan ha skjedd. Skjæra kan ha fått tek i EN av ungene, mens de andre har forlatt området, eller den kan ha fått tak i alle ungene, spesielt dersom f. eks. foreldrene har omkommet av andre grunner (påkjørt, tatt av katt, spurvehauk osv.<9.

Roar Solheim (21.06.2016 17:15)


Lenke

samme tre

Går det bra å henge en fuglekasse på samme tre som en flaggermuskasse?

Kristoffer ved Nesøya (19.06.2016 21:51)

Det går veldig bra.

Morten Ree (20.06.2016 08:58)


Lenke

Rengjøring av fuglekasse?

Ska fuglekasser tømmes for gamle rester av reir hver høst, eller kan man regne med at neste års innflytter tar i bruk gammelt reir?
Har en kasse med kamera, svarthvit fluesnapper med 8 egg, og forventer klekking i løpet av 2-3 dager.
Artig med filmopptak av livet i kassen, og dette har resultert i 18 innslag på FaceBook.

Hans E Remlo (16.06.2016 22:50)

Veldig kunstnerisk fuglekasse, men tydeligvis populær hos svartkviten! Reiret bør fjernes før ny hekkesesong, men det er mulig å vente til slutten av mars, slik at det er med å isolerer i kassen for vinterbruk. Fuglekasser brukes mye til overnatting hos spesielt meiser. Hvis redet ikke blir fjernet vil fuglene bygge nytt rede på det gamle, men etter 2-3 år vil det komme så høyt at egg og unger blir lett tilgjengelig for kråkefugl, katter og røyskatt.

Morten Ree (17.06.2016 01:25)


Lenke

Døde blåmeisunger

Vi har fuglekasse med kamera, og har gledet oss stort over blåmeisparet som har bygd reir, lagt 7egg, og fått 7 små unger. Ungene ble klekket ut fredag 3.6. Mating og pass har skjedd jevnlig helt til kvelden tirsdag 7. Da kom ingen av foreldrene til kassen på flere timer. Dagen etter lå alle ungene livløse i reiret, og vi så ingen foreldre før på kvelden 8. Da kom en av dem inn i kassen og la seg over ungene som tidligere. De kommer også med mat, men flyr raskt ut igjen når ingen tar imot maten. Slik har de gjort det siste døgnet.
Spørsmålet er: Er det bedre for blåmeisforeldrene at vi fjerner de døde fugleungene, eller er det best at vi lar de ordne opp selv?
Vi er også nysgjerrig på hva som kan ha gjort at foreldrene forlot reiret såpass lenge, slik at ungene døde.
Tusen takk for svar!

Irene (09.06.2016 22:33)

Dere kan trygt rense ut kassa og kaste ut redet med de døde ungene. Det er vanskelig å forstå helt hva som kan ha skjedd i dette tilfellet. Den eneste rimelige forklaringen synes å være at foreldrene ikke klarte å finne mat en periode, men en skulle likevel forvente at en av de voksne da hadde kommet innom kassa og varmet ungene. Det hender en del i meisekassene som ikke alltid er like lett å forstå, dessverre.

Roar Solheim (16.06.2016 08:10)


Lenke

hva har skjedd?

Hei, i noen uker har et rødstjertpar hekket i en av fuglekassene vår. De hadde lagt ni egg, men i dag så jeg at hullet i kassen var tettet igjen med mose og fjær. Da jeg sjekket oppi kassa, lå det bare fem egg der. Jeg tror at det kan ha vært en større fugl der som har stukket hode inn in i hullet og tatt fire egg. Fuglen hadde også lagt igjen noen fjær inne og utenfor kassen. Hva kan ha skjedd?

Anonym (09.06.2016 19:54)

Mistenker at det kan være en flaggspett som har tatt seg inn i kassa og forsynt seg med egg - den kan ta både egg og fugleunger.

Roar Solheim (15.06.2016 21:17)


Lenke

Uvanlig

Hei,
Jeg tittet oppi fuglekassa som henger på dukkehuset fordi jeg hadde sett fugler der. Den ble hengt opp for pyntes skyld og hadde ikke tenkt på at noen skulle flytte inn. Det er veldig mange småunger som leker og bråker her. Jeg tror det er kjøttmeisunger. Er ikke dette veldig sent på året. Pleier ikke kjøttmeisen å ha mer enn 4 unger? Hvordan kommer dette til å gå?

Anonym (15.06.2016 11:41)

Dersom ingen av foreldrene omkommer, går nok dette bra. Hvis det er lite mat, kan kjøttmeisene ha små kull, helt ned i 2-3 unger.

Roar Solheim (15.06.2016 21:12)


Lenke

Kvinand , nok en gang...........

1 .juni lå det 19 egg i denne kassen. I dag, 15 juni lå det kun to tilbake . Altså er 17 egg klekket !! Det må da være rekord , eller.............? Fargevariasjoner ..

Per Beverfjord
Tingvoll

Anonym (15.06.2016 14:33)

Dette tyder på at (minst) to hunner har verpet i samme kasse.

Roar Solheim (15.06.2016 19:50)


Lenke

Hva kan døden skyldes?

Kjøttmeisen vår la 9 egg i vår videooverkåde fuglekasse. 7 av dem klekket og var tilsynelatende i god form helt til vi fant den døde alle 7. Vi hadde mye dramatikk i fjor, da en spurv kom inn i fuglekassa og drepte ungene. Men jeg var hjemme denne dagen dette skjedde i år og har ikke observert noen inntrengere.
Dagen etter åpnet vi fuglekassa og fant hvite mark på ca. 1-2 mm på samtlige fuglungene. Men vi vet ikke om det handler om parasitter eller likormer. Det hadde vært fint å vite hva som skjedde i år. Kan noen hjelpe oss? Legger ved bilder.

Anonym (10.06.2016 12:18)

Her høres det mest ut som at en eller begge foreldre har omkommet (blitt drept?), og at ungene har sultet ihjel.

Roar Solheim (15.06.2016 08:17)


Lenke

Fuglekasse i solsteken

Hei, vi har en fuglekasse på vestveggen av huset der det nå er ca 10 - 11 blåmeisunger som mates ivrig hele dagen.
Selve fuglekassa er utsatt for sol deler av dagen, ca 4-5 timer. Vi begynte plutselig å lure på om det kan bli for varmt for fugleungene i direkte solskinn? Foreløpig virker alt greit, og temperaturen utendørs er ikke alt for høy, men når solen skinner rett på kan det bli nokså varmt der inne tenker Vi ?

Olai Dreisbach ( Bettina Dreisbach) (13.06.2016 14:58)

Tror nok det skal gå bra, hvis fuglekassa er laget av trematerialer og ikke andre ugunstige stoffer som plast eller metall.

Roar Solheim (15.06.2016 08:10)


Lenke

Rødstjert

Hva er det grunnleggende for og få rødstjerten til og hekke i fuglekasse?

Arne O (13.06.2016 11:58)

Dessverre ikke mulig å gi deg noe godt svar på dette.

Roar Solheim (13.06.2016 20:52)


1-10 av 1440 siste»»