miljolare.on logo miljolare.no logo  
  om nettverket | kontakt | A til Å | english
Du er her: Forsiden > Prosjekter > Karlsvika > SAGBRUK

SAGBRUK

I 1888 kjøpte et selskap, "Fangen og Walker", bestående av Chr. Lilloe, Stener August Fangen (forfatteren Roald Fangens far) og Henry Stirling Walker, Glassverk-stykkene og satte igang et sag og høvleri. Startkapitalen var 3000 pund, og kjøpesummen var 13500 kr, men allerede i 1892 ble eiendommen solgt igjen. Energi-kilden til sag og høvleriet var selvfølgelig damp.

Tømmer til sagbruket ble levert fra omliggende distrikter, og på vinterstid foregikk tømmertransporten over isen. Jørgen Karlsvik forteller om en slik tur som hans far foretok:

"Tømmeret ble fraktet på isen om vinteren, akkurat om det ble rodd om sommeren. Det var noe til tømmerstokker i gamle dager, det ble opptil 7 bjelker på en stokk, vi lar ikke trærne bli så store nå, det lønner seg ikke. Far kjørte ofte fra stranden her (Karlsvika) med tømmer til en trelasthandler Fangen på Vallø. En gang holdt det på å gå galt, isen røk og far kom under kjøretøyet, det fløt jo heldigvis på trelasten. Han fikk skåret opp seletøyet og befridd hesten, men så gjaldt det å få den opp på isen. Han slet lenge med det, helt til han kom til å huske på at han hadde hørt man skulle forsøke å kvele dyret. Da kaster hesten seg i været og kaver seg opp, og sånn gikk det denne gangen også. Da var far helt ferdig, han husket visst ikke stort mer før han satt i en stue og ble pleiet. De hadde ikke noen skikkelig stall å ta vare på hesten i, så den ble pleiet i rommet ved siden av den stuen far satt. Det var gemyttlig på den måten."