miljolare.on logo miljolare.no logo  
  om nettverket | kontakt | A til Å | english
Du er her: Forsiden > Aktiviteter > Regnsjekken

Regnsjekken

24.-30. september 2007 arrangeres Ekstremværuka i NRK med fokus på vær og klima i mange program. Denne uken inviteres både skoler og privatpersoner til å måle nedbør og registrere målingene på miljolare.no.

NRK Regnsjekken

Hvordan skaffe nedbørmåler?

Du kan få nedbørsmålere gratis fra Utdanningsdirektoratets betillingstorg, evt. send en epost til: bestilling@utdanningsdirektoratet.no (du må betale portoen selv). Du kan også lage en selv, eller kjøpe en enkel nedbørsmåler på hagesentre, andre butikker og læremiddelfirma til ca 30-50 kroner. Under forskningsdagene blir det delt ut gratis nedbørmålere i de største byene.

Mål hvor mye det regner

Alle meteorologiske stasjoner måler nedbør kl. 07:00 i norsk vintertid. For å komme så nært som mulig dette tidspunktet lar vi deg rapportere nedbør målt tidligst kl. 05:00 og seinest kl. 09:00. Du leser av hvor mange millimeter nedbør som er samlet i måleren og tømmer den slik at den er klar for neste døgns måling.

Registrering av nedbørmålinger

Regnsjekken bruker aktiviteten Nedbørmåling under temaet Klima og luftkvalitet. Når du skal registrere nedbør starter du med å logge deg på og registrere eller velge det geografiske området du måler i. Deltakere som var med i 2006 skal benytte samme brukernavn og passord som før. Du må også registrere nedbørmåleren(e) første gangen. For hver nedbørmåler og døgn fyller du ut tidsrommet for målingen og hvor mange millimeter nedbør du har målt. Husk at det også er viktig å registrere 0 mm nedbør dersom det ikke har regnet!

Noen har registrert nedbør hver dag siden september 2006. Som ny deltaker kan du derfor starte dine målinger allerede i dag!

Nedbørmåler

Resultat av målingene

Se egne og andre målinger fra hele landet på resultatsidene i aktiviteten Nedbørmåling (Regnsjekken). Resultatene vil også bli presentert i ulike programmer på NRK TV og radio gjennom uken.

Rapport fra fjorårets Regnsjekk (pdf-fil)

Evalueringsrapport av fjorårets Regnsjekk (pdf-fil)

Statistikk -Deltakere i "Regnsjekken"

Lenker til klimaressurser på yr.no


met.no Forskningsdagene
Utdanningsdirektoratet Miljøverndepartementet