Ask an expert

Hans Olav Hygen works at the Norwegian meterological institute

Here you are welcome to ask our climate expert, Hans Olav Hygen, about questions related to extreme weather and climate adaptation.

Please write your question in English to allow all Nordic schools to read the answers.

Heading
Question
School
Name
Age
Optional
Attachments
De fleste bilde- lyd- og videoformater kan legges ved.
Email
If you want a copy of the answer sent as e-mail. (Not visible on any web pages)
Code


Search in questions and answers:

Lenke

Brekke

Er det ekstremværhendelser i brekke, (gulen kommune)? Isåfall hvilke? og hvorfor?

Erlend Hurum Bergem ved Elvebakken VGS (18.12.2013 13:30)

Det mest ekstreme jeg kan komme på er at Brekke har den største årsnormalen for nedbør med hele 3500 mm. Den største årsnedbøren som er registrert på Brekke er hele 5595,9 mm, noe som er blant de absolutt største mengdene med nedbør som er registrert i løpet av et år i Norge.

Hans Olav Hygen (18.12.2013 15:11)


Lenke

Tåke og røyk

Hei! I dag var 2.klasse på tur til lavvoen og vi tente opp bål i den flotte gruen. Det var mykje tåke denne dagen, og vi opplevde at røyken ikke steig opp og ut åpninga slik den pleier. Røyken la seg som et "lokk" litt over bålet. Det så vi tydelig da vi stod i døråpningen og så inn. Da vi stod ute, kunne vi se røyk som sivte ut fra veggene. Det har vi ikke sett før. Vi undrer oss over hva som gjør dette? Vi legger ved et bilde, men det er kanskje ikke så lett å se røyken.
Mvh 2.klasse på Pollen skule

Lena Fjeldstad ved Pollen skule (08.01.2013 22:04)

Flott lavvo dere har.

Jeg er usikker på de lokale forholdene akkurat når dette skjedde, men har en tanke om hva som kan ha skjedd:
Når det er tåke er det ofte veldig stillestående luft, og en har ofte det vi kaller en inversjon. Når det er inversjon stiger temperaturen med høyden, og luften er tyngre ved bakken. Når dere fyrte opp bålet kan det hende at røyken ikke ble lett nok til å stige opp av åpningen i toppen og trekke inn ny frisk luft nedenfra.

Hans Olav Hygen (09.01.2013 08:29)


Lenke

Arctic sea ice

Arctic sea ice has been melting and this year we have seen the record loss of Arctic sea ice. When will the Arctic region be totally without ice during the summer/autumn for the first time (according to climate models or other information available)? How does the melting of Arctic sea ice affect the (winter) weather of the Nordic countries, e.g. Norway and Finland?

Jari Kolehmainen ved Kouvolan Lyseon lukio (12.10.2012 08:19)

Hi

You ask two questions where there is an extreme scientific interrest at the moment.

We do not know when the arctic will be without sea ice, the estimates range from within the nex 5 years to the end of this century. Personally I think that arround 2040 is a fair guess. The reason for this spread in estimates is that the dynamics of the Arctic ice is quite complex and contains some still unknown factors.

The effect of an ice-free arctic is also unknown. It is clear that there will be some effect, and cold winters in the nordic countries might be a result du to less strength in the westerly circulation over the north atlantic (decreased NAO index).

Hans Olav Hygen (15.10.2012 10:43)


Lenke

Skum i sjøkanten

Hei Hans Olav!
No har 2 kl, 5 kl og 7 klasse på Pollen skule vore nede ved sjøen og forska litt. Det dei lurer på er: Kvifor kjem det skum frå havet og legg seg i sjøkanten ? Den eine gongen var skummet heilt brunt, men då var sjøen også heilt brun, men i dag var skummet heilt kvitt.
Med venleg helsing 7. klasse på Pollen skule.

7 klasse ved Pollen skule (04.10.2012 14:39)

Hei

Jeg kom akkurat tilbake på jobb etter høstferien, og har ikke fått svart før.

Jeg er ikke den som kan mest om maritime fenomen som skum på havet, men noe kan jeg:

Hvis vi tar utgangspunt i vanlig vann blir det som kjent lite skum av det (Bare prøv i vasken). Dette skyldes at vannet i seg selv ikke er sterkt nok til å holde boblene. Men setter vi til andre stoff som for eksempel såpe kan vi jo godt lage skum (igjen er det bare å prøve i vasken) da molekylene i såpen lager sterkere vegger i boblene. Når vi tar sjøvann er det mange ulike stoffer i vannet, for eksempel slim fra plankton. Disse stoffene kan på samme måte som såpen lage sterkere bobler. Fargen på skummet er nok avhengig av hvilke andre stoff (og plankton) det er i vannet der skummet blir lagd.

Et ekstremt eksempel på slikt skum finner dere her: http://www.yr.no/nyheter/1.8336208

Hans Olav Hygen (15.10.2012 10:32)


Lenke

Mykje regn på Sotra

Hei Hans Olav!
No har det regna kjempemykje dei siste dagane, og det har blitt store dammar rundt om skulen. 2.klasse på Pollen skule lurer på kvifor det regnar så kjempemykje på nokre få dagar.
Med venleg helsing 2.klasse på Pollen skule

2.klasse ved Pollen skule (18.09.2012 09:41)

Hei

Jeg ser at det har regnet mye hos dere i det siste. Det regnværet dere har fått skyldes at det har kommet luft inn fra havet med mye vanndamp. Når denne luften kommer inn over land vil en del av denne vanndampen falle ned på bakken som regn. Skal det regne mye en kort stund klarer ofte luften seg med den vanndampen som er over plassen det regner. Skal det regne mye over flere dager må det komme ny luft med vanndamp inn for å få nok vann til regnet.

Hans Olav Hygen (19.09.2012 14:42)