miljolare.on logo miljolare.no logo  
  om nettverket | kontakt | A til Å | english
Du er her: Forsiden > Spør en ornitolog


Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

NB! Vi svarer ikke på spørsmål om hvordan man skal fostre opp ville fugler i fangenskap, da dette er en ulovlig handling. Finner du et fuglebarn eller egg så skal du la de ligge der de er! Spørsmål som dreier seg om burfugler bør rettes til zoologiske forretninger eller veterinærer.

Overskrift
Spørsmål
Skole
Navn
Alder
Frivillig
Vedlegg
De fleste bilde- lyd- og videoformater kan legges ved.
E-post
Fyll ut dersom du ønsker kopi av svaret på e-post. (Blir ikke synlig på noen websider)
Kode


Søk i tidligere stilte spørsmål:

Alle spørsmål / Fugleforing / Trekkfugler / Fuglekasser / Sjeldne fugler og identifikasjon / Økologi og atferd / Sykdom og skader / Ringmerking og merkede fugler / Diverse

Viser 1 til 10 av totalt 1330 spørsmål

Lenke

henge opp kasser

Hei!

Lurte på, har en skog ved kysten der det er stor mulighet for at det holder til en hubro/ eller to.

Kattugle er det også i området. planen var å henge opp kasse til kattugle i denne skogen, men er det noe vits i da det er hubro i området? da dette er en stor fryktet rovfugl.

Da er vel sjangsen mindre for at kattugla slår seg til der??
Hubroen har jeg sett der, men ikke kattugla, men har hørt den i et område et stykke vekk.

Mvh

Anonym (12.02.2016 20:20)

Kattugla hekker helst inne i skog, mens hubroen jakter i åpent terreng. Derfor kan du godt henge opp kattuglekasser, men dersom uglene må jakte mye i åpent terreng, KAN de ende opp som hubromat. men det er noe de må leve med alle steder. Ellers er hønsehauken den viktigste predatoren som tar kattugler.

Roar Solheim (13.02.2016 02:29)


Lenke

Hekkekasse for flaggspett

Jeg hadde besøk av en flaggsett som så ut til å lete etter egnet tre for reir. Men den sjekket på froske trær, så de var nok ikke kandidater. Tenkte om jeg kunne sette opp en hekkekasse for flaggspetten, men finner ikke noe om størrelsen på kassen og hullstørrelse.
Kan du gi meg info om det er lurt å sette opp slik kasse i spredt boligstrøk og størrelse på kasse.

Kjell (10.02.2016 16:03)

Fordi spettene ikke pleier å hekke på nytt i gamle hull, men hakker nytt reirhull hvert år, er det uhyre sjeldent at spetter kan hekke i klasser. Tror flaggspett bare er funnet i fuglekasse en eneste gang. Det har derfor ikke noe for seg å prøve å lage hekkekasser for spetter. Men de kan gjerne overnatte i kassene om vinteren.

Roar Solheim (10.02.2016 19:04)


Lenke

Fuglekasser i Oslo-park

Hei,
Dette gjelder Klosterenga Park i bydel Gamle Oslo. Venneforeningen har tenkt å gå til anskaffelse av fuglekasser for montering i Parken. Her vokser alm, bjerk, hestekastanje og syrinbusker. Området er på ca 66 dekar og består av et skyggefullt "skog"område og mer åpent lende. Det er observert 27 fuglearter i bjerkene, kfr vedlegg. Spm: Hvor mange kasser vil du totalt anbefale og hvor mange av hvilke slag? Er det trær som passer bedre enn andre? Hvor høyt skal kassene henge? Kan kassene males/beises? og ev i hvilke farger? Hvor raskt bør kassene monteres opp?

Gerd Bånerud ved for Foreningen Klosterengas Venner (08.02.2016 00:49)

Sliter dessverre litt med dekar/hektar som arealforståelse, men jeg ville hengt småfuglkasser med 20-30 m mellom kassene - så kan dere selv regne ut hvor mange det er plass til. Det bør kunne være både meise-/fluesnapperkasser med 32 mm hull, stærkasser med ca 45 mm hull, og noen ugle-/kaie-/skogduekasser (ca 10 cm hull). Kassene kan gjerne beises i mørk farge - da varer de lenger (+ takpapp på taket). Småfuglkasser kan henges 2-3 m over bakken, bruk en kort stige. Større kasser ca 4-5 m over bakken.

Roar Solheim (09.02.2016 17:37)


Lenke

Uklekte egg i fuglekassen

Da vi renset fuglekassene i hagen i dag, så vi at det var 7 av 8 som hadde vært i bruk. I den ene som vi hadde observert spettmeis i var det 2 klekte egge og 2 som ikke var det. Hva kan det tyde på? Har 2 unger klart seg og 2 egg bare blitt forlatt?
Takker samtidig for et utrolig kjekt og lærerikt forum.

Anonym (07.02.2016 21:02)

Det hender rett som det er at ikke alle egg blir befruktet, og da blir de liggende tilbake uklekt.

Roar Solheim (07.02.2016 21:30)


Lenke

kattugle

Hei!

Kan en fore kattugle? med foreksempel å kaste ut døde mus tatt i felle, i nærheten av hekkeplass?

Og så, har leita etter hvor i landet perleugle/spurvugle hekker/mest utbredt? Kan det bygges kasse til de på sunnmøre?

Mvh Anonym

anonym (02.02.2016 18:43)

Ugler KAN vennes til å finne døde mus på en fast forplass, og komme og forsyne seg. Jeg ville i så fall ha laget en liten plattform oppe i et tre for å legge ut musene, så kan i alle fall ikke pattedyr på bakken få tak i dem. Siden kattuglekassene også passer for perleugle, så vil jeg anbefale å sette ut kattuglekasser på Sunnmøre. DEN arten finnes i alle fall der.

Roar Solheim (06.02.2016 23:38)


Lenke

Tid for kasser

Hei!

Lurer på om det er dumt å henge opp kasser til uglene å tårnfalken nå?? bare for å ha gjort det i god tid!, er det bare positivt eller??

Å til småfuglene?

G.N Sunnmøre. (05.02.2016 21:48)

Nei, det er bra å henge opp kassene tidlig, spesielt uglekassene.

Roar Solheim (06.02.2016 21:26)


Lenke

Kattugle

Hei!

Jeg har hørt hunn å hann av kattugle i området. å har hengt opp kasse. i kveld så mente jeg på jeg hørte hunnen etter å kalla på ugla, å hun var i nærheten av kassen!

Men så lurte jeg på, har sett det står det skal være ca 10 cm med sagflis i kassen, å jeg var så dum å fylle opp, men hadde ikke nok..å har ikke fått fylt opp mere. å nå har ugla(ene) vært i nærheten av kassen.
Da er det vel ikke så smart å klatre opp til kassen for å fylle på mere??
Skulle gjerne ha gjort det, men vet ikke om det er lurt.

I kassen er det ca 6-7 cm med litt blandet sagflis med litt bark.

gudmund nærø (01.02.2016 23:05)

10 cm er bare en ca anbefaling. Så lenge det er LITT flis som ugla kan grave en grop i, så holder det lenge. Her behøver du ikke å bekymre deg.

Roar Solheim (01.02.2016 23:50)


Lenke

Eggtyv.

Hei.Lurer på om det finnes et godt råd for å få skjæren til å holde seg unna andeholkene.Vi har to holker som skjæra har tatt alle eggene i.Det var i fjor vår.Vi har et skjærereir bare femti meter unnna.Synes at det er trasig at ikke anda skal få ha eggene sine i fred.Håper på svar.M.v.h Oddbjørn Nesengmo.

Oddbjørn Nesengmo 8643 Bjerka. (31.01.2016 11:04)

Dette høres utrolig ut - skjærene pleier ikke å gå inn i slike holker, det gjør derimot mår. Men dersom du har noen spesialiserte skjærer, så er det ikke lett å finne metoder for å holde dem unna, dessverre.

Roar Solheim (31.01.2016 14:40)


Lenke

Skogsduekasse.

Hei.
Er kommet skogsdue til min hjemplass. Lurte bare på om du dere kunne sende meg et bilde med mål slik at jeg kan bygge noen kasser og sette ut.

Kjell Antonsen (30.01.2016 11:09)

Hei
Her er et par linker:
http://www.miljolare.no/aktiviteter/fuglekasser/kassetabell

http://www.fuglevennen.no/aktiviteter/fuglekasser/storkasser.php

Skogdua vil ha en stor kasse i samme størrelse som perleugle. Den kan starte egglegging allerede i mars og har ofte 2-3 kull. OBS! Den tåler svært lite forstyrrelser ved reiret!

Morten Ree (30.01.2016 11:40)


Lenke

Hvordan få fuglene til å lage rede i fuglekasse

Hei, vi har to fuglekasser på huset vårt. I to vintrer har vi hengt opp meiseboller ved fuglekassene i håp om at de kan slå seg ned hos oss. Vi har også mange fuglematere som blir mye besøkt. Håper på et godt tips. Det er for det meste kjøttmeiser, stær og trost som er her.

Anne Aschehoug (29.01.2016 14:15)

Du kan egentlig ikke gjøre så mye annet enn å henge opp fuglekassene. Noen kasser vil fuglene benytte, andre ikke. Hvorfor de lar være å bruke noen kasser, er ofte umulig for oss å forstå, men det kan ha med skjul og eksponering å gjøre. Det har lite for seg å henge opp ekstra mat - det vil ikke hjelpe på boplassvalget.

Roar Solheim (29.01.2016 14:20)


1-10 av 1330 siste»»