Forside forskningskampanjen

Om Forskningskampanjen

Hvem står bak?

Kontaktinformasjon


Forskningsdagene

Nettverk for Miljølære

Skolenettet


Forskningsrådet

Utdanningsdirektoratet

NILU

 

Forskningskampanje for norske skoler

Forskningskampanjen 2005 - Rapporten viser at kranvann er best!

NIVA var faglig ansvarlig for en forskningskampanje for skoleklasser i forbindelse med Forskningsdagene 2005. Oppgaven var å undersøke bakterieinnholdet i skolenes drikkevann. Nå foreligger NIVAs vurdering av resultatene fra de 173 deltakende skolene.

Skoleklassene som deltok i kampanjen fikk tilsendt utstyr for analyse av bakterieinnholdet i skolens drikkevann og ev. andre vannkilder. Skolene utarbeidet rapporter for egne resultater, mens NIVA (Norsk instututt for vannforskning) vurderte alle resultatene fra kampanjen.

Resultatene fra de i alt 173 deltakende skolene viser godt samsvar med det en skulle forvente; kranvann hadde gjennomgående god bakteriologisk vannkvalitet, vann fra vanndispensere og drikkeflasker hadde gjennomgående noe høyere bakterieinnhold, mens vann fra bekker, innsjøer og søledammer hadde høyt bakterieinnhold. Lavest innhold av bakterier ble funnet i kokt vann.

I alt 173 skoler fullførte Forskningskampanjen 2005. Blandt disse var også én skole fra henholdsvis Danmark, Finland, Island og Sverige. Et flertall av skolene var fra barnetrinnet, men også ungdomsskoler og videregående skoler deltok.

Alle skolene fikk tilsendt utstyr for prøvetaking og analyse av bakterieinnhold i vann. Utstyret besto av steril pipette, Petrifilm? (et spesialfilter med vekstmedium for bakterier), fordelingsplate og bruksanvisning for bakterieanalysen. Resultatene er vurdert ut fra gjeldende retningslinjer for vurdering av bakterieinnhold i drikkevann.

Konklusjonene er:
Undersøkelsen viste at vannkvaliteten i forskjellige typer drikkevann (kranvann, vanndispensere, kjøpevann på flaske, kokt vann) var gjennomgående god, og mye bedre enn i naturlige vannkilder (innsjø, bekk, regnvann, søledam). Flertallet av prøvene av drikkevann hadde lavt eller svært lavt innhold av bakterier (mindre enn 100 bakterier per ml). Omtrent 90 % av vannprøvene fra naturlige vannkilder hadde høyt bakterieinnhold (mer enn 100 balkterier per ml). Kokt vann var den vanntypen som hadde lavest innhold av bakterier.

Resultatene fra Forskningskampanjen 2005 er i tråd med det en skulle forvente, og bekrefter at skoleelever kan bidra med verdifulle data når de får tilpasset utstyr og god veiledning. Elevene utarbeidet rapport om egne resultater. Skoleelvene og lærerne fortjener ros for nøyaktighet og entusiasme.



Last ned/åpne pdf-filer
Vi anbefaler å laste filen ned til egen maskin
(Høyreklikk på linken(e) og velg "Lagre som..."/"Save as...")

For å kunne lese pdf-filer trenger du Adobe® Acrobat Reader, som kan lastes ned gratis fra denne linken. Detaljer for enkeltskoler
Fremstillinger av alle skolenes enkeltresultater (også skoler som har registrert etter at fristen for å bli med i rapporten ble satt), finnes på:

 

Ordentlige forskningskampanjer
Kampanjen har hvert år ett spesielt tema og benytter systemene utviklet for Nettverk for miljølære. Forskningskampanjen drives av Forskningsdagenes sekretariat i samarbeid med NILU, Norsk institutt for luftforskning, og Utdanningsdirektoratet.

Elever fra hele Norge skal ved å bruke en faglig godkjent metode arbeide som forskere for å sammmen produsere ny kunnskap om et aktuelt naturvitenskapelig tema. Hver klasse skal gjøre en kort liten innsats, ofte med tilsendt enkelt utstyr. Skolene samlede resultater gir grunnlag for de vitenskaplige vurderingene og konklusjonene.

Faglig tema varierer.
I 2003 var fokuset Inneklima i skoler, og i 2004 Svevestøv langs skoleveier. I 2005 var temaet vannkvalitet og vannforbruk på skolene.

Forskerne lager rapport
Forskerne vil, etter at undersøkelsen er gjennomført, lage en forskningsrapport basert på alle resultatene fra skolene.

Elevene kan lage rapport
Via nettsidene kan elevene også lage sin egen rapport med bruk av en interaktiv rapportgenerator.

Tidligere rapporter:
  • Svevestøv 2004
  • Inneklima 2003

    Rapportene er i pdf-format

     Kontaktinformasjon

  •