miljolare.on logo miljolare.no logo  
  om nettverket | kontakt | A til Å | english
Du er her: Forsiden > Spør en ornitolog


Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

NB! Vi svarer ikke på spørsmål om hvordan man skal fostre opp ville fugler i fangenskap, da dette er en ulovlig handling. Finner du et fuglebarn eller egg så skal du la de ligge der de er! Spørsmål som dreier seg om burfugler bør rettes til zoologiske forretninger eller veterinærer.

Overskrift
Spørsmål
Skole
Navn
Alder
Frivillig
Vedlegg
De fleste bilde- lyd- og videoformater kan legges ved.
E-post
Fyll ut dersom du ønsker kopi av svaret på e-post. (Blir ikke synlig på noen websider)
Kode


Søk i tidligere stilte spørsmål:

Alle spørsmål / Fugleforing / Trekkfugler / Fuglekasser / Sjeldne fugler og identifikasjon / Økologi og atferd / Sykdom og skader / Ringmerking og merkede fugler / Diverse

Viser 1 til 10 av totalt 1481 spørsmål

Lenke

Fugleholker

Er det viktig og sette ut Fugleholker?
Om det er vil jeg lage mange på skolen

Tobias Birkeland (20.10.2016 14:53)

Der hullrugerne mangler naturlige reirplasser, hjelper det å tilby kunstige reirhull i form av fuglekasser. Spesielt der det drives intensivt skogbruk er mengden hulltrær lav. Da kan fuglekasser væreb til stor hjelp for fuglene. Men fuglekasser er samtidig en veldig fin måte å få flotte næropplevelser med fuglene, samt å lære mange av artene og deres levevis å kjenne.

Roar Solheim (20.10.2016 15:38)


Lenke

stærekasser

Stæren raser utfor, og ser på DOFs hjemmesider at man nå mener at bl a opphør av beiting på eng av storfe faktisk er en viktig årsak. Mener også å ha sett at den klarer seg bedre i bynære strøk, pga gunstgige forhold i parker og villaplener? Men: det er også blitt mye lenger mellom stærekassene. Bør vi oppmuntre folk til å henge opp flere stærekasser - igjen?

Christian Børs Lind (19.10.2016 22:11)

Det er absolutt en god ide! I sommer har det faktisk vært bra stærhekking med mange par og mange unger på vingene i Agder og Rogaland-kanten, så noen steder ser det i alle fall ut til at stæren klarer seg.

Roar Solheim (19.10.2016 23:10)


Lenke

Trekryper- og rødstjertkasser

Har gjennom åra snekret og forgjeves hengt opp de trekanta trekryperkassene slik de er anbefalt bygget i alle tenkelige beskrivelser - men funker de? Er det noen som får trekryper til å hekke i dem -egentlig? Og: For rødstjert står det konsekvent at de skal ha 5 cm innflygningshull - det er jo bare tull? De klarer seg fint med "fluesnapperåpning",og gitt størrelsen - hvorfor skulle de ikke det?

leels byg

Christian (19.10.2016 22:34)

Trekryperen kan være vanskelig. Det spørs også om du har laget de smaleste kassene eller en type med ca 45 graders tak - den er for stor (finnes tegninger av slike her og der). Hvis trekryperkassene har trange hulrom, tas de også gjerne i bruk av svartmeis.
Det er helt riktig at rødstjert bruker mange hullstørrelser - de kan også hekke i uglekasser, men man må vanligvis ende med et hull som ser ut til å fungere bra, det er nok grunnen til at hull for rødstjkertkasser ofte oppgis til 5 cm.

Roar Solheim (19.10.2016 23:07)


Lenke

kjøttmeis

Hei!
Vi har 2 kjøttmeiser som bruker fuglekassen i oktober. Lagrer de mat eller? De ser ikke ut for at de overnatter der, men de sirkler rundt kassen og er inne og ute av kassen flere ganger!

Hermod Larssen (19.10.2016 14:59)

Jo, jeg tror helst de sover der om natta. Hvis du åpner lokket etter at det har blitt mørkt, og lyser ned i kassa, kan det hende du oppdager en meis på nattekvarteret.

Roar Solheim (19.10.2016 15:02)


Lenke

Sesongforvirret kjøttmeis?

Vi har satt opp en fuglekasse fra lekebutikken i våres, som har stått tom hele sommeren. Den siste uka har en kjøttmeis besøkt kassen flere ganger og lagt småkvist der. Men dette må da være helt feil tidspunkt å bygge på??? Har den reservert hus til neste vår, eller har den blitt forvirret av den milde høsten?

Anette med familie. (17.10.2016 20:14)

Meiser bruker ofte fuglekasser til å sove i om vinteren, men hvorfor den trekker inn reirmaterialer nå, vet jeg ikke.

Roar Solheim (17.10.2016 23:27)


Lenke

hvorfor kloss på taket

Hei SER DERES BYGGING AV FUGLEKASSER , HVORFOR HAR DERE EN KLOSS PÅ TAKET?
gjelder samme størrelse i cm for alle kasser til alle typer meis ? med cm hull for inn og utflyving?
Når må kassene settes opp for før våren s egg legging? kan mår klatre langs hyttevegger , tenker i forbindelse med mating av fuglene vinterstid . Jeg trodde jeg hadde laget verdens sikreste matbur , men den gang ei, Mår Mamma kom seg igjennom et 5 cm hull :( Jeg forer i Trondheim BYmark . Familiens Hytte.finnes det noen sjanse for OG HOLDE Mår på avstand for fuglematen ?

Ragnhild C Buch (13.10.2016 18:43)

Jeg går ut i fra at du sikter til tegningene som er gjengitt på Fuglevenn-sidene under fuglekasser veiledning. Dette er en konstruksjon jeg IKKE vil anbefale. Klossen sitter på undersiden av taket og har vært brukt som en "kile" ned i kassa for å feste taket. Dette er en DÅRLIG konstruksjon fordi klossen kan utvide seg og kile seg fast slik at lokket ikke lar seg åpne (det er ikke undertegnede som har ansvar for kasseinformasjonen på siden). Bruk en enkelt planke som er (minst) like bred som bredden på kassa, og fest den f. eks. med hengsler på siden samt ståltråd over slik at lokket ikke kan åpnes av vinden eller av ekorn. Småfuglkasser bør settes opp innen utgangen av mars, men gjerne allerede på høsten. Mår er dte ikke lett å holde unna fuglemat.

Roar Solheim (14.10.2016 08:45)


Lenke

Flaggermuskasser

Hvor stort og hvordan skal åpningen være i en flaggermuskasse

Anonym (10.10.2016 16:06)

Flaggermuskasser skal ha svært liten åpning, bare en sprekk som er kanskje 15-17 mm høy og 3-4 cm bred. Hvis åpningen ikke slipper inn fugler, er dette bra for flaggermus.

Roar Solheim (10.10.2016 23:53)


Lenke

Forlatt rede med egg

Hei. Vi skulle rense en fuglekasse på hytta nå i oktober. Der fant vi 6 uklkkede små egg. Ca i juni så vi at det fløy kjøttmeis ut og inn av kassen så vi trodde det var unger der. Hva kan ha skjedd?

Kirsti (10.10.2016 13:38)

Mange ting. Eggene kan ha vært ubefruktet, en av foreldrene kan ha omkommet slik at eggene ikke ble ruget, osv. Det kan også ha vært unger som kom seg ut av kassen mens disse egnene var ubefruktet og ble liggende igjen.

Roar Solheim (10.10.2016 23:51)


Lenke

Farge

Jeg lurer på hvilken farge fugler liker best fordi Eg maler et fuglehus

Ivy ved Julsundet sko (07.10.2016 18:11)

Det vet vi ikke, men vanligvis brukes naturfarger (brun, mørk, grålig, litt som bark på trær).

Roar Solheim (08.10.2016 01:19)


Lenke

Ugler i pipa?

Hei
Jeg har nettopp blitt gjort oppmerksom på at det er observert 2 ugler i pipa vår på en feriebolig vi har på Nøtterøy i Vestfold. Jeg vet enda ikke om de har bosatt seg der, men naboen fotograferte dem for et par dager siden (bilder vedlagt).
Jeg har tidligere sett dem i området, og har planlagt å bygge kasser til dem. Men har kanskje vært for sein?
Har dere forslag til hva jeg bør gjøre?
1. Hvis de har bygget reir for å overvintre i pipa?
2. Bør jeg la dem overvintre uten å fyre i peisen, og heller rydde dem ut til våren?
3. Hva slags ugler er dette, og kan dere sende meg en link til hvordan en kasse for slike bør utformes?
4. Er det sannsynlig at jeg kan overtale dem til å flytte til en kasse?
Jeg tipper uglene er ca 25-30cm høye, ettersom buen de sitter i antagelig er ca 30cm høy (har ikke målt dette, men har sett de samme uglene flakse rundt tidligere, og de er temmelig store)

Bjørn Lyche (06.10.2016 12:03)

Dette er en kattugle. Den bygger IKKE reir i pipa, men kan bruke slike piper som dagleieplasser. Det er ypperlig dersom du henger opp 1-2 uglekasser i nærheten - da får du dem kanskje som kassehekkere. En kattuglekasse skal ha hullåpning ca 10-12 cm diameter, være ca 50 cm høy og ha indre mål i bunnen på ca 25 x 25 cm (minimum 20 x 20 cm).

Roar Solheim (06.10.2016 18:59)


1-10 av 1481 siste»»