miljolare.on logo miljolare.no logo  
  om nettverket | kontakt | A til Å | english
Du er her: Forsiden > Spør en ornitolog


Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

NB! Vi svarer ikke på spørsmål om hvordan man skal fostre opp ville fugler i fangenskap, da dette er en ulovlig handling. Finner du et fuglebarn eller egg så skal du la de ligge der de er! Spørsmål som dreier seg om burfugler bør rettes til zoologiske forretninger eller veterinærer.

Overskrift
Spørsmål
Skole
Navn
Alder
Frivillig
Bilde
Last opp fil
E-post
Fyll ut dersom du ønsker kopi av svaret på e-post. (Blir ikke synlig på noen websider)
Kode

Søk i tidligere stilte spørsmål:

Alle spørsmål / Fugleforing / Trekkfugler / Fuglekasser / Sjeldne fugler og identifikasjon / Økologi og atferd / Sykdom og skader / Ringmerking og merkede fugler / Diverse

Viser 1 til 10 av totalt 1273 spørsmål

Lenke

Jeg har et spørsmål ,vil en fugl ruge i en fuglekasse laget i lakkert aluminium , eller går de bare i kasser laget i tre ?

Morten Eckmann (04.09.2015 14:04)

De vil kanskje kunne ta en metallkasse i bruk, men jeg ville aldri tilby fugl kasser av metall, av fare for at de kan bli for varme i solsteiken.

Roar Solheim (04.09.2015 20:07)


Lenke

Blåmeisen

Hei

Når et Blåmeispar ha bygget reir i fuglekassa 1 år kan den da komme igjen neste år å gjøre det samme

Tone Eva Bilden ved Naturfag (29.08.2015 11:25)

Ja, det kan de. Men selv om du får blåmeis i samme kasse, er det ikke nødvendigvis de samme fuglene! For å vite det sikkert, må de voksne meisene ringmerkes.

Roar Solheim (30.08.2015 21:46)


Lenke

Plyndret vepsebol

Hei,

Vi har en fuglekasse i et tre, men den tatt av veps. Nå har imidlertid bolet blitt plyndret, det er ikke en veps igjen. Vi ser at deler av bolet er hakket opp - kan det ha vært en fugl som har forsynt seg? I så fall hvilken?

Helene Fæste (30.08.2015 20:39)

Ja. Mistenker at det ofte er meiser som hakker i stykker vepsebolene etter at arbeiderne er døde på høsten.

Roar Solheim (30.08.2015 21:38)


Lenke

Bunnmål på blåmeiskasse

Hva er det minste bunnmålet på en blåmeiskasse. Jeg lagde en med 10x10 cm.

Kristoffer ved Nesøya (18.08.2015 16:46)

Det bør nok holde godt for en blåmeis. Vanskelig å si hvor liten kasse de KAN gå inn i.

Roar Solheim (18.08.2015 22:31)


Lenke

Plassering av fuglekasser

Jeg lurer på plassering av fuglekasser. Har kjøpt ei for meis og ei for stær. Hvor høyt over bakken MÅ de stå? Hva er best, framsida eller baksida av garasjen - baksida er mer rolig. Har det noen betydning om det er øst, vest, syd eller nordvendt vegg? Kan begge kassene henge på samme vegg? Har også kjøpt et "insekthotell", hvor kan / bør det plasseres i forhold. Om det har betydning: jeg bor i en liten by, med en liten hageflekk (plen)

Ketil Tjøm (17.08.2015 21:29)

Disse kassene ville jeg plassert ca 2 meter over bakken , og på hver side av huset (ikke ved siden av hverandre). Himmelretning spiller vanligvis liten rolle, det er viktigere at det er kort vei til trær, busker og skjul. Insekthotell er jeg mer usikker på - søk på hagesider.

Roar Solheim (17.08.2015 22:04)


Lenke

Tårnseilerkasse

Hei. Vi har hatt tårnseilere under taksteinen i årevis, men i vinter ble det satt opp sperrer der i forbindelse med takrenovering. Vi laget "rekkehus" som ble hengt opp under takutspringet, men tårnseilerne flyttet aldri inn, mulig fordi stæren ikke hadde flyttet ut da de kom.
Etter ca 2 ukers kretsing rundt huset, fant tårnseilerne tydeligvis et annet sted i nærheten, vi har sett dem hele sommeren.
Bør vi fjerne sperrene under taksteinen og se om de kommer igjen neste sommer? Eller bør vi vente å se om de vil benytte kassene? Kanskje de også er fornøyde med sitt nye bosted...

Sissel (17.08.2015 12:53)

Dersom dere KAN fjerne sperrene og la seilerne få hekke under taksteinene igjen, så er det kanskje den sikreste måten for å få dem tilbake. Ellers kan kanskje seilerkassa forsegles inntil ca 15 mai, og åpnes når seilerne kommer tilbake. Da vil kanskje ikke stær eller gråspurv klare å okkupere kassa før seilerne er på plass.

Roar Solheim (17.08.2015 19:00)


Lenke

Svarthvit fluesnapper og toleranse overfor samme art

Ikke noe spørsmål, vil bare dele en erfaring. Har hatt hekking i to kasser i år som henger 14 meter fra hverandre. I den ene kassen et svarthvit-fluesnapperpar, i den andre en svarthvit-fluesnapper hunn (hannen forsvant raskt etter at hunnen startet rugingen). Vellykket hekking hos begge. Det tok tid før det ble ro rundt disse kassene og tidligere år har de som etablerte seg først i en kasse ikke tolerert andre av samme art og det har blitt mye ufred. Hadde håpet at en av meisene ville flytte inn i den ene, men nei. Nå blir den ene kassen tatt ned.

Anonym (06.08.2015 20:55)

Interessant observasjon. Hunnen som var alene kan ha vært hunn nr to for en hann som hekker lenger unna. Dette er kanskje et unntak med fluesnapperhekkinger så nær hverandre.

Roar Solheim (06.08.2015 21:03)


Lenke

Svart-hvit fluesnapper med sen hekking i august?

Hei
Jeg har montert to fuglekasser med et par meters avstand på garasjeveggen. Jeg mener å ha sett at fluesnapperhannen har vært inni begge kassene i løpet av sommeren med mat. Når det nå ennå i begynnelsen av august pågår mating av ungene i den ene kassen, lurer jeg på om ikke det er sent med tanke på trekket i august/september og at ungene skal greie å bli flygedyktige til da?

Terje Hanssen (04.08.2015 22:55)

Det kan godt hende at en fluesnapper hann har fløyet inn i to kasser som henger så nær hverandre, men det er IKKE fluesnapperhekking i begge kassene - de hekker aldri så nær hverandre. Dette høres veldig sent ut, men ungene vil likevel kunne bli store nok før de skal trekke.

Roar Solheim (06.08.2015 01:42)


Lenke

Hei. De korteste skruene mine viste seg å være noen millimeter for lange, så noen av spissene ble stikkende ut litt på innsiden av den nyeste uglekassen min, helt oppe i noen av hjørnene oppunder taket. Det er maks halvannen mm som stikker ut, og kun oppe i hjørnene, hvor fuglene neppe kommer i kontakt med dem særlig ofte -- om i det hele tatt. Jeg skrudde dem ikke helt inn heller.

Burde jeg trekke ut skruene og erstatte dem med nye, kortere? Eller tåler uglene eventuelt å komme i kontakt med halvannen mm lange skruspisser en sjelden gang?

Jeg måtte skru på noen vinkelbeslag på hjørnene, siden treverket var dårlig og sprakk flere steder.

hmmm (05.08.2015 01:34)

Ikke noe problem - dette takler fuglene helt fint!

Roar Solheim (05.08.2015 23:09)


Lenke

Forlatt svalerede

Hei jeg har hatt svalerede under taket med fine svaleunger oppi, men nå er de ute av redet. jeg tenkte fjerne redet og løftet litt på det med en pinne og da tøt det ut masser av larver. Hva kommer det av? Er dette vanlig og om det er vanlig vet du hva slags larver dette er? Kvier meg for å nærme meg redet igjen- riktig ekkelt men skal følge ditt råd om å ha på plasthansker.

Solveig (02.08.2015 18:57)

Det kan være larver etter en type møll, eller fluelarver dersom det har ligget igjen døde fugleunger. Bruk gummihanske og rens ut hele reiret.

Roar Solheim (03.08.2015 21:28)


1-10 av 1273 siste»»