miljolare.on logo miljolare.no logo  
  om nettverket | kontakt | A til Å | english
Du er her: Forsiden > Spør en ornitolog


Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

NB! Vi svarer ikke på spørsmål om hvordan man skal fostre opp ville fugler i fangenskap, da dette er en ulovlig handling. Finner du et fuglebarn eller egg så skal du la de ligge der de er! Spørsmål som dreier seg om burfugler bør rettes til zoologiske forretninger eller veterinærer.

Overskrift
Spørsmål
Skole
Navn
Alder
Frivillig
Bilde
Last opp fil
E-post
Fyll ut dersom du ønsker kopi av svaret på e-post. (Blir ikke synlig på noen websider)
Kode

Søk i tidligere stilte spørsmål:

Alle spørsmål / Fugleforing / Trekkfugler / Fuglekasser / Sjeldne fugler og identifikasjon / Økologi og atferd / Sykdom og skader / Ringmerking og merkede fugler / Diverse

Viser 1 til 10 av totalt 1114 spørsmål

Lenke

Tårnfalk i Olden og mål til tårnfalkkasse?

Heisann! lurer på om det er mulig å få tårnfalk i kasse i Olden som ligger i Bjugn Kommune? isåfall, hvilke mål på kassen bør jeg ha?

Kjartan Kjøsnes ved Fosen videregående skole (03.09.2014 15:39)

Dersom det finnes tårnfalker som kjenner denne typen hekkeplasser, så kan de ta en kasse i bruk. Det virker som om dette sprer seg kulturelt blant falkene. Bruk mål som for en kattuglekasse. Tårnfalkkasser kan ha halve øvre del av frontveggen borte, slik at kassa blir mer som et hulrom under en berghylle. Dvs 25-30 cm bredde på sidevegger, ca 50 cm høyde på kassa. Heng den med god åpen sikt fra treet den henger i, gjerne på en frøfuru på flate - og ca 6-7 meter over bakken.

Roar Solheim (10.09.2014 18:14)


Lenke

Flaggspett adferd

Vi har hengt opp en fuglekasse ved hytta vår. Inngangshullet var kraftig forstørret når vi kom hit sist helg, i kveld var det en flaggspett som for inn i kassa og ble værende så lenge jeg satt å såg. Er dette normalt for flaggspetten?

Turid (15.08.2014 21:05)

Ja, både flaggspett og grønnspett kan hakke slik på fuglekassene. De bruker kassene som soveplass nå om vinteren. Bytt ut kassefronten til våren, med nytt riktig hull.

Roar Solheim (15.08.2014 21:09)


Lenke

Takpapp til fuglekasser

Har du et anbefalt produkt du har erfaring med?

Anonym (12.08.2014 23:57)

Har dessverre ikke noe produktnavn, men jeg pleier å velge litt kraftig takpapp/shingel med sandlignende dekke på toppen.

Roar Solheim (15.08.2014 20:50)


Lenke

Spurvekasser

Har lest mange steder at gråspurv ikke må forstyrres under hekkingen, betyr det at man ikke bør inspisere kassa i det hele tatt før ungene har forlatt redet?

Anonym (09.08.2014 22:35)

Det kjenner jeg ikke til. Du kan nok sjekke enhver fuglekasse raskt, men hvis fuglene har egg, bør du sette på lokket igjen raskt og la besøket være kortvarig som mulig.

Roar Solheim (09.08.2014 23:52)


Lenke

Tårnseilere lager rede nå

Jeg har hengt opp en kasse for flaggspett og trost, men først for en uke siden fikk den besøk ... Av to tårnseilere. De fyker inn og ut av kassen, sover der om nettene, enten begge to eller den ene av dem. De dykker ofte mange ganger ned mot kassen i løpet av dagen, og nå i det siste har de begynt å dra med seg rusk og rask og gresstrå. Er dette normal adferd for Tårnseilere? Jeg har kamera i kassen. Se bilde.

Morten Øen (09.08.2014 20:50)

Tårnseilere besøker kanskje en mulig hekkeplass året før de starter å hekke. Tror ikke de legger egg så sent som nå, men du får holde øye med om dette likevel skulle skje.

Roar Solheim (09.08.2014 23:51)


Lenke

Må flytte fuglekasser

Hvor tett kan stærkasser plasseres og hvor nær meisekasser kan de stå?

Anonym (04.08.2014 22:13)

Stærkasser kan stå ganske tett, fordi stær kan hekke kolonivis. Stær og meiser kan hekke nær hverandre, fordi de ikke er konkurrenter.

Roar Solheim (04.08.2014 23:48)


Lenke

Avstand fuglebrett/fuglekasse

Jeg har et fuglebrett der jeg hele året mater fuglene bl.a. pilfink, gråspurv, blå- og kjøttmeis og innimellom er flaggspetten innom. Jeg har lyst til å sette opp en fuglekasse eller to, men har ikke så mange alternativene i hagen (kassen må festes på hus/uthus) og jeg lurer derfor på hvor stor avstanden må være fra fuglebrettet til fuglekassen for at noen vil flytte inn? Er det forskjell mellom de forskjellige arten i hva de tolererer?

Vibeke Lundbekk (01.08.2014 22:44)

Avstand fra fuglebrettet skulle ikke bety noe, derimot er det vanskelig å få besatt to kasser dersom de står for nær hverandre. Noen arter kan hekke nær artsfrender, som pilfink, gråspurv, stær og tårnseiler, mens meiser og fluesnappere er mer territorielle, og må ha en viss avstand til nærmeste nabo.

Roar Solheim (02.08.2014 10:39)


Lenke

Beise Uglekasse, for Kattugle,Perleugle og Haukugle.

Heisann. Jeg har laget Uglekasser for Kattugle,perleugle, og haukugle, og lurer på om jeg kan beise disse kassene i en "due" grå farge?

Burde jeg Feste kassene i stål tråd, rundt treet og i kassene igjen, uten å skade treet? eller kan jeg skru skruer igjennom kassene og inn i treet?

Aleksander (25.07.2014 23:45)

Jeg beiser alltid kasser utvendig, og det gjør ikke noe for fuglene. Bruker også takpapp på tak, da varer kassene lenger (20-30 år). Jeg fester dem ved å sette kassa oppe på en greinstubb, slik at denne holder vekten av kassa, og så slå ståltråd rundt kassa og treet, både oppe og nede. Tråden strammes med å presse trepinner mellom ståltråden og trestammen.

Roar Solheim (25.07.2014 23:52)


Lenke

3 kull

Hei, vi har et par brunfink i fuglekassen, nå har de fått sitt tredje kull i sommer. Er dette vanlig? De har kasse ved stuevinduet og verandaen og er godt vant til folk. Kassen blir også brukt på vinteren men da mest av en kjøttmeis. Mulig det blir bråk til vinteren om brunfinken føler de har hevd etter 3 kull. Bør vi la siste reir ligge i kassa over vinteren slik at det blir lunere? Og bør vi fjerne d før nytt kull neste år?

Ann-Kristin Hoås (25.07.2014 22:05)

Brunfink er ikke et fuglenavn, men det kan tenkes at dere har pilfink i kassa - de er nokså brune, og lik gråspurvene kan de har flere kull i løpet av sommeren. Hvis det er denne arten, kan dere la reiret ligge, for det er ikke godt å si når de slutter hekkingen i høst.

Roar Solheim (25.07.2014 23:49)


Lenke

Uglekasse

Hei. I vår fikk jeg kattugle til å hekke i en kasse jeg hang opp sist høst. Trenger jeg å flytte kassen for å få hekkende ugler neste år, eller kan den fortsatt henge der den er?Trenger jeg å skifte flislaget inne i kassen? Jeg bor ved et skogområde utenfor Steinkjer, men jeg vet ikke særlig mye om ugler i nærområdet.

Kristian (24.07.2014 13:35)

Dersom hekkingen var vellykket, kan kassa godt henge, men dersom noe gikk galt og ungene ikke kom seg ut, kan det lønne seg å flytte den 50-100 m.

Roar Solheim (25.07.2014 00:37)


1-10 av 1114 siste»»