miljolare.on logo miljolare.no logo  
  om nettverket | kontakt | A til Å | english
Du er her: Forsiden > Spør en ornitolog


Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

NB! Vi svarer ikke på spørsmål om hvordan man skal fostre opp ville fugler i fangenskap, da dette er en ulovlig handling. Finner du et fuglebarn eller egg så skal du la de ligge der de er! Spørsmål som dreier seg om burfugler bør rettes til zoologiske forretninger eller veterinærer.

Overskrift
Spørsmål
Skole
Navn
Alder
Frivillig
Bilde
Last opp fil
E-post
Fyll ut dersom du ønsker kopi av svaret på e-post. (Blir ikke synlig på noen websider)
Kode

Søk i tidligere stilte spørsmål:

Alle spørsmål / Fugleforing / Trekkfugler / Fuglekasser / Sjeldne fugler og identifikasjon / Økologi og atferd / Sykdom og skader / Ringmerking og merkede fugler / Diverse

Viser 1 til 10 av totalt 1140 spørsmål

Lenke

Må tårnseilerkasser renses?

Jeg har nettopp tettet luftespaltene på loftet der flere tårnseilere holdt til. Jeg lurer på å sette opp kolonikasser til de under taket, 3 etg fra bakken. Det er ikke realistisk at jeg går opp dit og renser det årlig. Bør jeg da droppe å sette opp kassen? Mvh Kristin holseth

Anonym (30.01.2015 08:45)

Det er vanligvis bra å rense fuglekasser om høsten, ikke bare for å kaste ut gamle reirmaterialer, men også for å fjerne eventuelle døde unger. Men tårnseileren er kanskje en av de artene som drar minst materiale inn i kassene, slik at det nok ikke er så kritisk om slike kasser blir hengende usjekket i noen år mellom hver rensking. Litt sand/flis-blanding og noen tørre gresstrå er fint å legge inn som underlag for eggene.

Roar Solheim (30.01.2015 17:37)


Lenke

Farge på fuglekasser

Hei.
I valgfaget natur, miljø og friluftsliv ved Kråkerøy ungdomsskole snekrer vi fuglekasser. Vi lurer på om kassene kan beises/males i alle slags farger? Eller er det slik at noen farger vil skremme bort fuglene?

Benedikte Løkhaug ved Kråkerøy ungdomsskole (29.01.2015 14:23)

Vi anbefales helst naturfarger (brun, grå - grågrønn), men fuglene hekker også i kasser som er hvite, røde eller gule. Det sies at blå fuglekasser ikke er spesielt bra, men vi har ikke noen tester som dokumenterer at de blir unngått.

Roar Solheim (29.01.2015 18:19)


Lenke

taksvale og låvesvale kasse

hei har en av vær til de bor i 2 etasje ca 6 meter fra bakken og opp er det fint for tak og låvesavale kasse og ha det sånd ?

andre (28.01.2015 15:34)

Vanskelig å gi det et definitivt svar når en ikke ser hvordan det ser ut der du tenker å henge opp rugekassene.

Roar Solheim (28.01.2015 17:12)


Lenke

Toppmeis

Ønsker noen erfaringer eller tips til og få toppmeis til og hekke i fuglekasse?
Har hult ut noen trekubber med litt flis i bunnen og hullstørrelse ca en diameter på 3cm.
Har satt ut kassene/trekubbene i litt fuktig myrområdet med barskog rundt.
I dette området har jeg funnet toppmeis-hekking flere ganger men da i råtne gamle spesielt bjørketrær.

Glenn (27.01.2015 13:39)

Toppmeisa hakker ut eget reirhull i morkne trestammer og er ikke enkel å få til å hekke i fuglekasse. Den liker helst gamle litt falleferdige fuglekasser. Så det er en ide å bruke gammel og dårlig materialer. Evt.å hule ut en råtten stubbe og bruke som kasse slik du har gjort.
Det er gjort erfaring med at toppmeisa gjerne vil ha to hull på kassen, ett på hver side. Den foretrekker også ofte å ha kassen plassert langt ned på treet. Den kan også ta i bruk kasser med hulldiameter opp til 50 mm, selv om sannsynligvis rundt 32 mm er å foretrekke. Kassen bør settes i skog der furu er det dominerende treslaget. Toppmeisa er veldig stedtro og streifer lite.

Morten Ree (28.01.2015 09:44)


Lenke

Ukjent and

Hei. Jeg tok bilde av denne andemoren med andunger sommeren 2013, men har fortsatt ikke funnet ut hvilken art det er så trenger litt hjelp. En amerikansk fuglekikker trodde kanskje dette var en Gulkinnand hunn, men får ikke det til å stemme siden jeg bor i Eidsvoll å det er en fremmed art.

Har sett på Krikkand, amerikakrikkand og Knekkand men får ikke noe til å stemme.
Så håper på litt hjelp her.

Takk

Stian (27.01.2015 23:33)

For meg ser dette ut som en helt ordinær krikkand hunn med store unger.

Roar Solheim (28.01.2015 00:24)


Lenke

Tårnfalk

Her jeg bor på Tynset er det flere hekkende Tårnfalker. Har observer flere par og reirplasser over år. Men en spesialitet den bedriver er å sitte på taket etc på fuglekasser å ta fuglene som flyger ut av disse! Kan nevne at her har vi mange Spettmeiser. Og i flere år har jeg observert gulerle.

Grete (25.01.2015 10:40)

Dine observasjoner er interessante. Det er verdt å tenke på dersom en setter opp kasser til småfugler, å ikke sette opp tårnfalkkasser også i nærheten.

Roar Solheim (25.01.2015 12:16)


Lenke

hekking i fuglekasse som henger i ei gran.. Kassen har camera.

Hengte ei kasse med camera opp i ei gran. Den har hengt der i 2 sesonger uten hekking. Men en trost hadde reir på taket til kassen i fjor. Nå har vi flyttet kassen til ei bjørk. Vi lurer på om det ble feil å ha kassen i ei gran? Liker ikke småfugler grantrær? Det må også sies at første året hadde en gråsisik reiret sitt på taket.HMMM Vi lurer på hva som er i veien med kassen med camera i. Har sett at de bruker kassen om vinteren.

Kari Storaas Jæger (25.01.2015 11:42)

Hvis kassen har normalt stort hull, ca. 32mm i diameter så skulle det gå an å få hekking, men gran/granskog er ikke noe yndet sted for meiser og fluesnapper, bortsett fra svartmeisa, som trives i slik skog. Heng kassen i et annet treslag ca. 1,5-2m over bakken, så vi jeg tro du får tilslag av kjøtt-/blåmeis eller svarthvit fluesnapper.

Morten Ree (25.01.2015 12:08)


Lenke

Størrelse på innflygingshull.

HVor "kresne" er meisefugler hvis diameteren i hullet er for stort, 38 mm i stedet for 32mm (vet at de minste artene bruker 28mm)

Sissel Moe ved Gimsøy skolen (22.01.2015 12:42)

Kjøttmeis og blåmeis er ikke så veldig kresne. Kjøttmeis kan til og med hekke i ande- og uglekasser med store hull. Svartmeis og løvmeis er derimot svært kresne ved at de ikke vil ha store hull eller store kasser.

Roar Solheim (22.01.2015 22:56)


Lenke

Fuglekasse.

Hei! Lurer på om jeg må rense fugleburet hvert år,det henger så høyt ,så jeg har proplemer med å komme opp.
m.v.h
jfm

Joha n f mortensen ved Pensjonist (18.01.2015 11:42)

Småfuglkasser bør renses hvert år, for småfuglene renser ikke ut gammelt reirmateriale selv. Det kan fylle opp fuglekassa.

Roar Solheim (18.01.2015 22:20)


Lenke

Overnatting for småfugl om vinteren

Hei, takk for at dere frivillig svarer på alle spørsmålene fra fugleinteresserte. Dere gjør en kjempejobb!

Jeg har et førtitalls meisefugler på foringsplassen, og 14 fuglekasser. Jeg vet at småfugler overnatter i fuglekassene om vinteren, men kun én fugl i hver kasse. Har det noen hensikt å lage et "leilighetskompleks", kun med tanke på overnatting. Dvs lage en lang rekke med kasser inntil hverandre. Siden det ikke er snakk om reirterritorier, vil meisene da akseptere å bo så tett inntil hverandre, eller vil én fugl okkupere det ene hullet og jage alle andre bort fra de andre?

Bjarte (11.01.2015 14:36)

Det du har bilde av her, er amerikanske kasser beregnet på svaler som hekker i kolonier. For meiser er det ikke noe poeng å forsøke å lage slike komplekser, selv ikke med tanke på overnatting vinterstid. Lag heller enkeltkasser, men heng f. eks. flere i ulik høyde i samme tre - det kan kanskje gå.

Roar Solheim (11.01.2015 20:42)


1-10 av 1140 siste»»