miljolare.on logo miljolare.no logo  
  om nettverket | kontakt | A til Å | english
Du er her: Forsiden > Spør en ornitolog


Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

NB! Vi svarer ikke på spørsmål om hvordan man skal fostre opp ville fugler i fangenskap, da dette er en ulovlig handling. Finner du et fuglebarn eller egg så skal du la de ligge der de er! Spørsmål som dreier seg om burfugler bør rettes til zoologiske forretninger eller veterinærer.

Overskrift
Spørsmål
Skole
Navn
Alder
Frivillig
Bilde
Last opp fil
E-post
Fyll ut dersom du ønsker kopi av svaret på e-post. (Blir ikke synlig på noen websider)
Kode

Søk i tidligere stilte spørsmål:

Alle spørsmål / Fugleforing / Trekkfugler / Fuglekasser / Sjeldne fugler og identifikasjon / Økologi og atferd / Sykdom og skader / Ringmerking og merkede fugler / Diverse

Viser 1 til 10 av totalt 1178 spørsmål

Lenke

Svaler

Vi har en gammel låve som skal rives. Der hekket tårnseilere og låvesvaler. Vi vil prøve å lage nye rugesteder på vår nye låve. Vi tenker å montere lister høyt oppe v takskjegget og gammel taksten på hyller. Finnes det noen gode beskrivelser på hvordan dette bør se ut

Torine (22.03.2015 10:09)

I bladet Fuglevennen nr 2 (høsten) 2007 er det vist hvordan tårnseilerkasser kan lages (PDF på nettsidene til NOF - birdlife.no). Låvesvaler kan du nok bare lage en enkelt kvadratisk plattform til (ca 10-12 cm bredde) og sette opp oppunder taksjegget.

Roar Solheim (19.04.2015 08:45)


Lenke

Felling av trær

Hei, har nylig flytta inn i nytt hus med hage der det også er flere bjørketrær, et av disse med en fuglekasse på. Mannen min er bjørkeallergiker og vi er derfor nødt til å felle disse bjørkene. Vi har valgt og kutte dem ganske høyt oppe på stammen, over fuglekassen, ettersom stammen er veldig flott og det ser ut til at det har flytta inn noen blåmeiser i fuglekassa. Tror du at alt bråk og forandring med felling og mototsag, nå tidlig i april vil skremme dem til å flytte fra oss? Det hadde i såfall vært trist.

Lotta Einan Støback (14.04.2015 13:15)

Meisene begynner ofte ikke reirbyggingen før mot slutten av april, så dette burde forhåpentligvis gå bra hvis dere er ferdige med kapping og rydding.

Roar Solheim (19.04.2015 08:37)


Lenke

Musvåk og Hauk

Hei! Hvor og hvordan bygger Musvåk og Hauk sine reir?
Kan de hekke i kasser også?
Jeg ser til stadighet Musvåk, men vanskelig å oppdage redene.

Tor Hilmar Årnes (18.04.2015 14:37)

Musvåk, fjellvåk og hønsehauk bygger kvistreir i gammel skog, oftest barskog. Fjellvåk KAN hekke på plattinger satt opp for lappugler (5-6 mob), men vi har lite erfaring om hvorvidt musvåk og hønsehauk vil bruke tilsvarende kunstige reirplasser. Kunstige kvistreir høyere opp i trærne bruker de imidlertid gjerne.

Roar Solheim (18.04.2015 20:14)


Lenke

Creolimpregnert

Jeg har noen planker som er creolimpregnert. Går det an å bygge fuglekasser av de?

Kristoffer ved Nesøya (18.04.2015 17:15)

Er dette det samme som kreosot? Det samme som i gamle jernbanesviller?
Kan dessverre ikke gi deg noe svar på dette. Vanlige impregnerte, grønne terrassebord/planker er i alle fall helt OK.

Roar Solheim (18.04.2015 20:12)


Lenke

kattugle

Heisann!skulle sjekke kassen min da kattugla til min store glede fløy ut. Så at d var 3 egg oppi. Hvor lenge tar det vanligvis før kattugla kommer tilbake til kassen igjen? Kan jeg dra tilbake å se på kassen fra ca 20 m, men uten å se oppi? Og evt hvor lenge kan d være mellom jeg er der og ser? Er det hunnen som ruger hele tiden eller er hannen også med på det?

Anonym (15.04.2015 19:33)

Hos uglene er det bare hunnen som ruger. Det er vanskelig å si eksakt hvor lenge det går før hun vender tilbake til kassa - det avhenger av henne som individ, og hvor lenge hun har ruget på eggene. Men når du går vekk, er hun sannsynligvis tilbake på eggene i løpet av 5-10 minutter. Som regel gjør det ikke noe å betrakte kassa fra bakken, men NOEN hunner kan være sky og forlate kassa FØR du kommer fram til den. De flyr ut når de hører at du nærmer deg.

Roar Solheim (16.04.2015 05:55)


Lenke

Rugekasse

hei. jeg lurer på om jeg kan lage et flytende ruge"hus" til stokkand. de som bodde her før sa at det pleier å være to par stokkand som har reir ved vannkanten. men pga kattene våre er virkelige jegere så lurer jeg på om stokkanda vil velge et flytende reir. ?

tommy lien (13.04.2015 11:57)

Ja, det kan nok gå an, i alle fall er det bare å prøve. Men det må være forankret slik at det ikke driver inn mot land.

Roar Solheim (13.04.2015 21:31)


Lenke

Trygt (for uglene) om jeg klatrer opp til kattuglekasse tidlig i rugefasen?

Hei. Jeg har fire kattuglekasser, og det ser (og høres) ut til å være hekkende uglepar i minst to av dem i år. Den ene er overvåket av et fjernstyrt MMS-viltkamera som er plassert på utsiden av kassen (ca 70-80 cm fra den), så jeg har blitt tilsendt bilder av ugler som beveger seg inn og ut av kasseåpningen i det siste. Jeg har grunn til å tro at hekkingen begynte 1. påskedag.

Kameraet er festet til en pinne som står fast i et hull i en tykk planke montert på en gren under selve kassa. En bagasjestropp bidrar til å holde pinnen på plass. Bagasjestroppen er dessverre blitt gammel og dårlig, så pinnen tippet forover for noen dager siden, slik at kameralinsen ikke lenger er rettet mot hullet.

Hvis jeg har rett i at hekkingen startet 1. påskedag: Kan jeg klatre opp til kameraet (i stige), ta ned kameraet og erstatte bagasjestroppen med en ny en -- uten å risikere at uglene skyr kassa?

Jeg vet av erfaring hvordan ugleangrep føles på kroppen, men jeg har verneutstyr, så det er ikke min egen helse jeg tenker på. Dog vil jeg helst unngå å skremme bort uglene fra eggene sine.

Selve operasjonen med å ta ned kameraet vil være unnagjort på maks ca to minutter, og ny montering vil ta ca tre minutter (i tillegg tar det litt tid å gå til/fra området hvor treet står, og terrenget er veldig oversiktlig for uglene, så de kommer til å se og høre meg hele tiden). Jeg tenker å vente ca et døgn mellom disse to operasjonene (og jeg skal fjerne stigen fra treet i mellomtiden). Å kikke ned i kassa har jeg ikke tenkt å gjøre.

Hva tror du? Bør jeg droppe det?

hmmmm (12.04.2015 19:51)

Så lenge du bare skal justere noe utenfor kassa, tror jeg ikke dette betyr noe for hekkingen, selv om hunnen skulle fly ut av kassa mens du er der. De angriper neppe nå - det skjer helst bare når ungene er store eller like etter at de har hoppet ut. Dette kan du nok trygt gjøre.

Roar Solheim (12.04.2015 20:56)


Lenke

Ugler-Kattugle

Er det for sent nå å sette opp uglekasse?
Har uglene sluttet å hekke i år?

Tor Hilmar Årnes (06.04.2015 18:32)

Nei, det er ennå mulighet for å få kattugler til å etablere seg i en kasse, men det begynner å haste.

Roar Solheim (06.04.2015 18:38)


Lenke

hvor høyt bør den henge?

hei, snekrer nå en fuglekasse til kjøttmeis og svarthvit.
har lest at kassene ikke trenger å henge høyere enn at du kan se oppi kassene. gjelder det også for meg som er 159cm høy?

marko skarica ved aspåsen skole (05.04.2015 12:39)

Ja, det bør ikke være noe problem. Men hvis du skal henge kassene der det er en del trafikk av folk, så kan det lønne seg å henge dem ca 3 m over bakken slik at folk ikke når dem. Da må du bruke en kort stige.

Roar Solheim (05.04.2015 12:57)


Lenke

Tidlig hekking av kattugler i Bergen

Hei
Jeg har tidligere i vinter sendt et spørsmål til dere vedr. hekking hos kattugle, og hvor tidlig på året de kan legge eggene. I mars i fjor hengte jeg opp en uglekasse hos en kjenning i en hage nær Fantoft i Bergen. Det er her en del store gran og eiketrær. Jeg har lenge hørt ugle i området. Så den 10 januar falt hele den store granen ned som kassen hang i. Kassen var uskadet, men det som overrasket meg var at det i kassen var 4 kattugle egg. Tre av eggene var knust, men ett av de var nesten intakt. Eggeplommen var gul og klar, og jeg lurte derfor på om eggene kunne være lagt allerede nå i januar. Tilbakemeldingen fra en av dere var at dere mente å ha sett rapportering om vinterhekking tidligere i Bergensområdet. Jeg satte opp uglekassen igjen i uken etter stormen Nina i et av grantrærne ca 15 meter unna. Her må kattuglen ha etablert seg med egg veldig fort da minst to kattugleunger nå har forlatt uglekassen og står i en stor tett tuja ca 3 meter fra stuevinduet. Her har de stått hele dagen. Det er et utrolig flott syn. Har undersøkt kassen og den er tom, men inneholder masse rester av fugl og beinrester. Jeg har fått bilde av begge kattugle ungene. jeg mener at dette må være samme kattugleparet som også kan ha lagt egg i januar 2015.

Martin Hole (28.03.2015 21:49)

Det er fullt mulig at det var et tidlig lagt kull som gikk tapt da treet falt ned, og at det er de samme uglene som raskt la et nytt kull da kassa ble hengt opp igjen. Artig at de har klart en så hurtig omstilling og har fått fram minst to unger i år!

Roar Solheim (04.04.2015 13:08)


1-10 av 1178 siste»»