miljolare.on logo miljolare.no logo  
  om nettverket | kontakt | A til Å | english
Du er her: Forsiden > Spør en ornitolog


Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

NB! Vi svarer ikke på spørsmål om hvordan man skal fostre opp ville fugler i fangenskap, da dette er en ulovlig handling. Finner du et fuglebarn eller egg så skal du la de ligge der de er! Spørsmål som dreier seg om burfugler bør rettes til zoologiske forretninger eller veterinærer.

Overskrift
Spørsmål
Skole
Navn
Alder
Frivillig
Vedlegg
De fleste bilde- lyd- og videoformater kan legges ved.
E-post
Fyll ut dersom du ønsker kopi av svaret på e-post. (Blir ikke synlig på noen websider)
Kode


Søk i tidligere stilte spørsmål:

Alle spørsmål / Fugleforing / Trekkfugler / Fuglekasser / Sjeldne fugler og identifikasjon / Økologi og atferd / Sykdom og skader / Ringmerking og merkede fugler / Diverse

Viser 1 til 10 av totalt 1415 spørsmål

Lenke

Spettmies kasse ramlet ned

Fantastisk mye spennende i kassene mine nå, kansje litt for spennende En av kassene mine med spettmeis fant jeg liggende med hule rett opp Jeg tenkte hva skal jeg gjøre med det. Fant ut at det var unger fortsatt i kassa. Tenkte så at jeg skulle sette kassa opp langs en stamme, i det jeg legger kassa på siden så hopper 8 spettmeisunger ut av kassa. De var godt flyvedyktige og foreldrene var i nærheten. Tror dere at dette vil gå bra? vis ikke hva skulle jeg ha gjort anneledels?

Kyrre storheil ved gudberg skole (25.05.2016 12:28)

Ja, når ungene er flyvedyktige så er de klare til å leve utenfor kassa. Det går nok bra så lenge foreldrene er i nærheten.

Roar Solheim (25.05.2016 21:59)


Lenke

fluesnapper

Mye mer svart-hvit fluesnapper som hekker i kassene fremfor meiser.
Er det flere fluesnappere?

Olivia (23.05.2016 08:48)

Dette er stedsrelatert, så du må angi hvor i landet du ser dette. På Sør- og Østlandet er det meisene som dominerer.

Roar Solheim (23.05.2016 17:18)


Lenke

Fluesnapper

17.mai vart det stilt spørsmål her om det er hannen som bygger reiret hos fluesnapper. Det vart bekrefta av ornitologen. Det stemmer IKKJE med mine erfaringer. Hannen finner aktuelle hekkeplasser (kasser) og synger inn hoa. Når ho har akseptert kassa set ho i gong og bygger reiret. Har aldri sett hannen dra inn eit einaste strå.

Egil Flem (20.05.2016 00:59)

Beklager - her har det nok sneket seg inn en feil i svaret. Du har helt rett - i følge Haftorn (Norges Fugler 1971) bygger hunnen alene reiret hos fluesnapperen. Svaret var basert på en del egne observasjoner hvor kun hannfuglen har blitt sett ved fuglekasser med ferdig reir, uten registrering av hunnen (som likevel må ha befunnet seg i nærheten).

Roar Solheim (22.05.2016 10:20)


Lenke

Spettmeis

Da jeg skulle åpne en kasse hvor det er spettmeis falt alt den har muret av leire under lokket av. Dette har den brukt lang tid på. Det var dessuten veldig vanskelig å få den opp. De hadde 5 unger som var rundt 4 dager gamle. Hva skal jeg gjøre når jeg får spettmeis senere? Det går jo helt dårlig når jeg åpner en sånn kasse. Gjør det noe om hele leireklumpen faller av?

Nesøya ved Kristoffer (21.05.2016 09:55)

Det er ikke noe problem for spettmeisen å gjennomføre hekkingen i kassa selv om denne leira faller ned. Muringen er trolig en naturlig reaksjon på å tette lyssprekkene som fuglen ser mellom taket og kassa.

Roar Solheim (21.05.2016 16:16)


Lenke

Jeg har bodd på Søfteland i Os i 48 år, og har i alle disse år hatt besøk om våren av flere stær som har tatt i bruk mange av mine oppsatte fuglekasser. I år derimot har jeg ikke sett en eneste av disse fuglene og lurer på om det er noe spesielt i år siden disse flotte fuglene ikke gjester oss?
Vennlig hilsen
Herleif Storlid

Anonym (18.05.2016 11:23)

Dette kan skyldes lokale forhold, så det er dessverre umulig å gi noe godt svar. Rundt min arbeidsplass (Agder naturmuseum) i Kristiansand hekker minst 8 par stær i år, så der er forholdet motsatt.

Roar Solheim (18.05.2016 15:29)


Lenke

Egglegging og ruging-blåmeis

Hei. Har fuglekasse med kamera. Blåmeisen la første egg (som jeg har kunnet se)5. mai.Det var lett å se midt i reirgropa. Jeg har lest den legger 8-12 egg i snitt så jeg regnet med den la ett egg hver morgen inntil ruging begynte. Den forlot reiret tidlig hver morgen, men dekket til eggene så godt at det var vanskelig å se hvor mange det var, for de lå ikke i selve reirgropa, de lå gjemt i selve reirmaterialet rundt. Første dag jeg så tegn til endring var 13.mai da den ble liggende lenger og jeg så hannen komme med mat til hunnen. Da så jeg også det som så ut som et nylagt egg (blankt og glinsende). Da skulle det normalt ha vært 9 egg hvis den hadde lagt egg hver morgen.Nå ruger den for fullt og hannen kommer med mat når hunnen kaller. Jeg ser imidlertid kun ett egg i reirgropa??Jeg kan ikke se om det ligger noen andre egg gjemt i reirmaterialet slik jeg mente å kunne se tidligere. Har du en forklaring på dette? Jeg er sikker på at jeg har sett mer enn ett egg i reiret, jeg mente å være sikker på at jeg så 6 egg på et tidspunkt delvis skjult i reiret. Nå blir jeg usikker på om jeg har tatt feil?

Rune Haraldsen (17.05.2016 10:37)

Du må nok åpne kassa og titte ned for å kunne telle eggene riktig hvis du skal være helt sikker på eggantallet. Det KAN hende at meisene ikke legger egg hvert døgn i starten. Har selv noen kasser hvor jeg lurer på om dette har vært tilfelle.

Roar Solheim (17.05.2016 11:18)


Lenke

kan kvinand legg to egg i løpet av en kort periode?

Vi har en andekasse med kvinand som hekker, og vi har kamera i taket så vi kan følge. Nå vi ventet på legging av det fjerde egget, så stoppet filmingen pga tekniske feil. Jeg gikk ut for sjekke, men såg at anda lå der, så vi ventet en time med å ordne. Når vi da kikket oppi, var det fem egg, altså to i løpet av de siste to timene. Hva kan ha skjedd, har hun lagt to egg etter hverandre, eller har det vert ei anna and der, og lagt ett egg? Vi fulgte med rimelig godt fra stuevinduet, og så ikke at hun fløy ut i løpet av denne tiden, men vi så jo ikke hele tiden, så et kan jo ha skjedd. Hva tenker cere?

Siv Grethe Aarnes (15.05.2016 14:08)

Kvinendene driver utstrakt reirparasittisme på hverandre, så det er mest trolig at to hunner har lagt egg kort etter hverandre i kassa.

Roar Solheim (15.05.2016 23:04)


Lenke

Klekking av meiseegg

Hei, idag kom det 3 blåmeisunger ut av eggene sine.
Det er 6 egg som gjenstår.
Dette var veldig gøy å oppleve.
Regner med at de andre kommer etterhvert!
Artig med kamera!

Wenche (15.05.2016 18:46)

Ja, det gjør de nok.

Roar Solheim (15.05.2016 23:02)


Lenke

Ingangshul til trekryper

Anonym (08.05.2016 15:16)

Den trenger ikke særlig store hull. Er hullet omkring 2 x 2 cm, så kommer en trekryper inn. Men kassene må lages som etterligninger av løse barkflak på trestammer.

Roar Solheim (14.05.2016 10:02)


Lenke

Løvmeis ?

På min inspeksjon av fuglekassene i dag , 11 mai. hadde jeg fått en leietaker jeg aldri har hatt . Første øyekast sa meg at det var granmeis , men reirmaterialet tilsier vel at det er løvmeis ? Sender foto.

Per Beverfjord

Anonym (11.05.2016 21:03)

Jeg har dessverre ingen referansebilder som viser eventuelle forskjeller på reir hos løv- eller granmeis, så her må du bare vente til du får tatt bilde av en av de voksne fuglene.

Roar Solheim (14.05.2016 10:01)


1-10 av 1415 siste»»