miljolare.on logo miljolare.no logo  
  om nettverket | kontakt | A til Å | english
Du er her: Forsiden > Spør en ornitolog


Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

NB! Vi svarer ikke på spørsmål om hvordan man skal fostre opp ville fugler i fangenskap, da dette er en ulovlig handling. Finner du et fuglebarn eller egg så skal du la de ligge der de er! Spørsmål som dreier seg om burfugler bør rettes til zoologiske forretninger eller veterinærer.

Overskrift
Spørsmål
Skole
Navn
Alder

Frivillig
Bilde
Last opp fil
E-post

Fyll ut dersom du ønsker kopi av svaret på e-post. (Blir ikke synlig på noen websider)
Kode

Søk i tidligere stilte spørsmål:

Alle spørsmål / Fugleforing / Trekkfugler / Fuglekasser / Sjeldne fugler og identifikasjon / Økologi og atferd / Sykdom og skader / Ringmerking og merkede fugler / Diverse

Viser 1 til 10 av totalt 1048 spørsmål

Lenke

Fuglereder

Hei.

Har to spørsmål til deg.
Har satt opp to fuglekasser hos sønn min som bor i Grue i Hedmark. I dag så mann min i burene for å se om det er noen som har begynt å bygge. I det ene buret var det bygd rede med tak over, og det har vi aldri sett før. Og i det andre var det bare sagflis. Vi har tømt og gjort rent burene, før vi satte de opp igjen.De har ikke observert noen ennå.
Men den med sagflis lurer vi om det kan være spurvugle. Og den med tak over i et fuglebur, aner vi ikke.
Håper du kan svare på dette, da vi er ganske nyskjærrig.

Mvh Anne Lise

Anne Lise (22.04.2014 20:27)

Jeg kjenner bare til at gråspurv og pilfink (som er veverfugler) kan bygge reir med tak over inne i en fuglekasse. Sagflisene var værre å forklare, men har i alle fall ikke noe med spurveugle å gjøre. Ingen ugler bygger reir eller bringer reirmaterialer inn i hultrær eller kasser.

Roar Solheim (22.04.2014 22:15)


Lenke

Gråspurv

Er det mulig at gråspurven allerede har nesten flyvedyktige unger? Bor på Moi i Rogaland.

Jan M. Glendrange (22.04.2014 20:12)

Ja, det er absolutt mulig. Gråspurvene er tidlige, i tillegg er mange fugler tidlig ute i år.

Roar Solheim (22.04.2014 21:49)


Lenke

Herjing i nybygd reir

Har fuglehus med 3 cm opning. I dag låg det ein haug med mose utenfor huset. Hva har skjedd ?

Ole Sigbjørn Langeland (21.04.2014 19:26)

Vanskelig å si. Det kan ha vært en vendehals som har kastet ut reiret, eller en konkurrerende meis.

Roar Solheim (21.04.2014 19:42)


Lenke

Stær kasse

Hei jeg har en stær kasse. Jeg har mange stær utenfor huset mitt. Kan jeg sette kassa ut nå eller er det for sent?

Anonym (20.04.2014 20:08)

Ja, dersom du setter opp en kasse i løpet av et par dager, kan du ennå rekke å få stær i den.

Roar Solheim (20.04.2014 20:59)


Lenke

Flytte en fuglekasse?

Hei, vi hang opp en fuglekasse for første gang i vinter. Stor var gleden da vi så en blåmeis fløy ut og inn i den igår. Men.. Nå har vi oppdaget at den henger i solveggen, og det er vel ikke så lurt! Kan vi flytte den nå?

Wenche Christoffersen (20.04.2014 12:12)

Hvis meisen alt har begynt å bygge i kassa, så tror jeg nok den bør få henge i fred. Stort sett går nok det bra, selv om det faller sol på kassa. Fuglene pleier ikke å akseptere at reirplassen deres plutselig flytter på seg - det er vanligvis et veldig galt signal som får dem til å forlate reiret.

Roar Solheim (20.04.2014 13:03)


Lenke

Nylagte kjøttmeisegg forsvant

Vi har fuglekasse med kamera på hytta og bevitnet sent i går kveld at meisemamma la en del egg (antallet fikk vi ikke med oss siden hun lå oppå reiret hele tiden). I morges var alle eggene borte, hva kan ha skjedd??. Meisen var nå innom reiret og dro i noen strå, men dro etter et par minutter. Kan meisen ha flyttet eggene eller kan en annen art ha spist dem?

Johan (20.04.2014 11:38)

Ingen fugler er kjent å kunne flytte eggene sine, så her har nok et annet dyr vært innom og spist dem. Det kommer litt an på størrelsen på inngangshullet i kassa. Alternative arter er flaggspett og ekorn, men vendehals kan også ha vært innom og kastet ut erggene for å forsøke å overta kassa. Vendehalsen ankom Grimstad i går, usedvanlig tidlig.

Roar Solheim (20.04.2014 11:45)


Lenke

Vannavledende pappfuglekasser.

I butikkkjeden ENKLERE LIV Selger de en fuglekasse i såkalt vannavledende papp til kr 99.Hvordan er disse fuglekassene? Hvis det kommer en flaggspett på besøk å hører at det er unger i en slik kasse så er det da bare et par hakk så er den igjenom å nam nam fugleunger til middag. De som selger denne kassa sier at disse må henge et sted der det er lite vind. Hva med varme hvis en slik kasse blir hengende i sol så må jo det bli varmt? Hva vil dere si til en slik type kasse? Jeg sier styr unna et slik kjøp er dere enig i det? Venter spent på svar. god påske til dere.

kyrre storheil ved gudeberg skole (19.04.2014 12:47)

Vi fraråder å bruke fuglekasser av papp. Ett problem er at kassene ikke holder mer enn en sesong, et annet er de problemene du tar opp, nemlig at eggspisere som flaggspett og ekorn lett kan komme seg inn i kassene. Det er både langt bedre, og rimeligere, å skru sammen en fuglekasse selv av plankebord. Se siste utgave av bladet Fuglevennen (vår 2014).

Roar Solheim (19.04.2014 18:38)


Lenke

Hakket hull i kasse og reparerte det

19/4 2014
Inderøy i Nord-Trøndelag.
For et par uker siden dvs. midt i april hakket en spettmeis ut et lite hull like over og litt til siden for "det originale hullet". Diameter ca 4 cm. Hvorfor ?
Men så til det virkelig merkelige : Nå har spettmeisen reparert hullet. Den har murt igjen hullet og fra bakken ligner reparasjonsmassen på betong. Vi kan ikke vite om det er samme spettmeis. Hva dreier dette seg om ?

Erik Vårdal

Anonym (19.04.2014 10:01)

Jeg er faktisk i tvil om at det er spettmeisen som hakket hullet. Derimot tror jeg det er mer sannsynlig at det ble laget av en flaggspett. Den gjør ofte slikt, gjerne for å komme inn i kasser og hulrom som har for små inngangshull. Den gjør dette for å få tak i egg eller unger fra småfuglene. Spettmeisen derimot, murer igjen hull med leire og jord.

Roar Solheim (19.04.2014 12:05)


Lenke

Stær og tårnseiler

Hei, har hengt opp en kasse jeg tenkte å få tårnseiler i, men nå har det flyttet inn et par med stær. Vet at disse ofte hekker tidlig, og at tårnseiler kan flytte inn etter at stærungene har forlatt reiret. Men siden jeg tenkte å få tårnseiler, lagde jeg kassa slik at den ikke kan åpnes, og den er oppe ved taket så vil nødig klatre opp dit igjen. Har lest at stær ofte griser til kassene sine, men trenger jeg å rense den etter de har forlatt reiret? Eller kan tårnseileren hekke i alt "griset"?

Anonym (18.04.2014 22:05)

Etter min erfaring er det stor variasjon i hvor grisete det blir i et stærreir. Det virker som om noen fugler er flinke til å fjerne skit etter ungene, mens ungene i andre reir kan bli helt fulle av drit før de hopper ut. Dette KAN tenkes å ha noe å gjøre med om begge eller bare en av foreldrefuglene er i live ut hele hekkesesongen. Vanligvis tror jeg nok et forlatt stærreir fint kan benyttes av tårnseilerne, men dersom du ser når stærungene hopper ut, så rekker du jo fint å ta ned, åpne og rense kassa i løpet av en dag, så det burde ikke være noe problematisk i forhold til mulighetene for en sen tårnseilerhekking.

Roar Solheim (19.04.2014 09:08)


Lenke

Fuglekasse med kamera

Hei! Har hengt opp fuglekasse med kamera i. Når flytter blåmeisen inn?

Kassen ble hengt opp for 2 mnd siden, er plassert 3 meter oppe i et tre i hagen og inngangen er 28 mm. Har hatt blåmeis i samme treet før. Da har kassen hatt inngang på 32mm.

Er det ikke på tide å starte reirbyggingen?

Anonym (17.04.2014 16:03)

Det kommer litt an på hvor i landet dette er. I Sør-Norge begynner gjerne meisene reirbygging og egglegging omkring 20-25. april.

Roar Solheim (18.04.2014 21:00)


1-10 av 1048 siste»»