miljolare.on logo miljolare.no logo  
  om nettverket | kontakt | A til Å | english
Du er her: Forsiden > Prosjekter > Gråspurv

Gråspurv

Gråspurven hekker stort sett i hele Norge, men er i stor grad knyttet til menneskelig aktivitet. Den trives i åpent kulturlandskap ispedd busker, og er vanlig på gårdsbruk. Gråspurven er standfugl og veldig stasjonær. Den finnes i større grad enn andre fugler inne i menneskeskapte lokalklima som fjøs, kraftfórlagre og bakerier. Føden består hovedsakelig av frø og insekter.

Hekkebiologi
Vanligvis hekker gråspurven i hulrom, men kan også bygge reir fritt i trær eller busker, og bygger da gjerne et forseggjort overbygd reir med inngang fra siden. Fuglekasser kan også fungere utmerket som reirplass for gråspurven. Egglegging starter i april-mai og 2-3 kull i året med 4-5 egg i hvert fostres i felleskap av foreldrene. Tidligere mente man at gråspurven var monogam livet ut (kun en partner), men det er ikke uvanlig at gråspurvhanner veksler mellom flere hunner.

Gråspurvhannen (til venstre) skilles fra hunnen (til høyre) ved at den har svart strupeflekk, en kastanjefarget strek fra øyet og bak mot nakken og svart maske rundt øyet.

Kjønnsforskjeller
Gråspurvhannen har blygrå isse, en svart strupeflekk av varierende størrelse og et leverbrunt bånd fra øyet og bakover ned i nakken. Hunnen har mindre iøynefallende farger, og mangler både strupeflekk og det karakteristiske brune båndet bak øyet som hannen har. Ungfugler ligner i første rekke hunnen, og alder er som regel vanskelig å avgjøre. Like etter hekkesesongen er det likevel mulig, da man kan se mye gult i munnvikene på ungene.

Sangfugl?
Gråspurvens lyd kan ikke sies å være allverdens imponerende for våre ører. Men den kvitrende og ensartete "tjirp"-lyden er i alle fall et meget karakterisk innslag i de fleste byer og jordbruksområder.

Pilfinken - en nær slektning
I Norge har gråspurven bare en nær slektning, pilfinken. Til tross for at den har fått navnet fink, så er det altså en spurv. På avstand ser gråspurv og pilfink veldig like ut i farge, form og proposjoner. Studerer man fuglene nøyere ser man at pilfinken har brun isse og en klart avsatt svart flekk i det ellers hvite kinnet. Gråspurven har grå isse og og mangler den svarte flekken i det ellers lyse kinnet. Hos pilfinken er kjønnene like. Les mer om, og se bilde av pilfink her.


Gråspurvsiden