miljolare.on logo miljolare.no logo  
  om nettverket | kontakt | A til Å | english
Du er her: Forsiden > Spør en ornitolog


Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

NB! Vi svarer ikke på spørsmål om hvordan man skal fostre opp ville fugler i fangenskap, da dette er en ulovlig handling. Finner du et fuglebarn eller egg så skal du la de ligge der de er! Spørsmål som dreier seg om burfugler bør rettes til zoologiske forretninger eller veterinærer.

Overskrift
Spørsmål
Skole
Navn
Alder
Frivillig
Bilde
Last opp fil
E-post
Fyll ut dersom du ønsker kopi av svaret på e-post. (Blir ikke synlig på noen websider)
Kode

Søk i tidligere stilte spørsmål:

Alle spørsmål / Fugleforing / Trekkfugler / Fuglekasser / Sjeldne fugler og identifikasjon / Økologi og atferd / Sykdom og skader / Ringmerking og merkede fugler / Diverse

Viser 1 til 10 av totalt 1262 spørsmål

Lenke

Innvendig beising av uglekasser

Hei. Jeg er i gang med å lage en del kasser til katt- og haukugle, og har i den anledning et lite spørsmål:
Bør jeg beise/male kassene innvendig? Ser at dere tidligere har sagt det er lurt å beise gulvet innvendig, men også veggene kan vel bli fuktige og vil ha godt av litt beis? Fuglene tar sikkert ikke skade av det og registrerer vel knapt lukten, eller?

hmmm (30.07.2015 02:40)

Det er ikke noe problem for fuglene å beise kasser innvendig. Selv har jeg bare beiset fuglekasser på utsiden. Takpapp på taket er nok det som gir kassene lengst levetid.

Roar Solheim (30.07.2015 21:53)


Lenke

Hekking

Hekker spurv og maiser 2.ganger på vår/sommer ? Evt når hekker de gang nr.2? Når kan vi gjøre ren kasssene.

Kjell Tiller ved Byåsen Produkter (28.07.2015 22:56)

Både meiser og gråspurv/pilfink kan ha to kull i løpet av sommeren, spurvene kanskje fler. Kassene kan renses senhøstes, oktober-november. Da er de klare til neste års hekkesesong,

Roar Solheim (28.07.2015 23:45)


Lenke

tømmer kjøttmeisen fuglekassen selv??

Vi har hatt stor glede av å følge med innflytting, pippipp fra fugleunger og stressa kjøttmeisforeldre som mater og mater ... og så en dag: På bakken nedenfor treet ligger det vi antar er reiret, ikke rundt og fint, for de må jo ha presset det ut av det lille fuglekassehullet, men laget av "ull" o.l. Gjør kjøttmeisen slikt selv, eller kan noen andre luringer ha gjort det? Ikke plass til større fugl eller katt. Alt er skrudd fast, ikke mulig for barn, selv ikke med pinner. Vi tror vi har hørt fugleunger etter at vi fant denne store "ulldotten" nedenfor huset, men er ikke helt sikre.

Kjersti Lie (22.07.2015 11:13)

Meisene renser vanligvis ikke ut reirmateriale selv, og spesielt ikke ETTER at en hekking er overstått. Hvis det er andre individer som forsøker å hekke i denne kassa med et sent kull, KAN det være et unntak at de har dratt ut noe reirmateriale. Det KAN også ha vært mus eller røyskatt inne i kassa, selv om heller ikke dette er vanlig.

Roar Solheim (22.07.2015 11:35)


Lenke

Flaggspett i fuglekasse

Vi har en fuglekasse opprinnelig ment for stær, der det nå ser til at gråspurven bygger rede. Dessverre registrerer vi også en flaggspett som titter innom i blant.. Har dere tips om hvordan og med hva/hvor vikan kjøpe noe til å redusere hullstørrelsen på kassen med?

Christine (24.06.2015 20:45)

Beklager sent svar - vi som svarer er av og til bortreist på feltarbeid eller ferie (!).
Det finnes metallplater med 32 mm diameter hull som kan kjøpes fra Natur og Fritid (sjekk nettsider).

Roar Solheim (18.07.2015 16:27)


Lenke

Fuglekasse m vindu

Hei! Har anskaffet en fuglekasse m kamera, men var dessverre uheldig og fikk den ikke bebodd i år. Det jeg lurer på, er om to smale vinduer som går vertikalt langs forsiden av kassa kan gjøre den mindre attraktiv for fuglene enn om det kun kom inn lys fra hullet(?). Tror vinduene er der får slippe inn nok lys til fargekameraet, men den har jo og nattkamera.

Petter Torgan (23.06.2015 13:44)

Beklager sent svar - vi som svarer er av og til bortreist på feltarbeid eller ferie (!).
Nei, dette bør ikke forhindre fuglene i å benytte kassa. Har selv hatt blåmeis to år på rad i en slik kasse.

Roar Solheim (18.07.2015 16:25)


Lenke

Kvinand

Vi har en kasse der kvinanda har lagt egg og ruget i ca 3 uker. Nå er den plutselig blitt borte og eggene virker helt kalde. Hva har skjedd? Kan det være haukugla som holder til i nærheten som har skremt en bort? Anda har nå vært borte i ca ett døgn. Er eggene da tapt/ødelagte?9

Dagny Sofie Aune (21.06.2015 09:00)

Beklager sent svar. Vi som svarer kan være borte på ferie eller feltarbeid, og da kan det ta noe tid før noen har mulighet til å besvare spørsmål.
Det er nok mer sannsynlig at andehunnen har omkommet. Den kan ha blitt tatt av en rovfugl.

Roar Solheim (18.07.2015 15:54)


Lenke

Fuglekasser

Vi har tenkt å henge opp flere fuglekasser på en vegg. Hvor lang avstand bør det være mellom dem? Tenkte å lage dem med hull av litt forskjellig størrelse slik at vi kan få flere arter i kassene. Vil det påvirke avstanden? Jo større fugler, jo større avstand, eller...?

Anonym (14.06.2015 11:16)

Beklager sent svar. Vi som svarer kan være på ferie eller feltarbeid, og ha vanskelig for å svare i perioder.
Heng gjerne kassene minst 20-30 cm fra hverandre. Når kasser henger tett sammen, hender det at f. eks. meiser kan bygge i flere av dem før de om sider finner ut at bare EN av dem skal benyttes.

Roar Solheim (18.07.2015 11:57)


Lenke

Fugleunger borte

Jeg har reirkasse med videokamera i og har to år på rad fått 9-10 blåmeisunger i den, men begge årene har ikke alle blitt flygedyktige og forlatt reiret sjøl. Mitt spørsmål er: Hvorfor finer jeg ikke fnugg av spor etter de ungene som ikke klarte seg?? Jeg har saumfart kassen etter at de flygedyktige forlot reiret men ikke funnet noe bevis for at de har eksistert.

Marin (13.06.2015 21:58)

Beklager sent svar. Vi som svarer kan være på ferie eller feltarbeid, og ha vanskelig for å svare i perioder.
Litt vanskelig å vite. Små meiseunger som dør KAN faktisk bli spist opp av foreldrene (dokumentert i vår av andre), mens store, nesten flyvedyktige unger som dør, blir liggende igjen i meiseredet.

Roar Solheim (18.07.2015 11:53)


Lenke

Meiseforing

Har en kamerakasser, hvor det nå er 10 nyklekte kjøttmeisunger. Skogen er fremdeles helt svart, og det er minimalt med insekter, ingen laver. Ser at foreldrene sliter med å finne mat, er det noe jeg kan gjøre for å hjelpe? Mater vanlig på brettene, med solsikke, villfuglfrø og brødsmuler.

Svanhild Sommer (13.06.2015 09:41)

Beklager sent svar. Vi som svarer kan være på ferie eller feltarbeid, og ha vanskelig for å svare i perioder.
Det hjelper meisene å henge ut meiseboller. Da finner de voksne lettere mat selv, og får mer tid til å lete etter mat til ungene. Hvis du vil forsøke å være ekstra hjelpsom, vil det direkte hjelpe å sette ut en skål med melormer (melbillelarver), som en får kjøpt i mange dyrebutikker, men dette vil være nokså kostbart i lengden.

Roar Solheim (18.07.2015 11:46)


Lenke

Uklekkede egg

Trist vår uten fugleunger i hagen, annet enn et tidlig svartmeiskull. I kjøttmeiskassa fant vi 4 egg med i allfall 3 embryoer. I blåmeiskassa var det mange egg vi ikke fikk undersøkt fordi det var lagt et reir på toppen av dette. I det hele tatt var kassa stappfull av reirmateriale, og det hang materiale utenfor hullet.Gråspurven er her uten unger, mens flaggspettparet henter mat fra fugleforingsplassen. Det er uvanlig her hos oss.. Vi lurer på hva som skjer...

Anonym (12.06.2015 21:17)

Beklager sent svar. Vi som svarer kan være på ferie eller feltarbeid, og ha vanskelig for å svare i perioder.
Mange småfugler har hatt det vanskelig med ungeoppfostringen i vår, fordi det var uvanlig kaldt og vått i mai, med sen vår. Rett og slett ikke nok insekter å finne, og mange meisekull har dødd i fuglekassser i hele Skandinavia.

Roar Solheim (18.07.2015 11:38)


1-10 av 1262 siste»»