Arbeidsmåter i faget

Faget Kunst og håndverk har sin hovedtyngde knyttet til praktisk skapende arbeid med form og farge i ulike materialer. I faget må det legges vekt på varierte arbeidsmåter der eleven gjennom praktisk arbeid får tid til å tilegne seg kunnskaper, ferdigheter og holdninger som utvikler mestring og glede, og som motiverer for nye faglige utfordringer.

På småskoletrinnet står undring og opplevelser gjennom lekpreget læring sentralt, og i møte med ulike uttrykk innen kunst og formkultur gis elevene mulighet til å ta mange sanser i bruk. Gjennom varierte aktiviteter møter de enkle utfordringer i arbeid med naturmaterialer, enkelt verktøy og enkle teknikker. Tegning, maling, modellering og bygging er viktige aktivitetsområder.

På mellomtrinnet må elevene få mulighet til å tilegne seg mer eksakte kunnskaper og ferdigheter i faget. Inntrykk fra kunst og formkultur kan brukes som inspirasjon til å få erfaring med de enkelte materialers muligheter og begrensninger, og til samtale om egne og andres arbeider.

På ungdomstrinnet har elevene tilegnet seg tilstrekkelige kunnskaper og ferdigheter til å løse faglige problemstillinger både individuelt og i fellesskap. Opplæringen skal planlegges med tanke på at elevene nå i større grad kan ta ansvar for egen læring. Elevene bør få arbeide med temaer som er nær knyttet til deres interesser, og de skal i større grad kunne gi faglige begrunnelser og kunne reflektere over egne og andres arbeider. Aktivitetene bør samordnes og kombineres, slik at det er mulig å prøve ut og bruke ulike materialer, redskaper og teknikker i ett og samme arbeid.

Inntrykk fra kunst og formkultur i nærmiljøet er viktig for elevenes tilhørighet og er et godt utgangspunkt for ulike oppgaver, temaer og prosjekter. Møte med profesjonelle utøvere og deres arbeider kan gi glede og inspirasjon til elevenes egne arbeider. Det er viktig at elevene får møte original bildekunst, kunsthåndverk og design gjennom riksutstillinger og kunstinstitusjoner. Møte med lokale håndverkstradisjoner og utøvere er også viktig i den lokale forankringen av faget.

Elevene skal få et variert grunnlag for utvikling av visuell kompetanse og evne til problemløsning. Det er viktig at hovedmomentene ses i sammenheng slik at opplæringen og arbeidsoppgavene skaper meningsfulle aktiviteter for elevene. Gjennom arbeid med fabulering og idéutvikling skal elevene kunne gis mulighet til å oppøve sin forestillingsevne. I arbeid med gjengivende oppgaver får elevene trening i å gjengi det de opplever og sanser. Dette bidrar til å utvikle sentrale ferdigheter som evnen til observasjon, innlevelse og gjengivelse.

Det ligger både læring og motivasjon i at nærmiljøet verdsetter elevenes arbeid. Arbeidene kan inngå i for eksempel teaterforestillinger, skolens presentasjonsmateriell og skoleavis eller i utforming og vedlikehold av skolemiljøet. På den måten får elevene erfare at de kan ha innflytelse på utformingen av sin visuelle hverdag.